Ανακάλυψη: Βηματοδότες χωρίς μπαταρίες!

Ανοίγει ο δρόμος για την εμφύτευση βηματοδοτών χωρίς μπαταρίες! Νέα έρευνα δείχνει ότι η κίνηση της καρδιάςείναι τόσο δυνατή που μπορεί να επαναφορτίσει συσκευές που σώζουν τη ζωή μας, όπως οι βηματοδότες.

Η ανακάλυψη θα μπορούσε να σώσει εκατομμύρια ανθρώπους που βασίζονται σε βηματοδότες και άλλες εμφυτεύσιμες συσκευές από το να υποβληθούν σε χειρουργική επέμβαση για να αντικαταστήσουν τις μπαταρίες.

Ερευνητές από το Dartmouth Collegeχρησιμοποίησαν μία μικροσκοπική εφεύρεση, χάρη στην οποία, η κινητική ενέργεια της καρδιάς μπορεί να μετατραπεί σε ηλεκτρισμό για να τροφοδοτήσει ένα ευρύ φάσμα εμφυτεύσιμων συσκευών.

Σήμερα, εκατομμύρια άνθρωποι βασίζονται σε βηματοδότες, απινιδωτές και άλλες σωτήριες εμφυτεύσιμες συσκευές, που τροφοδοτούνται από μπαταρίες που πρέπει να αντικαθίστανται κάθε 5 – 10 χρόνια. Αυτές οι αντικαταστάσεις απαιτούν χειρουργική επέμβαση, που μπορεί να είναι δαπανηρή και έχουν πιθανότητες επιπλοκών και λοιμώξεων.

Ερευνητές από τη σχολή Thayer School of Engineering στο Dartmouth και γιατροί από το UT Health του San Antonio εργάστηκαν για 3 χρόνια, με στόχο να αναπτύξουν έναν μηχανισμό μετατροπής της κινητής ενέργειας της καρδιάς σε ηλεκτρική ενέργεια. Η έρευνα χρηματοδοτείται από τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείαςκαι τα αποτελέσματα δημοσιεύτηκαν πρόσφατα στο περιοδικό Advanced Materials Technologies.

 

Πηγη:https://virus.com.gr