Ανδρέας Ξανθός: Το πάρτυ της υγείας είχε πολλούς συμμετέχοντες αλλά λίγους διοργανωτές…

Το πάρτυ της υγείας είχε πολλούς συμμετέχοντες αλλά λίγους διοργανωτές. Κατ΄ αρχήν το ενδιαφέρον εστιάζεται σε αυτούς που το διοργάνωσαν.

Δεν θεωρούμε ότι υπάρχει συλλογική ευθύνη, δεν ευθύνονται ούτε όλοι οι γιατροί, ούτε όλοι οι πολιτικοί, ούτε όλα τα υπηρεσιακά στελέχη, δεν θα κάνουμε κυνήγι μαγισών και ποινικοποίηση ιατρικού επαγγέλματος. Στόχος μας είναι η διερεύνηση του παρελθόντος και η θωράκιση για το μέλλον.

Αυτό επεσήμανε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, σε ερώτηση δημοσιογράφων τη Δευτέρα, αναφορικά με μία ακόμη υπόθεση αγοράς φαρμάκων που διαβίβασε η Εισαγγελία Διαφθοράς στη Βουλή, αφού συσχέτισε δύο δικογραφίες σχετικά με προμήθειες του υπουργείου Υγείας.

Τα στοιχεία που απέστειλαν οι εισαγγελείς στη Βουλή προκειμένου να ερευνηθεί αν προκύπτουν στοιχεία για ενδεχόμενη διάπραξη απιστίας, αφορούν τόσο την προμήθεια αντιγριπικών εμβολίων την περίοδο υπουργίας του κ. Δημήτρη Αβραμόπουλου, όσο και την αγορά αντιϊκών φαρμάκων που αφορά την περίοδο 2006-2011.

Η δικογραφία για τα αντιϊκά φάρμακα σχηματίστηκε μετά από καταγγελία του Ε.Ο.Φ τον Ιανουάριο του 2017, ότι παραμένουν αδιάθετα και ουσιαστικά άχρηστα πλέον, εκατοντάδες χιλιάδες αντιϊκά φάρμακα στις αποθήκες του Ινστιτούτου Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας.

Και συνέχισε ο υπουργός Υγείας:

«Είμαστε σε μία περίοδο μιας μεγάλης διερεύνησης γνωστών στρεβλώσεων και παθογενειών, εστιών ανομίας και διαφθοράς που υπήρχαν στο σύστημα υγείας.

Δεν υπήρξε ποτέ μέχρι σήμερα βούληση να ελεγχθεί το πάρτυ και για πρώτη φορά πραγματοποιείται έλεγχος, θεσμική διερεύνηση και μέσα από τη Βουλή και μέσα από τη Δικαιοσύνη. Εμείς από την πλευρά μας, στηρίζουμε και συνεισφέρουμε με στοιχεία στην προσπάθεια αυτή, και είναι σίγουρα κάτι που χρειάζεται το πολιτικό σύστημα. Να υπάρξει δηλαδή κάθαρση και μία αίσθηση στους πολίτες ότι δεν υπάρχει ατιμωρησία και συγκάλυψη. Θέλουμε να δώσουμε έμφαση στις θεσμικές αλλαγές και δικλείδες ασφαλείας, προκειμένου να μην διαιωνίζονται στο μέλλον τέτοια φαινόμενα και να μην αναπαράγεται η φαυλότητα».

Σε άλλη ερώτηση δημοσιογράφων σχετικά με το εάν υπήρχαν φαινόμενα σπατάλης και προκλητής ζήτησης, ο υπουργός Υγείας απάντησε:

«Υπήρχε προκλητή ζήτηση, σπατάλη, διαφθορά, εκμετάλλευση αρρώστων και επιρροή επιχειρηματικών συμφερόντων. Επομένως, γίνεται για πρώτη φορά μία προσπάθεια να θωρακιστεί θεσμικά το σύστημα και να αντιμετωπιστούν με αξιοπρέπεια και ισοτιμία χωρίς οικονομική επιβάρυνση οι ασθενείς».

 

Πηγη:https://www.onmed.gr