Ανακαλύφθηκε νέο είδος κυττάρου στο ανθρώπινο εγκέφαλο!

Μέχρι σήμερα, οι επιστήμονες δεν μπορούν να εξηγήσουν τι είναι αυτό που κάνει ξεχωριστό τον εγκέφαλο του ανθρώπου, σε σχέση με εκείνο των ζώων. Τώρα μία νέα μελέτη ίσως να δίνει μία εξήγηση, καθώς φέρνει στο φως ένα νέο είδος κυττάρου, που φαίνεται ότι βρίσκεται μόνο στον ανθρώπινο εγκέφαλο.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nature Neuroscience και εκπονήθηκε από ομάδα Αμερικανικών και Ούγγρων ερευνητών, με επικεφαλής τον Ed Lein από Ινστιτούτο Allen για την Επιστήμη Εγκεφάλου.

Οι ερευνητές χαρακτήρισαν αυτά τα νέα κύτταρα ως «νευρώνες τριανταφυλλιάς» (rosehip neurons), διότι η πυκνή δέσμη που σχηματίζει το άξονα των κυττάρων του εγκεφάλου γύρω από το κέντρο της κυψέλης μοιάζει ακριβώς με ένα τριαντάφυλλο, αφού έχει ρίξει τα πέταλά του.

Τα νέα κύτταρα ανήκουν σε μια κατηγορία νευρώνων που είναι γνωστοί ως ανασταλτικοί νευρώνες, οι οποίοι αναστέλλουν τη δραστηριότητα άλλων νευρώνων στον εγκέφαλο.

Η μελέτη δεν έχει αποδείξει ότι αυτό το ειδικό κύτταρο εγκεφάλου είναι μόνο στον άνθρωπο. Αλλά το γεγονός ότι δεν υπάρχει στα τρωκτικά είναι πολύ ενδιαφέρον, προσθέτοντας αυτά τα κύτταρα σε μια πολύ μικρή λίστα εξειδικευμένων νευρώνων, που μπορεί να υπάρχουν μόνο στους ανθρώπους ή στα πρωτεύοντα.

Οι ερευνητές δεν κατανοούν ακόμη τι μπορούν να κάνουν αυτά τα κύτταρα στον ανθρώπινο εγκέφαλο, αλλά η απουσία τους στο ποντίκι δείχνει πόσο δύσκολο είναι να υποδείξουμε τα ανθρώπινα εγκεφαλικά νοσήματα σε πειραματόζωα και ειδικά σε τρωκτικά.

Ένα από τα αμέσως επόμενα βήματα της εργαστηριακής ομάδας είναι να ψάξει για τέτοιους νευρώνες σε μεταθανάτια δείγματα εγκεφάλου από άτομα με νευροψυχιατρικές διαταραχές για να δει, αν αυτά τα εξειδικευμένα κύτταρα μπορεί να σχετίζονται με ψυχικές νόσους.

 

Πηγη:https://virus.com.gr