Ανάγκη επιτάχυνσης του εμβολιασμού έναντι των λοιμωδών νοσημάτων

Την ανάγκη αναπλήρωσης του χαμένου εδάφους από τον εμβολιασμό έναντι λοιμωδών νοσημάτων και την κάλυψη κενών  που σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19 επισημαίνεται με αφορμή την Παγκόσμια Εβδομάδα Ανοσοποίησης 2023 (24-30/04). Στόχος είναι η ενημέρωση του κοινού για τους εμβολιασμούς  παιδιών και ενηλίκων έναντι της προστασίας από τα λοιμώδη νοσήματα.

Μήνυμα «Δεν αμελούμε τους εμβολιασμούς και δεν αφήνουμε περιθώριο στα λοιμώδη νοσήματα – Εμβολιαζόμαστε και προστατευόμαστε σύμφωνα με την ηλικιακή ομάδα που ανήκουμε» στέλνουν η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία, η Ελληνική Εταιρεία Λοιμώξεων και η Ελληνική Παιδιατρική Εταιρεία. Έμφαση στην ανάγκη ευαισθητοποίησης για τα οφέλη του εμβολιασμού των ασθενών που πάσχουν από χρόνια αναπνευστικά νοσήματα, πρέπει να δοθεί όπως τόνισε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας (ΕΠΕ), Καθηγητής Πνευμονολογίας της Ιατρικής Σχολής του Ε.Κ.Π.Α, Στυλιανός Λουκίδης. «Η Παγκόσμια Εβδομάδα Ανοσοποίησης μας δίνει την ευκαιρία να επικοινωνήσουμε για άλλη μια φορά το μήνυμα της Πρόληψης μέσω του εμβολιασμού και να ενημερώσουμε το κοινό – παραφράζοντας την έκφραση για την τεχνική της χορήγησης εμβολίων – ότι “είναι στο χέρι μας να προστατευτούμε”» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Λουκίδης. Προβάδισμα πρέπει να δοθεί στον  έγκαιρο εμβολιασμό ρουτίνας, με την κάλυψη τυχόν χαμένων ή αναβληθέντων εμβολίων αλλά και  στο σχεδιασμός μιας νέας στρατηγικής εμβολιασμού έναντι της νόσου COVID-19, ιδίως μεταξύ των ευάλωτων ομάδων, σύμφωνα με τον καθηγητή.

Στην προστασία όλης της οικογένειας στάθηκε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Δρ. Μίνα Γκάγκα, σημειώνοντας ότι αποσοβείται ο κίνδυνος αντιμετώπισης ενός πραγματικά δύσκολου μικρόβιου ή ιού. «Εκατομμύρια παιδιά και ενήλικες έχουν προστατευθεί από θάνατο ή σοβαρή αναπηρία, όπως προκαλούσε η ευλογιά και η χολέρα ή άφηνε η πολιομυελίτιδα. Και βέβαια τις εκατοντάδες χιλιάδες ζωές που σώθηκαν στην πανδημία. Χαίρομαι πολύ που τέτοιες πρωτοβουλίες μας θυμίζουν κάθε χρόνο πως ο εμβολιασμός είναι κεφαλαιώδης για τη καλή υγεία» ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Γκάγκα.

Στην συμβολή των εμβολίων κατά τον προηγούμενο αιώνα στην καταπολέμηση λοιμωδών νοσημάτων Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας, oμότιμος Καθηγητής Παιδιατρικής,  Ανδρέας Κωνσταντόπουλος. «Κάθε χρόνο παγκοσμίως τα εμβόλια αποτρέπουν περίπου 6 εκατ. θανάτους παιδιών καθώς και αναπηρίες σε 750.000 παιδιά. Αυτό σημαίνει ότι χαρίζουν 386.000.000 έτη ζωής» επεσήμανε ο κ. Κωνσταντόπουλος. Συγκεκριμένα, εκτιμάται  ότι «μέχρι το 2020 περίπου 3 εκατ. παιδιά που δεν είχαν εμβολιαστεί, έχαναν τη ζωή τους ενώ ο αριθμός των θανάτων αυξάνεται, καθώς τα στοιχεία της UNICEF αναφέρουν ότι το 2021 περίπου 25 εκατ. παιδιά έχασαν τα βασικά τους εμβόλια και τους επανεμβολιασμούς, μια εκτίμηση που αντανακλά στη μείωση του παγκόσμιου εμβολιασμού μετά την πανδημία COVID 19» τόνισε ο ομότιμος καθηγητής.

«Η παγκόσμια μείωση των ποσοστών εμβολιασμού λόγω της πανδημίας COVID-19 αποτελεί μια σοβαρή απειλή για τη δημόσια υγεία, καθώς ο προληπτικός εμβολιασμός προστατεύει τη ζωή σε κάθε ηλικία και αποτελεί μία από τις καλύτερες επενδύσεις στον τομέα αυτό» επεσήμανε   ο καθηγητής Παιδιατρικής – Λοιμωξιολογίας  στην Α’ Παιδιατρική Κλινική του Ε.Κ.Π.Α στο Νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία», μέλος Δ.Σ της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων και της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας, Αθανάσιος Μίχος.

Οδηγίες για τον εμβολιασμό ασθενών με αναπνευστικά νοσήματα έναντι του πνευμονιοκόκκου, της γρίπης, του κορωνοϊού, του κοκκύτη και του έρπητα ζωστήρα.

Σύμφωνα με όσα τόνισε η Παρασκευή Κατσαούνου, Μέλος Δ.Σ. της ΕΠΕ, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Πνευμονολογίας της Ιατρικής Σχολής του Ε.Κ.Π.Α, αναλύοντας τις οδηγίες συνιστάται  :

  • Αντιπνευμονιοκοκκικός εμβολιασμός : καινούργιο συζευγμένο 20δύναμο (PCV20) εμβοόλιο, με  εφ’ άπαξ χορήγηση αντί του ισχύοντος διπλού εμβολιασμού με το PCV13 και το 23δύναμο πολυσακχαριδικό εμβόλιο (PPSV23)
  • Εμβολιασμός  έναντι του κοκκύτη: για ενήλικες με υποκείμενα νοσήματα  που έχουν αυξημένο κίνδυνο νόσησης, καθώς ο εμβολιασμός που έγινε στην παιδική ηλικία δεν τους καλύπτει πια.
  • Για τον έρπητα ζωστήρα: το ανασυνδυασμένο εμβόλιο, το οποίο είναι αποτελεσματικό και σε ανοσοκατεσταλμένους και πιο αποτελεσματικό έναντι του εμβολίου με ζώντα εξασθενημένο ιό.

Οι πιο ευάλωτοι στην covid

Όπως τόνισε η Αδαμαντία Λιαπίκου, Υπεύθυνη Ομάδας Λοιμώξεων Αναπνευστικού Συστήματος της ΕΠΕ, Πνευμονολόγος, Επιμελήτρια Α’ Ν.Ν.Θ.Α «Σωτηρία» οι πιο αδυναμοι έναντι της covid είναι  ηλικιωμένοι και πληθυσμοί με συνοσηρότητες, όπως:

  • καρδιαγγειακά νοσήματα,
  • σακχαρώδη διαβήτη,
  • χρόνια αναπνευστική νόσο,
  • αρτηριακή υπέρταση,
  • παχυσαρκία,
  • κάπνισμα και
  • καρκίνο.
  • Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ),
  • σοβαρό βρογχικό άσθμα,
  • κυστική ίνωση
  • αναπνευστική ανεπάρκεια σε θεραπεία με κορτικοειδή

Μεταξύ άλλων  η υπεύθυνη Ομάδας Λοιμώξεων Αναπνευστικού Συστήματος της ΕΠΕ, Πνευμονολόγος – Φυματιολόγος, Επιμελήτρια Β’ Μονάδας Λοιμώξεων στο Γ.Ν.Α «Λαϊκό» Βασιλική Γεωργακοπούλου πρόσθεσε ότι «ο εμβολιασμός έναντι λοιμώξεων που μπορούν να προληφθούν μέσω εμβολιασμού, μεταξύ αυτών και της γρίπης, συστήνεται σε ασθενείς με βρογχεκτασίες και κυστική ίνωση, προκειμένου να μειωθεί σημαντικά ο κίνδυνος νόσησης και θανάτου».

 

 

Πηγη: https://virus.com.gr/