Ανησυχίες προκαλεί το πρώτο κρούσμα υπερ-ανθεκτικής γονόρροιας στον κόσμο

Ένας άνδρας στη Βρετανία, ο οποίος έχει κολλήσει γονόρροια, είναι ο πρώτος ασθενής στον κόσμο που δεν ανταποκρίνεται σε κανένα από τα δύο αντιβιοτικά πρώτης επιλογής.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων συμφώνησαν ότι η περίπτωση του εν λόγω άνδρα είναι μια παγκόσμια πρωτιά και το χειρότερο περιστατικό γονόρροιας στον κόσμο που έχουν δει οι γιατροί μέχρι σήμερα.

Είναι η πρώτη φορά που ένας ασθενής έχει αναπτύξει στον οργανισμό του ανθεκτικότητα στον συνδυασμό των δύο βασικών αντιβιοτικών (azithromycin και ceftriaxone) για τη θεραπεία της νόσου, γνωστής και ως βλεννόρροιας.

gonorroia 2

Ο άνδρας, ο οποίος έχει μόνιμη σύντροφο, κόλλησε μετά από περιστασιακή σεξουαλική επαφή με μια γυναίκα στη νοτιοανατολική Ασία. Ο ασθενής αυτή τη στιγμή κάνει θεραπεία με ένα άλλο αντιβιοτικό (ertapenem) που φαίνεται να φέρνει αποτελέσματα, σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις. Οριστική εκτίμηση για την πορεία της θεραπείας του θα υπάρξει τον επόμενο μήνα.

Μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί άλλες παρόμοιες περιπτώσεις, αλλά συνεχίζεται η έρευνα κατά πόσο άλλοι άνθρωποι έχουν κολλήσει επίσης. Η μόνιμη σύντροφός του πάντως δεν κόλλησε, σύμφωνα με το BBC.

Εδώ και χρόνια οι γιατροί προειδοποιούν ότι διεθνώς η γονόρροια σταδιακά αναπτύσσει ολοένα μεγαλύτερη αντίσταση σε όλα τα διαθέσιμα αντιβιοτικά. Το βακτήριο της γονόρροιας (Neisseria gonorrhea) εξαπλώνεται μέσω της σεξουαλικής επαφής.

Οι ασθενείς συχνά δεν έχουν συμπτώματα, αλλά η νόσος μπορεί να οδηγήσει σεσοβαρές επιπλοκές, όπως στειρότητα και χρόνιους πυελικούς πόνους στις γυναίκες. Στους άνδρες μπορεί να προκαλέσει επώδυνη επιδιδυμίτιδα, δηλαδή φλεγμονή της επιδιδυμίδας, του οργάνου που συνδέει τον όρχι με τον σπερματικό πόρο, η οποία επίσης μπορεί να καταλήξει σε στειρότητα, αν δεν υπάρξει έγκαιρα η κατάλληλη θεραπεία. Αν το βακτήριο εισχωρήσει στο αίμα ή στις αρθρώσεις, τότε μπορεί ακόμη και να απειλήσει τη ζωή του ασθενούς.

Πηγη:https://www.onmed.gr