«Ανοίγουν» οι αιτήσεις για 1.500 προσλήψεις στο Προσφυγικό. Ποιοι αδικούνται

Από μέρα σε μέρα αναμένεται η προκήρυξη από το ΚΕΕΛΠΝΟ εκατοντάδων θέσεων εργασίας για την κάλυψη έκτακτων κι επειγουσών υγειονομικών αναγκών που ανακύπτουν λόγω του Προσφυγικού, καθώς η σχετική προκήρυξη δημοσιεύτηκε ήδη στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης  (ΦΕΚ τεύχος Β΄, αρ. φύλλου 3877, 6 Σεπτεμβρίου 2018).

Οι επικείμενες προσλήψεις αφορούν σε ιατρικό, νοσηλευτικό, παραϊατρικό και λοιπό υγειονομικό, καθώς και σε διοικητικούς υπαλλήλους που θα εργαστούν με καθεστώς πλήρους απασχόλησης σε camps, νοσοκομεία και κέντρα υγείας, για ορισμένο χρόνο. Όπως διευκρινίζει η προκήρυξη, η διάθεση του προσωπικού σε τρίτους φορείς από το ΚΕΕΛΠΝΟ, γίνεται με προγραμματική σύμβαση η οποία καθορίζει τους σχετικούς όρους και προϋποθέσεις και ιδιαίτερα την περιγραφή του ρόλου τους εντός των δημοσίων δομών.

Διαβάστε επίσης:  ”Ξεκλείδωσαν” οι προσλήψεις για το Προσφυγικό. Όλες οι λεπτομέρειες

«Εκτός» συναγωνισμού πρώην εργαζόμενοι του Philos

Η επιλογή γίνεται βάση ακαδημαϊκών κριτηρίων, εμπειρίας και κοινωνικών κριτηρίων του υποψηφίου.

Τα τελευταία, μεταξύ άλλων, λαμβάνουν υπόψη την ανεργία – συμπεριλαμβανομένου του χρόνου παρακολούθησης προγραμμάτων επαγγελματικής κατάρτισης του ΟΑΕΔ. Προϋπόθεση, ωστόσο, είναι οι υποψήφιοι να έχουν υπάρξει άνεργοι τουλάχιστον επί 4μηνο κατά το χρόνο ένταξης τους στο πρόγραμμα. Με τον τρόπο αυτό αδικούνται από τη διαγωνιστική διαδικασία εργαζόμενοι με πολύμηνη προϋπηρεσία στο Philos – τον «πρόδρομο» του νέου προγράμματος.

Αρκετοί από αυτούς απολύθηκαν τον Αύγουστο έχοντας συμπληρώσει σχεδόν ενάμιση χρόνο εργασίας, μετά από συνεχείς παρατάσεις των συμβάσεών τους. Όπως κατήγγειλαν στο Virus, πηγαίνοντας στον ΟΑΕΔ ανακάλυψαν ότι δεν έχουν δικαίωμα εγγραφής!

«Μετά τον πρώτο καιρό, μας έβαλαν να υπογράψουμε συμβάσεις έργου αφαιρώντας μας τα πλήρη δικαιώματα του μισθωτού. Τώρα μας αποκλείουν και από τα δικαιώματα των ανέργων» δήλωσε χαρακτηριστικά μία πρώην εργαζόμενη στο πρόγραμμα. Όπως εξηγεί, επιπλέον, η Εφορία την αντιμετωπίζει μετά από την εργασία της στο Philos ως επιτηδευματία, ενώ ήταν μισθωτή. «Ζητάμε να υπάρξει ρύθμιση για την άρση της αδικίας σε βάρος μας» καταλήγει.

Οι καινοτομίες της νέας προκήρυξης

Οι νέες θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν χρηματοδοτούνται για πρώτη φορά από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, από ένα κονδύλι 50 εκατ. ευρώ συνολικά, στη βάση διατάξεων που περιλήφθηκαν σε νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης την περασμένη άνοιξη.

Η εν λόγω ρύθμιση εξασφαλίζει τη στελέχωση των προαναφερόμενων δομών με το διπλάσιο αριθμό εργαζομένων (περίπου 1.500), σε σχέση με εκείνους που είχαν προσληφθεί στο παρελθόν (700) και για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Συγκεκριμένα, οι επιτυχόντες θα υπογράψουν σύμβαση εργασίας έως 18 μηνών με δυνατότητα 6μηνης παράτασης, σε αντίθεση με τις μικρότερης διάρκειας συμβάσεις του προγράμματος Philos.

Ακόμη, η νέα προκήρυξη προβλέπει κίνητρα ειδικά για το ιατρικό προσωπικό, προκειμένου να μην έχει την ίδια «τύχη» προηγούμενων διαγωνιστικών διαδικασιών, στις οποίες αρκετές δεκάδες θέσεις κηρύχθηκαν άγονες. Στο πλαίσιο αυτό, δίνεται η δυνατότητα επιλογής εργασίας με καθεστώς πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, οπότε η υπηρεσία τους στο πρόγραμμα θα λογίζεται ως προϋπηρεσία στο ΕΣΥ. Επιπλέον, είναι δυνατή και η πρόσληψη γιατρών άνευ ειδικότητας.

Επισημαίνεται, τέλος, πως το έργο περιλαμβάνει επιπλέον δαπάνες μετακινήσεων, εξοπλισμού, αναλωσίμων, κ.ο.κ.. Επιλύει, έτσι, μια σειρά ελλείψεις του προγράμματος Philos που χρηματοδοτήθηκε από το Ταμείο Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης (AMIF) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής – όπως ήταν για παράδειγμα η αγορά φαρμάκων.

document

 

Πηγη:https://virus.com.gr