Ανοίγουν σήμερα οι κάλπες για τους νοσοκομειακούς γιατρούς

Στις κάλπες προσέρχονται σήμερα οι γιατροί των δημοσίων νοσοκομείων της Αττικής για να αναδείξουν τους εκπροσώπους στην Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) και στην Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ).

Οι εκλογές θα πραγματοποιηθούν στα νοσοκομεία, από τις 7:30 π.μ. έως τις 16:30.
Την ψήφο των νοσοκομειακών γιατρών διεκδικούν επτά παρατάξεις και η ψηφοφορία θα λάβει χώρα σε εκλογικά τμήματα που θα διαμορφωθούν στα νοσοκομεία.

Σε κάθε εκλογικό τμήμα των νοσοκομείων θα υπάρχει η τοπική 3μελής Εφορευτική Επιτροπή –ο δικαστικός αντιπρόσωπος και 2 γιατροί -, που θα εποπτεύουν για την ομαλή διεξαγωγή της ψηφοφορίας, υπό την επίβλεψη του δικαστικού αντιπροσώπου.

Κάθε νοσοκομείο θα αποτελεί εκλογικό τμήμα, που σ’ αυτό θα ψηφίζουν όλοι οι γιατροί του νοσοκομείου, δηλαδή, οι γιατροί ΕΣΥ, οι ειδικευόμενοι γιατροί ΕΣΥ, οι εξειδικευόμενοι, οι επικουρικοί, οι αλλοδαποί υπότροφοι, καθώς και οι γιατροί ΕΣΥ των Κέντρων Υγείας που ανήκαν σ’ αυτό πριν από την 1/1/15.

Δεν ψηφίζουν οι στρατιωτικοί, οι πανεπιστημιακοί, οι αγροτικοί γιατροί, οι γιατροί ΚΕΕΛΠΝΟ, καθώς και οι διορισμένοι σε διοικήσεις νοσοκομείων ή άλλων δημόσιων Οργανισμών φορέων υγείας.

Οι παρατάξεις

Η παράταξη που πρόσκειται στο κυβερνητικό κόμμα (ΣΥΡΙΖΑ), το «Μέτωπο Νοσοκομειακών Γιατρών για τη Δημόσια Υγεία», κατεβάζει 13 υποψηφίους για το διοικητικό συμβούλιο της ΕΙΝΑΠ και 56 υποψηφίους εκπροσώπους στην ΟΕΝΓΕ.

Η Δημοκρατική Κίνηση Νοσοκομειακών Γιατρών (ΔΗΚΝΙ), που πρόσκειται στη Νέα Δημοκρατία ήταν αυτή που είχε αναδειχθεί πρώτη στις εκλογές του 2016 και αυτή τη φορά κατεβαίνει με 15 υποψηφίους για τη διοίκηση της ΕΙΝΑΠ. Ανάμεσά τους είναι και η σημερινή πρόεδρος της Ένωσης, Ματίνα Παγώνη, η οποία όπως όλα δείχνουν είναι έτοιμη να διεκδικήσει μια ακόμη θητεία. Η ΔΗΚΝΙ έχει 56 υποψηφίους εκπροσώπους στην ΟΕΝΓΕ.

Η Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση (ΔΗΠΑΚ) Γιατρών – που στηρίζεται από το ΠΑΜΕ – συμμετέχει στις εκλογές των νοσοκομειακών γιατρών με 15 υποψηφίους για την ΕΙΝΑΠ και τον εντυπωσιακό αριθμό των 142 υποψηφίων για εκπροσώπων στην ΟΕΝΓΕ. Στις προηγούμενες εκλογές, είχε αναδειχθεί τρίτη δύναμη, με αξιοσημείωτη άνοδο σε ψήφους και ποσοστά. Από την ΔΗΠΑΚ προέρχεται η σημερινή πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ, Αφροδίτη Ρέτζιου, όπως και ο αντιπρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ηλίας Σιώρας.

Στις εκλογές συμμετέχει και το «Ενωτικό Κίνημα για την ανατροπή», μια συνεργασία αριστερών και ριζοσπαστικών ιατρικών οργανώσεων. Στην παράταξη αυτή ανήκει ο νυν γενικός γραμματέας της ΟΕΝΓΕ, Πάνος Παπανικολάου.

Στις εκλογές συμμετέχουν επίσης το «Κίνημα Αλλαγής – Ιατροί Μπροστά», η «Ανεξάρτητη Ιατρική Κίνηση» και η «Ανεξάρτητη Ιατρική Συνεργασία».

 

Πηγη:https://www.healthpharma.gr/