Αμερικανική ‘ένεση’ 2,3 δισ. σε Sanofi και GSK για το εμβόλιο

Η Sanofi, ήδη συνεργάζεται με την Αρχή Έρευνας και Ανάπτυξης Biomedical Advanced HHS σε ένα εμβόλιο COVID-19 και μαζί με τη GlaxoSmithKline, έχουν κερδίσει περαιτέρω υποστήριξη από την κυβέρνηση των ΗΠΑ – αυτή τη φορά, ύψους 2,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα πληρώσει τη Sanofi και τη GSK έως και 2,1 δισεκατομμύρια δολάρια για να επιταχύνουν την κλινική ανάπτυξη και την κατασκευή του υποψήφιου εμβολίου COVID-19 ανέφεραν οι εταιρείες.

Η συμφωνία, από την Επιχείρηση Warp Speed, σηματοδοτεί τη μεγαλύτερη επιχορήγηση μέχρι σήμερα από την πρωτοβουλία εμβολιασμού COVID-19 της κυβέρνησης Trump, υπερβαίνοντας μια πρόσφατη δέσμευση 1,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων προς τη Novavax για το υποψήφιο για εμβόλια νανοσωματιδίων, NVX-CoV2373. Δείχνει επίσης ότι το έργο αντισταθμίζει τα μεγάλα στοιχήματά του σε μη αποδεδειγμένες τεχνολογίες εμβολίων – όπως το mRNA της Moderna – με μια επένδυση σε μια αποδεδειγμένη πλατφόρμα που παρέδωσε ένα εγκεκριμένο προϊόν στο παρελθόν.

Πάνω από το ήμισυ των χρημάτων θα χρησιμοποιηθούν για τη διεξαγωγή κλινικών δοκιμών, ενώ τα υπόλοιπα θα διατεθούν στην παραγωγή και παράδοση αρχικών 100 εκατομμυρίων δόσεων του εμβολίου στις ΗΠΑ. Η συμφωνία δίνει επίσης στην κυβέρνηση των ΗΠΑ την επιλογή για επιπλέον προμήθεια 500 εκατομμυρίων δόσεων μακροπρόθεσμα.

Είναι ένα τεράστιο στοίχημα που δεν έχει ακόμη ξεκινήσει κλινικές δοκιμές φάσης 3. Η Sanofi και η GSK δήλωσαν ότι σκοπεύουν να ξεκινήσουν μια δοκιμή φάσης 1/2 τον Σεπτέμβριο, ακολουθούμενη από μια μελέτη αποτελεσματικότητας φάσης 3 έως το τέλος του 2020. Εάν οι δοκιμές είναι επιτυχείς, οι εταιρείες ενδέχεται να ζητήσουν έγκριση από τις ΗΠΑ το πρώτο εξάμηνο του 2021 .

Αλλά από την άλλη πλευρά, μπορεί να είναι ένα ασφαλέστερο στοίχημα σε μια συνεργασία μεταξύ των δύο μεγαλύτερων παραγωγών εμβολίων στον κόσμο. Το εμβόλιο αναπτύχθηκε με την τεχνολογία ανασυνδυασμένου DNA της Sanofi που χρησιμοποιείται στο εγκεφαλικό επεισόδιο Fublok που έχει εγκριθεί από τη FDA της Γαλλίας, καθώς και το ανοσοενισχυτικό ASS3 της GSK, το οποίο χρησιμοποιήθηκε στο εμβόλιο πανδημικής γρίπης H1N1 Pandemrix. Και οι δύο είναι αποδεδειγμένες τεχνολογίες, σε σύγκριση με κάποια άλλα έργα που υποστηρίζουν το Operation Warp Speed.

Για παράδειγμα, η Novavax δεν διαθέτει κανένα προϊόν στην αγορά. Η Moderna, μετά από μια αρχική επιχορήγηση 483 εκατομμυρίων δολαρίων, κέρδισε πρόσφατα επιπλέον 472 εκατομμύρια δολάρια από τη BARDA για να πραγματοποιήσει μια δοκιμή μεγάλης κλίμακας φάσης 3 του υποψηφίου εμβολίου mRNA, mRNA-1273. Η προσέγγιση mRNA, αν και θεωρείται αιχμηρή και δυνητικά εξοικονόμηση χρόνου από την άποψη της κατασκευής, δεν απέδωσε ποτέ προϊόν που διατίθεται στο εμπόριο οπουδήποτε.

 

 

Πηγή: https://www.healthweb.gr/