Αναστασία Κοτανίδου: Η γιατρός που προτείνεται ως υπηρεσιακή Υπ. Υγείας – Η συμβολή της στην πανδημία

Πρόταση για τη θέση της υπηρεσιακής Υπουργού Υγείας έχει γίνει στην Καθηγήτρια Πνευμονολογίας – Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ και Διευθύντρια στην Α’ Κλινική Εντατικής Θεραπείας, ΓΝΑ «Ευαγγελισμός», Αναστασία Κοτανίδου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κ. Κοτανίδου έχει ήδη ανταποκριθεί θετικά και αν επιβεβαιωθούν τότε η καθηγήτρια αναμένεται να αναλάβει τα καθήκοντά της αμέσως μετά την ανακοίνωση της υπηρεσιακής κυβέρνησης και την ορκωμοσία των υπηρεσιακών υπουργών.

Ποια είναι η Αναστασία Κοτανίδου και ποια η συμβολή της στην πανδημία

Η Αναστασία Κοτανίδου υπηρετεί στην Α’ Κλινική Εντατικής Θεραπείας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, Α’ Κλινική Εντατικής Θεραπείας ΓΝΑ «Ευαγγελισμός» για περισσότερα από 30 χρόνια, ενώ διαθέτει πλούσια διοικητική πείρα, καθώς έχει διατελέσει υπεύθυνη πολλών Μονάδων και Τμημάτων της Κλινικής.

Το όνομα της ακούστηκε έντονα κατά την περίοδο της πανδημίας Covid-19 καθώς στάθηκε «μάχιμη» γιατρός, στην πρώτη γραμμή, απέναντι στα απανωτά περιστατικά. Ακόμη, η ίδια με την ιδιότητα της προέδρου της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας, ορίστηκε από το Υπουργείο Υγείας επικεφαλής της ειδικής Επιτροπής για τη διαχείριση των κλινών στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, ενώ παράλληλα ήταν μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας.

Μάλιστα, είχε συμμετάσχει και σε ορισμένες από τις τακτικές τηλεοπτικές ενημερώσεις του υπουργείου για την πορεία της πανδημίας Covid-19 στη χώρα.

Λίγα λόγια για την καταγωγή της και τις σπουδές της

Η Αναστασία Κοτανίδου έχει καταγωγή από τον Πόντο, είναι έγγαμη και έχει ένα παιδί. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Σόφια της Βουλγαρίας, όπου έζησε μέχρι τα 24 της χρόνια. Αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Σόφιας και στις αρχές της δεκαετίας του ’80 ήρθε στην Ελλάδα.

Ολοκλήρωσε την ειδικότητα Πνευμονολογίας στην Παθολογική Κλινική Γενικού Νοσοκομείου Λοιμωδών Νόσων Αθηνών.

Εν συνεχεία, έλαβε εξειδίκευση στην Εντατική Θεραπεία το 1994, αφού πρώτα πέρασε από το κορυφαίο αμερικανικό νοσοκομείο Τζον Χόπκινς, ως επιστημονικός συνεργάτης στο Τμήμα Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας.

Όσον αφορά στην ακαδημαϊκή της καριέρα, εκλέχθηκε λέκτορας το 1996επίκουρη καθηγήτρια το 2002, μόνιμη επίκουρη καθηγήτρια το 2007 και αναπληρώτρια καθηγήτρια Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών το 2009.

Οι γενικοί γραμματείς του Υπουργείου Υγείας – Ποιοι παραμένουν

Όσον αφορά τα μέλη της Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Υγείας, εκτός από την Γενική Γραμματέα Δημόσιας Υγείας κα Ειρήνη Αγαπηδάκη η οποία ανέλαβε πρόσφατα, εν όψει των εκλογών, επικεφαλής στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας της Ν.Δ., παραμένουν ο Γενικός Γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας, Ιωάννης Κωτσιόπουλος και ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους.

Η επιλογή της σημερινής Γενικής Γραμματέας Δημόσιας Υγείας, κας Αγαπηδάκη, επί της ουσίας αντικατοπτρίζει την προτεραιότητα του Κυριάκου Μητσοτάκη για δραστική αναβάθμιση του ΕΣΥ την επόμενη 4ετία, αλλά και τη συνέχιση μίας δίκαιης και αποτελεσματικής μεταναστευτικής πολιτικής που θα θωρακίζει τα σύνορα της χώρας πάντα με γνώμονα το διεθνές δίκαιο και το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

 

 

Πηγη: https://www.news4health.gr/