Ανδρέας Ξανθός: 500 συν 700 οικογενειακοί γιατροί – Δικαίωμα συνεργασίας με ελεύθερους επαγγελματίες

Ο υπουργός Υγείας ανέφερε πως το ΠΑΣΟΚ έκανε μεγάλη τομή στη μεταπολίτευση, εδραιώνοντας το δημόσιο σύστημα περίθαλψης.

Σε 1.200 οικογενειακούς γιατρούς αναμένεται να στηριχθεί το επόμενο διάστημα η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Από αυτούς, οι 500 αναμένεται να απορροφηθούν στις νεοσύστατες Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ), μαζί με 1.000 λοιπό προσωπικό, όπως νοσηλευτές, κοινωνικοί λειτουργοί και επισκέπτες Υγείας.
Προβολή
Επιπλέον 700 οικογενειακοί γιατροί συμβάλλονται με τον ΕΟΠΥΥ, ενώ θα δοθεί δυνατότητα σύμβασης και με ελεύθερους επαγγελματίες γιατρούς.
Τα παραπάνω ανέφερε, μεταξύ άλλων, τη Δευτέρα ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, απαντώντας στη Βουλή σε ερώτηση του τομεάρχη Υγείας του Κινήματος Αλλαγής Κωνσταντίνου Μπαργιώτα.
Ο κ. Μπαργιώτας εγκάλεσε την πολιτική ηγεσία του υπουργείο Υγείας για αναβλητική πολιτική στην εφαρμογή της μεταρρύθμισης. Επεσήμανε πως από τις 239 ΤΟΜΥ που είχαν προαναγγελθεί, λειτουργούν μόλις 110.
Σύμφωνα με τον βουλευτή του Κινήματος Αλλαγής, 845 οικογενειακοί γιατροί καλύπτουν 11 εκατομμύρια πολίτες.
Ο κ. Μπαργιώτας έκανε λόγο για αναμενόμενη αποτυχία. Παραδέχτηκε πως η κατάσταση ήταν κακή, αλλά μέσα σε μία τετραετία η σημερινή κυβέρνηση κατόρθωσε να την κάνει πολύ χειρότερη.
Απαρχαιωμένη
Χαρακτήρισε απαρχαιωμένη την προωθούμενη εργασιακή σχέση των γιατρών, λέγοντας πως δεν είναι δυνατό να επιλεγούν οι θέσεις με μισθό μόλις 1.000 ευρώ.
Ο κ. Ξανθός χαρακτήρισε νεοφιλελεύθερη τη θέση αυτή και τόνισε πως ο μισθός δεν είναι 1.000, αλλά 1.600 ευρώ.
Ο κ. Μπαργιώτας απάντησε πως το ΠΑΣΟΚ δημιούργησε τις δομές Υγείας που βρήκε η σημερινή κυβέρνηση, για να πάρει την παραδοχή του υπουργού πως το ΠΑΣΟΚ έκανε μεγάλη τομή στη μεταπολίτευση, εδραιώνοντας το δημόσιο σύστημα Υγείας.
Επισκέψεις
Σύμφωνα με τον κ. Ξανθό, στις ΤΟΜΥ έχουν γίνει 350.000 δωρεάν επισκέψεις, ενώ 150.000 ασθενείς έχουν ήδη αναπτυγμένο ηλεκτρονικό βιβλιάριο υγείας.
Παραδέχτηκε, πάντως, πως υπάρχουν προβλήματα και πως οι συγκεκριμένες δομές δεν έχουν επάρκεια σε προσωπικό. Τις χαρακτήρισε, όμως, ως έναν τεράστιο διαχειριστικό, διοικητικό και λειτουργικό άθλο, ο οποίος συντελέστηκε σε συνθήκες κρίσης.
Ο υπουργός Υγείας σχολίασε πως έχουν να γίνουν επενδύσεις στον δημόσιο τομέα περίθαλψης από τη δεκαετία του ’90. Χαρακτήρισε βιώσιμο το εγχείρημα, λέγοντας πως για τον λόγο αυτό η Κομισιόν δέχτηκε να τον χρηματοδοτήσει.
Πηγη:medispin.blogspot.com