Ανασφάλεια για την εθνική οικονομία από το Ασφαλιστικό. Απέναντι στον κίνδυνο δικαστικού «ξηλώματος» της Ασφαλιστικής Μεταρρύθμισης (Ν.4387/2016), έως τον Αύγουστο, με απροσδιόριστες επιπτώσεις για την εθνική οικονομία, βρίσκεται η κυβέρνηση.
http://www.athina984.gr/
Προς μια νομική έξοδο κινδύνου
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες αναζητούν ήδη νομική έξοδο κινδύνου, δεδομένου ότι οι προσφυγές που έχουν γίνει -εφόσον δικαιωθούν οι ενδιαφερόμενοι- μπορούν να οδηγήσουν σε δημοσιονομικό εκτροχιασμό, με την Αθήνα να πρέπει αφενός μεν να δικαιολογήσει στους δανειστές λάθη και παραλήψεις, αφετέρου δε να λάβει μέτρα για την κάλυψη
της οικονομικής μαύρης τρύπας που θα δημιουργηθεί.
Οριστικές αποφάσεις το καλοκαίρι
Εντός του καλοκαιριού αναμένονται οι οριστικές αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) για το σύνολο των διατάξεων του νόμου Κατρούγκαλου και των υπουργικών αποφάσεων που ακολούθησαν, κατά των οποίων έχουν προσφύγει συνολικά 26 φορείς και φυσικά πρόσωπα, ζητώντας την ακύρωσή τους.
Σύμφωνα με έγκριτους νομικούς, στο μικροσκόπιο των δικαστών του ανώτατου ακυρωτικού δικαστηρίου έχουν τεθεί συνολικά 17 διατάξεις και οι σχετικές υπουργικές αποφάσεις.
Οι επίμαχες διατάξεις, δεν αφορούν μόνο σε διοικητικές μεταβολές, όπως η ενοποίηση ταμείων υπό την “ομπρέλα” του ΕΦΚΑ, αλλά -πολύ περισσότερο- σε παρεμβάσεις οι οποίες παράγουν δημοσιονομικά αποτελέσματα και αποτελούν σε συνδυασμό με την φορολόγηση, βασικούς πυλώνες του κρατικού προϋπολογισμού.
Πρόκειται για:
-Τον επανυπολογισμό και στη συνέχεια τις περικοπές των κύριων συντάξεων.
-Την περικοπή των επικουρικών συντάξεων.
-Την κατάργηση του ΕΚΑΣ.
-Την κατάργηση των οικογενειακών επιδομάτων,
-Τον καθορισμό της βάσης υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών για
αυτοαπασχολούμενους, ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες, καθώς και
-την επιβολή εισφοράς 6% υπέρ ΕΟΠΥΥ και στις επικουρικές συντάξεις.
Ενδεικτικά του κατά πόσο τα μέτρα αυτά, τα οποία βρίσκονται στο μικροσκόπιο της Δικαιοσύνης, διαδραμάτισαν καθοριστικό ρόλο στα δημόσια οικονομικά, είναι τα στοιχεία που είχε δημοσιοποιήσει τον περασμένο Δεκέμβριο από το βήμα της Βουλής η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου, η οποία είχε επισημάνει ότι: “Σε πολύ μεγάλο βαθμό η θετική πορεία των δημοσιονομικών δεδομένων τόσο του 2017 όσο και του 2018 οφείλεται στην θετική πορεία των οικονομικών του ΕΦΚΑ»
Ο ΕΦΚΑ, ξεκίνησε το 2017 με προϋπολογισμό ελλειμματικό κατά 750 εκατομμύρια ευρώ. Τελικά, έκλεισε το 2017 με πλεόνασμα άνω των 300 εκ. ευρώ. Πρόκειται για μια θετική ανατροπή άνω του 1 δισ. ευρώ.
Η θετική δημοσιονομική εκτέλεση του ΕΦΚΑ το έτος 2017 αντανακλάται και στον Προϋπολογισμό για το έτος 2018.
Οι φορείς κοινωνικής ασφάλισης για το 2018 θα έχουν πλεόνασμα ύψους €860 εκατ. ευρώ, βελτιωμένο έναντι του 2017 κατά 1 δισ. 57 εκατομμύρια ευρώ”.
Πηγη:http://medispin.blogspot.gr/