Αντίθετος ο ΙΣΑ στην εκτέλεση εμβολιασμών χωρίς παρουσία γιατρού

Την αντίδραση του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ) προκαλεί η επαναφορά από το υπουργείο Υγείας Προεδρικού Διατάγματος του 1989, σύμφωνα με το οποίο επιτρέπεται η εκτέλεση εμβολιασμών από επισκέπτες υγείας χωρίς την παρουσία γιατρού.

«Σε μια εποχή που πλέον οι συμβάσεις των Παθολόγων, Γενικών Γιατρών και Παιδιάτρων με τον ΕΟΠΥΥ έχουν λήξει, ενώ είναι ελάχιστοι οι οικογενειακοί ιατροί, το υπουργείο προσπαθεί να καλύψει το κενό αυτό μετακυλίοντας το κόστος στους ασθενείς και ταυτόχρονα μέσω άσκησης της Ιατρικής από μη ιατρούς να κλείσει τα ιατρεία της γειτονιάς» αναφέρει ο ΙΣΑ στη σχετική ανακοίνωσή του και συνεχίζει:

«Ο ΙΣΑ τονίζει ότι, ειδικά σε ό,τι αφορά την υγεία των παιδιών, το υπουργείο Υγείας πρέπει να είναι ιδιαιτέρως ευαισθητοποιημένο, καθότι ο εμβολιασμός σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί μεμονωμένη ιατρική πράξη, αλλά μέρος μιας συνολικότερης παρακολούθησης της υγείας των παιδιών. Ο εμβολιασμός δεν είναι απλά μια ένεση, αλλά ένα μεγάλο κεφάλαιο στην ιατρική ύλη και απασχολεί όλα τα μεγάλά ιατρικά συνέδρια.

Ποτέ δεν πρέπει να διενεργείται εμβολιασμός αν προηγουμένως δεν έχει ληφθεί ένα καλό ιατρικό ιστορικό και κλινική εξέταση του εμβολιαζόμενου. Ο ιατρός πριν τον εμβολιασμό θα εξασφαλίσει τη μεγαλύτερη δυνατή ασφάλεια εξετάζοντας λεπτομερώς τον ασθενή.

Αν ο εμβολιασμός αποτελέσει μεμονωμένη ιατρική πράξη χωρίς να έχει προηγηθεί κλινική εξέταση και λήψη ιστορικού μπορεί:

Να υπάρξουν σοβαρές αντιδράσεις μετά τον εμβολιασμό, που θα βάλουν σε κίνδυνο την ζωή του εμβολιαζόμενου, αν αυτός πάσχει από κάποιο νόσημα για το οποίο ο εμβολιασμός αντενδείκνυται.

Να χαθεί η ευκαιρία της προληπτικής εξέτασης και παρακολούθησης της υγείας και ανάπτυξης των ασθενών.

Να χαθεί η ευκαιρία της τυχαίας ανακάλυψης σοβαρών προβλημάτων στην υγεία του εμβολιαζόμενου που δεν ήταν γνωστά μέχρι την στιγμή εκείνη.

Να γίνει υποβάθμιση των προσφερόμενων ιατρικών υπηρεσιών, πρόληψης, φροντίδας και παρακολούθησης των ασθενών.

Γιατί ο εμβολιασμός πρέπει να γίνεται ή να επιτηρείται από παιδίατρο (όσον αφορά τα παιδιά):

Ο παιδίατρος είναι ο ειδικός γιατρός που έχει σπουδάσει τέσσερα χρόνια και έχει εκπαιδευτεί για τα εμβόλια, τον τρόπο λειτουργίας τους, τον τρόπο και τα σχήματα χορήγησής τους, τις αντιδράσεις τους και τον τρόπο αντιμετώπισης, τα συστατικά που περιέχουν, την επιδημιολογία και όλες τις ιδιαιτερότητες που τα αφορούν.

Στη σπάνια αλλά υπαρκτή περίπτωση που θα προκύψει σοβαρή αντίδραση με τον εμβολιασμό (π.χ. αναφυλακτικό σοκ), είναι ο μόνος που έχει τη γνώση και την εκπαίδευση ώστε να μπορεί να προσφέρει ουσιαστική βοήθεια στο παιδί.

Όπως οι έρευνες έδειξαν, ο παιδίατρος είναι το μόνο πρόσωπο που οι γονείς εμπιστεύονται περισσότερο από κάθε άλλο ώστε να τους πείσει για τη χρησιμότητα των εμβολίων. Σε αντίθετη περίπτωση υπάρχει μεγάλος φόβος να ενισχυθούν οι αντιεμβολιαστικές τάσεις και οι αντιεμβολιαστές.

Τα εμβόλια σήμερα αποτελούν ένα δυναμικό κεφάλαιο επιστημονικής γνώσης, ανακάλυψης νέων εμβολίων, αλλαγών και αναθεωρήσεων που ο παιδίατρος συνεχώς εκπαιδεύεται και μαθαίνει».

Συμπληρωματικά προς τα παραπάνω, ο Πρόεδρος του ΙΣΑ, κ. Γεώργιος Πατούλης, δήλωσε: «Ο ΙΣΑ δεν θα επιτρέψει να τεθεί σε κίνδυνο η υγεία των πολιτών και θα ασκήσει κάθε δυνατή νομική παρέμβαση ως θεματοφύλακας της δημόσιας υγείας».

Πηγη:https://www.onmed.gr