Ανακαλύφθηκε νέο γονίδιο που παίζει σημαντικό ρόλο στον τρόπο λειτουργίας του σπλήνα

Η ανακάλυψη πιθανόν θα οδηγήσει σε νέες αγωγές για λοιμώδεις νόσους.

Ερευνητές του Doherty Institute ανακάλυψαν νέο γονίδιο που παίζει σημαντικό ρόλο στον τρόπο λειτουργίας του σπλήνα, οδηγώντας πιθανόν σε νέες αγωγές για λοιμώδεις νόσους.

Η έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Science Immunology, επίσης ανακάλυψε πολλά νέα κύτταρα σπληνός και αποκάλυψε τον ξεχωριστό τρόπο που ανταποκρίνονται για να καταπολεμήσουν διάφορες λοιμώξεις.

Ο καθηγητής  Scott Mueller, εξήγησε ότι ενώ είναι γνωστό ότι ο σπλήνας είναι φτιαγμένος από διάφορα δίκτυα κυττάρων, τους ινοβλάστες, έλειπε σαφής εικόνα του πώς αυτά είναι κατασκευασμένα και λειτουργούν.

Οι ερευνητές έκαναν αλληλούχιση επόμενης γενιάς για να καταλάβουν ποια γονίδια εκφράζονται από ινοβλάστες στo σπλήνα. Χρησιμοποίησαν προηγμένη μικροσκοπία φθορισμού
για να οπτικοποιήσουν τα τρισδιάστατα δίκτυα κυττάρων στο σπλήνα..

Ο συνδυασμός προηγμένων τεχνικών επέτρεψε στους ερευνητές να ανακαλύπτουν πώς οι ινοβλάστες λειτουργούν και στηρίζουν την απόκριση του ανοσοποιητικού σε λοιμώξεις. Ένα σημαντικό αποτέλεσμα αυτού ήταν η ανακάλυψη του γονιδίου SpiB, που παίζει έναν προηγουμένως άγνωστο ρόλο στην ανάπτυξη του σπλήνα και στην ανοσία.

Ο Καθηγητής Mueller, δήλωσε ότι η νέα έρευνα έδωσε νέο χάρτη του σπλήνα που θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέες θεραπείες για την αντιμετώπιση νόσων όπως χρόνιες λοιμώξεις και σοβαρές οξείες ιογενείς λοιμώξεις,  καθώς και νέους τρόπους στόχευσης του ανοσοποιητικού ώστε να βελτιωθεί η πορεία της νόσου.

Πηγές: Science Immunology,

πΗΓΗ: https://www.iatronet.gr/