Ανησυχία ειδικών για έξαρση της πανδημίας το Πάσχα, «Δεν είναι απλή γρίπη, έχει επιπτώσεις σε βάθος χρόνου»

Ανησυχία για την έξαρση της πανδημίας το Πάσχα εκφράζουν οι ειδικοί επισημαίνοντας ότι η Covid-19 «δεν είναι απλή γρίπη» και σε βάθος χρόνου θα έχει «επιπτώσεις».

«Ανησυχώ για το Πάσχα, γιατί περιμένουμε έξαρση. Τα μέτρα έχουν εξαφανιστεί, λέμε ότι είμαστε σε αποκλιμάκωση και είχαμε 82 νεκρούς. Ο ιός είναι εδώ, τα νούμερα που βγαίνουν για τους άλλους δείκτες εκτός από τις εισαγωγές και τους θανάτους είναι ότι τα περισσότερα δεν καταγράφονται. Τα εμβόλια ας είναι καλά, και οι προηγούμενες μολύνσεις που δεν έχουμε βαριές νοσήσεις. Το long Covid και η χρόνια κούραση, είναι επιπτώσεις μετά την πρώτη και δεύτερη μόλυνση», ανέφερε ο γιατρός και ερευνητής στις ΗΠΑ, Γιώργος Παυλάκης.

Ο κ. Παυλάκης χτύπησε το καμπανάκι για τη συνέχεια λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «ο ιός δεν θα γίνει γριπούλα, έχει επιπτώσεις σε βάθος χρόνου».

«Δεν έχουμε τελειώσει με την πανδημία. Οι πολίτες έχουν τρία βασικά καθήκοντα: να μην μολυνθούν γιατί ο ιός είναι κακός, να εμβολιαστούν αλλά και να κάνουν τεστ πριν πάνε κάπου ή εάν επισκεφθούν ηλικιωμένους αλλά και πολύ κόσμο», σημείωσε ο γνωστός ερευνητής.

Για την έξαρση της πανδημίας στη Σανγκάη, ο κ. Παυλάκης ανέφερε πως «στην Ελλάδα όπως και στην Κίνα, ένα μεγάλο ποσοστό ανεμβολίαστων είναι ηλικιωμένοι. Ανεβαίνει το ποσοστό, γιατί η πανδημία που, πριν τις γιορτές, “χτυπούσε” τους νέους, τώρα τους πιο μεγάλους».

«Τώρα ο ιός μολύνει τους ανθρώπους πολύ γρήγορα»

«Αυτό που έγινε στην Κίνα είναι ότι έγιναν θύματα και της δικής τους επιτυχίας αλλά και της συμπεριφοράς της ως προς την αντιμετώπιση του ιού, καθώς δεν πήραν κάποιο ουσιαστικό μέτρο. Τώρα ο ιός μολύνει τους ανθρώπους πολύ γρήγορα, προσπαθώντας να παρακάμψει το ανοσοποιητικό σύστημα. Οι Κινέζοι είδαν αυτό που έγινε στο Χόνγκ Κονγκ, που είναι ο “παγκόσμιος πρωταθλητής θανάτων”, και έπειτα στην κατάταξη είναι η Ελλάδα. Αυτό συμβαίνει γιατί και εκεί φοβούνται τα εμβόλια, δεν εμβολιάζονται και κατέστρεψαν το σύστημα υγείας. Και στο Χογνγκ Κονγκ έχουν γηραιότερο πληθυσμό, όπως και στην Ελλάδα, πήγαν και τα άνοιξαν όλα με 85% εμβολιασμένους», δήλωσε χαρακτηριστικά.

«Όταν έχουμε 25 εκατομμύρια κλειδωμένους μέσα, είναι δύσκολο να τους ελέγξεις από τη μία μέρα στην άλλη. Στην Κίνα, εάν ξεφύγει η πανδημία θα έχουν πολλούς νεκρούς. Αν η Κίνα είχε μία καταστροφή όπως άλλες χώρες, θα υπήρχαν τεράστιες οικονομικές επιπτώσεις. Εάν πέσει η Κίνα και η Ταϊβάν, τότε θα υπάρχει πολύ μεγαλύτερη παγκόσμια ύφεση», συνέχισε μιλώντας για την έξαρση του κορονοϊού στην Κίνα.

 

Πηγη: https://www.dikaiologitika.gr/

 

 

Παυλάκης: Ντροπή να μιλάμε για τέλος της πανδημίας. Τα εμβόλια ΔΕΝ σταματούν τη μόλυνση από άτομο σε άτομο

Απαισιόδοξος για την πορεία της πανδημίας “εμφανίστηκε” μιλώντας στο Ράδιο Κρήτη και την εκπομπή της Μαρίας Ορφανάκη ο γιατρός και ερευνητής των ΗΠΑ, Γιώργος Παυλάκης.

“Δεν υπάρχει άλλη εποχή που να είχαμε περισσότερους θανάτους τα χρόνια της πανδημίας είπε ο κος Παυλάκης σημειώνοντας ότι “οι πολίτες έχουν αφεθεί μόνοι τους, χωρίς μέτρα και στήριξη από την πολιτεία”.

Μονόδρομος η αναμνηστική δόση

Ο κος Παυλάκης τόνισε ότι ο κόσμος πρέπει να είναι προσεκτικός χρησιμοποιώντας όλα τα μέτρα προστασίας (μάσκες, αποφυγή συνεύρεσης σε κλειστούς χώρους κτλ) για να αποφύγει τη μόλυνση με τον κοροναϊό. Παράλληλα τόνισε τη σημασία του εμβολιασμού κατά του κοροναϊού λέγοντας ότι “η τρίτη δόση του εμβολίου είναι η μόνη που μας προστατεύει σε ένα βαθμό από την covid – 19” προτρέποντας τον κόσμο να εμβολιαστεί. “Τα εμβόλια δεν σταματούν τη μόλυνση από άτομο σε άτομο, αλλά βοηθούν στο να νοσήσουμε πιο ελαφρά” συμπληρώνει ο καθηγητής.

Πάσχα στη φύση – Έξαρση του κοροναιού

Την ίδια ώρα ο ίδιος τόνισε ότι έχουμε αύξηση κρουσμάτων και είναι ντροπή να μιλάμε για το τέλος της πανδημίας. “Η πανδημία θα υπάρχει και άνθρωποι θα συνεχίζουν να χάνουν τη μάχη με τη ζωή.” Το Πάσχα εκτιμάει ο κος Παυλάκης θα έχουμε έξαρση της πανδημίας προτρέποντας τον κόσμο να στρώσει το πασχαλινό τραπέζι έξω στη φύση.

Κοροναϊός – Κρήτη και τουρισμός

Την ανάγκη να “ανοίξει” ο τουρισμός και στην Κρήτη για να υπάρχει οικονομική ανάσα επεσήμαινε ο κ. Γιώργος Παυλάκης τονίζοντας ωστόσο ότι “οι κρητικοί ξενοδόχοι και εστιάτορες θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί καθώς το κράτος με τη χαλάρωση των μέτρων και των πρωτοκόλλων δεν “βοηθάει” ώστε οι τουρίστες να νιώθουν ασφάλεια σε σχέση με τον ιό. “Οι τουρίστες θα διαλέγουν καλοκαιρινούς προορισμούς χωρίς stansdards και οδηγίες”.

Lockdown στη Σαγκάη

“Η επιλογή του lockdown και των σκληρών μέτρων είναι μονόδρομος για την Κίνα”, δήλωσε ο κος Παυλάκης, εξηγώντας ότι μεγάλο ποσοστό των ηλικιωμένων είναι ανεμβολίαστοι. “Η Κίνα δεν ρισκάρει και προσπαθεί με κάθε μέσο να προστατέψει τις ζωές των πολιτών της. Είναι μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα”, δήλωσε χαρακτηριστικά.

Long Covid σύνδρομο

Το σύνδρομο Long Covid είναι ένα καλά “κρυμμένο” πρόβλημα που θα μας απασχολήσει πολύ. Άνθρωποι που έχουν νοσήσει μ ε τον ιό εμφανίζουν μεταγενέστερα προβλήματα υγείας που επηρεάζουν πνεύμονες, καρδιά, αλλά και θρομβώσεις. Ο ιός επηρεάζει τον εγκέφαλο και προκαλεί και νευρολογικές παθήσεις. “Ο κοροναϊός δεν είναι μια απλή γρίπη. Δυστυχώς θα αφήσει πολλούς ανθρώπους με αναπηρίες. Μοναδική λύση να μην νοσήσουμε” κατέληξε ο κος Παυλάκης

Πηγή: medlabnews.gr