Ανάλυση Τσίοδρα: «Είμαστε στο τέλος της επείγουσας φάσης» -Τι είπε για εγκύους, κατάθλιψη, επιπλοκές και Όμικρον

Ο Σωτήρης Τσιόδρας μίλησε ημερίδα με τίτλο: «Δύο χρόνια πανδημίας Covid-19: Προκλήσεις και διδάγματα για τις Ένοπλες Δυνάμεις» και εξήγησε ποιες είναι οι χειρότερες επιπλοκές του κορονοϊού ενώ παράλληλα τόνισε ότι με τις τρεις δόσεις του εμβολίου είμαστε προστατευμένοι σχεδόν 100%. Τι είπε για την μετάλλαξη όμικρον αλλά και το τέλος της πανδημίας.

Αρχικά ο κ. Τσιόρδας δήλωσε ότι δεν είμαστε στο τέλος της ιστορίας της πανδημίας του κορονοϊού αλλά υπάρχει η πιθανότητα να είμαστε στο τέλος σε αυτό που ονομάζεται «επείγουσα φάση», όπως είπε ο ίδιος.

Αμέσως μετά είπε πώς κάθε χώρα πρέπει να βρει το δικό της κατάλληλο μονοπάτι για τη μετάβαση στην κανονικότητα, βασιζόμενη στα επιδημιολογικά δεδομένα και στη δημογραφία της. Για την Ευρώπη, ανέφερε ότι το πλάνο ελευθερίας είναι η επόμενη προτεραιότητα.

«Η όμικρον θα μας ακουμπήσεις όλους»

«Οι καθηγητές από την Οξφόρδη λένε: “Μην ξεγελιέστε, η Όμικρον θα μας ακουμπήσει όλους”, άρα αυτό με τα μέχρι τώρα δεδομένα, ίσως είναι η επιστροφή μας σε μία σταθερότητα, σε μία αλλαγή τρόπου σκέψης αλλά και σωστή αντιμετώπιση με όλα τα όπλα της επιστήμης», είπε.

Ειδικά για την Ελλάδα ανέφερε ότι παρότι τα κρούσματα είναι πολλά, δεν είναι το ίδιο αυξημένος ο αριθμός θανάτων και αυτό οφείλεται στο ότι η Όμικρον οδηγεί σε πιο ήπια νόσο. Επιπλέον τόνισε ότι οφείλεται επίσης και στο ότι αυξάνεται και η εμβολιαστική κάλυψη.

Η επιτήρηση και πιθανότητα θανάτου

Σύμφωνα με τον κ. Τσιόδρα, μέσα στους επόμενους μήνες και σίγουρα του χρόνου, η επιτήρηση θα αφορά περισσότερο τις νοσηλείες, τη σοβαρή αναπνευστική νόσο, τις νοσηλείες σε ΜΕΘ, τον αριθμό των διασωληνωμένων και των θανάτων.

Για την πιθανότητα θανάτου, ανέφερε ότι είναι 1.000 αυξημένη για τους άνω των 80 σε σχέση με τις νεότερες ηλικίες, με βάση τα ελληνικά δεδομένα, ενώ ο κίνδυνος να καταλήξει σχετίζεται και με τα νοσήματα του ασθενή.

Προστασία με τρεις δόσης εμβολίου

Επικαλούμενος στοιχεία από την Ελλάδα, ο καθηγητής ανέφερε ότι, «Η προστασία από σοβαρή νόσο και θάνατο ανεβαίνει περίπου στο 100% με τις τρεις δόσεις του εμβολίου έναντι του κορονοϊού. Στη χώρα μας, είχαμε την πρόληψη περίπου 20.000 θανάτων στον ελληνικό πληθυσμό».

Ειδικό εμβόλιο και Όμικρον

Αναφορικά με τη χρησιμότητα ενός ειδικού εμβολίου για τη μετάλλαξη Όμικρον, ο κ. Τσιόδρας τόνισε ότι τα πειραματικά δεδομένα από πειραματόζωα, δείχνουν ότι οι τρεις δόσεις με το υπάρχον εμβόλιο ίσως είναι καλύτερες από ένα ειδικό εμβόλιο για την Όμικρον.

Υβριδική ανοσία

Εξήγησε τι είναι η «υβριδική ανοσία», που αποτελεί συνδυασμό της φυσικής ανοσίας, με την ανοσία από το εμβόλιο που οδηγεί σε μία πολύ δυναμικότερη απάντηση του οργανισμού που χαρακτηρίζεται από τα μακράς μνήμης Β και Τ λεμφοκύτταρα.

Επιπλοκές της νόσου

Ο καθηγητής αναφέρθηκε στις θρομβώσεις, τα εγκεφαλικά επεισόδια, τον καρδιαγγειακό κίνδυνο από κολπική μαρμαρυγή μέχρι και την καρδιακή ανεπάρκεια.

Προειδοποίησε τις εγκύους ότι ο ιός οδηγεί σε καταστροφή του πλακούντα, σε θάνατο του κυήματος, «αποδεδειγμένα, ιστολογικά, το γνωρίζουμε από τις εγκύους στο νοσοκομείο μας. Τις εγκύους που δεν εμβολιάστηκαν».

Για την τεράστια και ανισόβαρη επίδραση της πανδημίας στην πνευματική υγεία του πληθυσμού, με 53 εκατ. ανθρώπους παγκοσμίως με μείζονα κατάθλιψη και 76 εκατ. περιπτώσεις αγχώδους διαταραχής, μίλησε επίσης ο καθηγητής.

 

 

Πηγή: https://www.dikaiologitika.gr/