Ανακαλύφθηκε αυξητική ορμόνη που συμβάλλει στην απώλεια βάρους

Μια αυξητική ορμόνη (GH), η οποία διεγείρει τη σκελετική ωρίμανση και τη γραμμική ανάπτυξη των οστών ανακαλύφθηκε από ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Σάο Πάολο. Εν εν λόγω ορμόνη μπορεί επίσης να βοηθήσει στη διατήρηση των ιστών και των οργάνων καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής, όταν το σώμα χάσει βάρος.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nature Communications και όπως ανέφερε José Donato Junior, καθηγητής στο Ινστιτούτο Βιοϊατρικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου του Σάο Πάολο (ICB-USP) και ένας από τους συγγραφείς των ευρημάτων, η αυξητική ορμόνη είναι γνωστή για δεκαετίες, ωστόσο η νέα μελέτη έδειξε ότι κάνει πολύ περισσότερα από όσα πίστευαν μέχρι σήμερα οι επιστήμονες. Όπως είπε, οι υποδοχείς της αυξητικής ορμόνης GH βρίσκονται σε μεγάλες ποσότητες στους μυς και τους ιστούς, στο ήπαρ και στα όργανα που εμπλέκονται άμεσα στον μεταβολισμό, αλλά τώρα διαπίστωσαν ότι ο εγκέφαλος είναι γεμάτος υποδοχείς GH.

Επίσης, διαπιστώσανε ότι η ορμόνη αυτή δεν εμπλέκεται μόνο στον μεταβολισμό της ανάπτυξης, αλλά επηρεάζει τις μεταβολικές αντιδράσεις που διατηρούν την ενέργεια όταν είμαστε πεινασμένοι ή κάνουμε δίαιτα. Η ανακάλυψη αυτή, η οποία είναι επίσης νέα στην επιστήμη, βοηθά να γίνει κατανοητό γιατί είναι τόσο δύσκολο να χάσουμε βάρος.

Ανακάλυψαν δηλαδή ότι η απώλεια βάρους προκαλεί αύξηση των επιπέδων του υποθαλάμου της αυξητικής ορμόνης GH, η οποία ενεργοποιεί τους νευρώνες AgRP, καθιστώντας την απώλεια βάρους πιο δύσκολη και εντείνοντας την αίσθηση της πείνας. Αυτή είναι ακριβώς η ίδια λειτουργία που εκτελεί η λεπτίνη. Η εξοικονόμηση ενέργειας είναι τόσο σημαντική για τον οργανισμό, γι αυτό και ο άνθρωπος είναι προικισμένος με δύο μηχανισμούς εξοικονόμησης ενέργειας, ένας ενεργοποιημένος από λεπτίνη και ο άλλος από την αυξητική ορμόνη GH. «Ο ένας λειτουργεί ως αντίγραφο ασφαλείας για τον άλλο, γι ‘αυτό και οι θεραπείες απώλειας βάρους που βασίζονται αποκλειστικά στη λεπτίνη δεν λειτουργούν», επισημαίνουν οι ερευνητές και εκεί πρέπει να μπει σε ταυτόχρονη λειτουργία ο μηχανισμός της αυξητικής ορμόνης GH.

 

Πηγη:https://www.healthweb.gr/