Ανιχνευτής Κύτταρα: Ανακαλύφθηκε νέος ενδοκυτταρικός αισθητήρας προειδοποίησης βλαβών στα μιτοχόνδρια

Η μελέτη μπορεί ενδεχομένως να ανοίξει και νέες θεραπευτικές προοπτικές. “Είναι νοητό να τροποποιηθεί ειδικά ο αισθητήρας NLRP10 με τη χρήση ορισμένων ουσιών, προκειμένου να διεγερθεί ο σχηματισμός φλεγμονοσωμάτων”, εξηγεί ο Latz. “Αυτή η προσέγγιση θα μπορούσε να επιτρέψει τον καλύτερο έλεγχο των χρόνιων δερματικών παθήσεων”.

Ανιχνευτής Κύτταρα: Ερευνητές των Πανεπιστημίων της Βόννης και της Σιγκαπούρης ανακάλυψαν έναν νέο ενδοκυτταρικό “ανιχνευτή καπνού”. Ο αισθητήρας προειδοποιεί για βλάβες στα μιτοχόνδρια -τα μικροσκοπικά εργοστάσια παραγωγής ενέργειας που τροφοδοτούν το κύτταρο με ενέργεια. Εάν δεν λειτουργεί σωστά, μπορεί να προκύψουν χρόνιες δερματικές παθήσεις. Ο αισθητήρας μπορεί επίσης να είναι σημαντικός για την απρόσκοπτη λειτουργία της καρδιάς και του εντέρου. Τα αποτελέσματα δημοσιεύθηκαν τώρα στο περιοδικό Ανοσολογίας Nature. Κάθε κύτταρο στο σώμα διαθέτει πολυάριθμους αισθητήρες που παρακολουθούν τη λειτουργία του. Ορισμένοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου μετά από μια επίθεση ιού, για παράδειγμα- άλλοι ενεργοποιούνται όταν κάθε είδους βλάβη απειλεί την επιβίωση του κυττάρου. “Ανακαλύψαμε τώρα ότι ένα μόριο που ονομάζεται NLRP10 λειτουργεί επίσης ως αισθητήρας”, εξηγεί ο καθηγητής Dr. Eicke Latz, επικεφαλής του Ινστιτούτου έμφυτης ανοσίας στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Βόννης. “Αυτό ήταν εντελώς άγνωστο μέχρι τώρα”.

Μιλώντας μεταφορικά, το NLRP10 ανιχνεύει πότε τα μιτοχόνδρια στο κύτταρο αρχίζουν να καπνίζουν λόγω κάποιας δυσλειτουργίας. Αυτά είναι τα μικροσκοπικά εργοστάσια παραγωγής ενέργειας που παρέχουν την ενέργεια για τις κυτταρικές λειτουργίες. Μόλις ένας αισθητήρας NLRP10 ανιχνεύσει βλάβη στα μιτοχόνδρια, θέτει σε λειτουργία μια περίπλοκη διαδικασία. Έτσι δημιουργείται το λεγόμενο φλεγμονάσωμα, μια πολύπλοκη μοριακή μηχανή. Η δραστηριότητά του προκαλεί τελικά την καταστροφή του κυττάρου και την απόρριψή του από τα κληθέντα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος. Ο συναγερμός πυρκαγιάς αποτρέπει τη μακροχρόνια πυρκαγιά που σιγοκαίει “Αυτή η διαδικασία είναι εξαιρετικά σημαντική”, εξηγεί ο Latz, ο οποίος είναι επίσης εκπρόσωπος του Cluster of Excellence ImmunoSensation2 και μέλος της Διεπιστημονικής Ερευνητικής Περιοχής “Ζωή και Υγεία” του Πανεπιστημίου της Βόννης. Αυτό συμβαίνει επειδή το φλεγμονάσωμα διασφαλίζει ότι η φωτιά κατασβήνεται αμέσως, γεγονός που αποτρέπει μια παρατεταμένη πυρκαγιά που σιγοκαίει και η οποία θα μπορούσε να βλάψει άλλα μέρη του ιστού. “Η διακοπή αυτού του μηχανισμού μπορεί να οδηγήσει σε χρόνια φλεγμονή”, τονίζει ο ερευνητής. “Η θανάτωση κυττάρων με μιτοχονδριακές βλάβες μπορεί να ακούγεται δραστική. Τελικά, όμως, αυτό το βήμα αποτρέπει σοβαρότερες συνέπειες”. Δεν διαθέτουν όλα τα κύτταρα του σώματος έναν αισθητήρα NLRP10. Ο “ανιχνευτής πυρκαγιάς” εμφανίζεται κυρίως στο εξωτερικότερο στρώμα του δέρματος, το stratum granulosum. Το δέρμα εκτίθεται άμεσα σε περιβαλλοντικά ερεθίσματα, όπως η υπεριώδης ακτινοβολία, αλλά και σε παθογόνους μικροοργανισμούς. Αυτό θα μπορούσε δυνητικά να οδηγήσει σε συσσωρευμένη βλάβη. Ο μηχανισμός εξασφαλίζει ότι τα προσβεβλημένα κύτταρα απορρίπτονται αποτελεσματικά. “Εάν μια μετάλλαξη προκαλέσει δυσλειτουργία του αισθητήρα NLRP10, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μια χρόνια φλεγμονή του δέρματος που ονομάζεται ατοπική δερματίτιδα”, εξηγεί ο Dr. Tomasz Próchnicki, ο οποίος πραγματοποίησε σημαντικό μέρος των πειραμάτων για το διδακτορικό του στην ερευνητική ομάδα του Latz.

Μεγάλες ποσότητες NLRP10 βρίσκονται επίσης στα κύτταρα του εντερικού τοιχώματος. Αυτά έχουν επίσης τακτική επαφή με παθογόνους μικροοργανισμούς και δυνητικά επιβλαβείς ουσίες. Ένα άλλο όργανο στο οποίο μπορεί να ανιχνευθεί ο αισθητήρας είναι η καρδιά. Εξαρτάται ιδιαίτερα από την καλή λειτουργία της παροχής ενέργειας. Αυτό μπορεί να καταστήσει ιδιαίτερα σημαντική τη γρήγορη θανάτωση και αντικατάσταση των κυττάρων με ελαττωματικά μιτοχόνδρια. Η μελέτη μπορεί ενδεχομένως να ανοίξει και νέες θεραπευτικές προοπτικές. “Είναι νοητό να τροποποιηθεί ειδικά ο αισθητήρας NLRP10 με τη χρήση ορισμένων ουσιών, προκειμένου να διεγερθεί ο σχηματισμός φλεγμονοσωμάτων”, εξηγεί ο Latz. “Αυτή η προσέγγιση θα μπορούσε να επιτρέψει τον καλύτερο έλεγχο των χρόνιων δερματικών παθήσεων”.

 

 

 

Πηγη: https://www.healthweb.gr/