Ανακαλύφθηκε ανοσοπρωτεΐνη που βλάπτει τον SARS-Cov-2

Μια πρωτεΐνη που παράγεται από το ανθρώπινο ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί να αναστείλει έντονα τους ιούς της κορώνας, συμπεριλαμβανομένου του SARS-Cov-2, του παθογόνου που προκαλεί το COVID-19. Μια διεθνής ομάδα από τη Γερμανία, την Ελβετία και τις ΗΠΑ έδειξε με επιτυχία ότι το LY6E-Protein εμποδίζει τους κοροναϊούς να προκαλέσουν μόλυνση. “Αυτό το εύρημα μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη νέων θεραπευτικών προσεγγίσεων κατά των κοροναϊών”, λέει η καθηγήτρια Stephanie Pfänder από το Τμήμα Μοριακής και Ιατρικής Ιολογίας στο Ruhr-Universität Bochum (RUB), επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης που δημοσιεύθηκε από την ομάδα στο περιοδικό Nature .

Ενίσχυση των ιών της γρίπης, μείωση των ιών της κορώνας

Η πρωτεΐνη LY6E παίζει ρόλο σε διάφορες ασθένειες: οι ερευνητές των ΗΠΑ καθηγητής John Schoggins και καθηγητής Charles Rice ανακάλυψαν ότι η πρωτεΐνη ενισχύει τη μολυσματικότητα των ιών της γρίπης . Αντιθέτως, οι κοροναϊοί αναστέλλονται από την LY6E.

Χρηματοδοτούμενη από μια ατομική υποτροφία Marie Curie της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Stephanie Pfänder, η οποία τότε εργαζόταν στο Ινστιτούτο ιολογίας και Ανοσολογίας στην Ελβετία, επισκέφθηκε το εργαστήριο του Charles Rice στο Πανεπιστήμιο Rockefeller της Νέας Υόρκης το 2017, προκειμένου να εντοπίσει γονίδια που αποτρέπουν τον κοροναϊό λοιμώξεις. “Αυτό οδήγησε στην ανακάλυψη ότι η LY6E έχει το αντίθετο αποτέλεσμα στους κοροναϊούς σε σύγκριση με τους ιούς της γρίπης”, εξηγεί ο ερευνητής. Περαιτέρω έρευνες έδειξαν ότι η πρωτεΐνη άσκησε αυτό το ανασταλτικό αποτέλεσμα σε όλους τους κοροναϊούς που αναλύθηκαν, συμπεριλαμβανομένων των παθογόνων που προκαλούν SARS και Mers καθώς και του SARS-Cov-2 που προκαλεί COVID-19.

Οι ιοί δεν μπορούν να συντηχθούν

Δοκιμές με διαφορετικές κυτταρικές καλλιέργειες έδειξαν ότι το LY6E επηρεάζει την ικανότητα του ιού να συντήκεται με τα κύτταρα ξενιστές. “Εάν ο ιός δεν μπορεί να συντηχθεί με αυτά τα κύτταρα, δεν μπορεί να προκαλέσει μόλυνση”, εξηγεί ο αντίστοιχος συγγραφέας καθηγητής Volker Thiel από το Πανεπιστήμιο της Βέρνης.

Η επικύρωση σε ένα ζωικό μοντέλο πέτυχε χάρη στη συνεργασία με το εργαστήριο του John Schoggins στο Νοτιοδυτικό Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου του Τέξας. Τα πειράματα που πραγματοποιήθηκαν εκεί οδήγησαν στην ανακάλυψη ότι η παραλλαγή ποντικού της πρωτεΐνης που ονομάζεται Ly6e είναι ζωτικής σημασίας για την προστασία των ανοσοκυττάρων από λοιμώξεις. Απουσία Ly6e, ανοσοκύτταρα όπως δενδριτικά κύτταρα και Β-κύτταρα γίνονται πιο ευαίσθητα σε μόλυνση και ο αριθμός τους μειώνεται δραματικά. Τα ποντίκια που στερούνται Ly6e σε ανοσοκύτταρα είναι πολύ ευαίσθητα σε έναν κανονικά μη θανατηφόρο κοροναϊκό ποντικού και υποκύπτουν σε λοίμωξη.

Κατανόηση βασικών εννοιών

Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι ο κοροναϊός ποντικού που χρησιμοποιείται στο πείραμα διαφέρει σημαντικά από το παθογόνο που προκαλεί την τρέχουσα εκδήλωση του COVID-19 – για παράδειγμα, προκαλεί ηπατίτιδα παρά αναπνευστική νόσο. Παρ ‘όλα αυτά, είναι ευρέως αποδεκτό ως πρότυπο για την κατανόηση των βασικών εννοιών της αντιγραφής του κορανοϊού και των ανοσολογικών αποκρίσεων σε ένα ζωντανό ζώο.

“Η μελέτη μας παρέχει νέες γνώσεις για το πόσο σημαντικά αυτά τα αντιιικά γονίδια είναι για τον έλεγχο της ιογενούς λοίμωξης και για επαρκή ανοσοαπόκριση ενάντια στον ιό”, λένε οι συγγραφείς. “Επειδή το LY6E είναι μια φυσική ανθρώπινη πρωτεΐνη, ελπίζουμε ότι αυτές οι γνώσεις θα βοηθήσουν στην ανάπτυξη θεραπειών που μπορεί κάποια μέρα να χρησιμοποιηθούν για τη θεραπεία λοιμώξεων από κοροναϊούς.” Μια θεραπευτική προσέγγιση που μιμείται τον μηχανισμό δράσης του LY6E μπορεί να παρέχει μια πρώτη γραμμή άμυνας έναντι νέων μολύνσεων κοροναϊού .

 

 

Πηγή: https://www.healthweb.gr/