Αντίθετος ο ΙΣΑ στην «επίταξη» γιατρών των Κέντρων Υγείας ως οικογενειακών γιατρών

Με σημερινή ανακοίνωσή του, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ) εκφράζει τη διαφωνία του με την επίταξη, όπως τη χαρακτηρίζει, γενικών γιατρών, παθολόγων και παιδιάτρων των Κέντρων Υγείας να δεχτούν εγγραφές των πολιτών.

Η κίνηση αυτή, εκτιμά ο ΙΣΑ, είναι μια προσπάθεια του υπουργείο Υγείας «να αντιπαρέλθει του προβλήματος που προέκυψε με τους οικογενειακούς γιατρούς, οι οποίοι δεν επέδειξαν ενδιαφέρον ούτε για τις ΤΟΜΥ αλλά ούτε για τον ΕΟΠΥΥ», ωστόσο κρίνεται μη νόμιμη, σύμφωνα με τα όσα ορίζονται στο άρθρο 6 του Νόμου 4486/2017, όπου αναφέρεται ρητά ότι ο οικογενειακός γιατρός μπορεί να είναι γιατρός του κλάδου ιατρών ΕΣΥ που υπηρετεί και παρέχει τις υπηρεσίες του στις ΤΟΜΥ, στα Κέντρα Υγείας και σε λοιπές δημόσιες μονάδες ΠΦΥ. «Γίνεται λοιπόν σαφές ότι δεν είναι εκ του νόμου υποχρεωτική αλλά μόνο δυνητική η εγγραφή πληθυσμού ευθύνης στους συγκεκριμένους δημόσιους λειτουργούς και ως οικογενειακοί γιατροί» υπογραμμίζει ο Σύλλογος στην ανακοίνωσή του και συνεχίζει:

«Πρέπει επίσης να αναφερθεί ότι η επίταξη αυτή δεν συνάδει με τον ρόλο του οικογενειακού ιατρού. Δεν είναι δυνατό ο γιατρός του ΚΥ, ο οποίος έχει ήδη επιβαρυνθεί με πολλές αρμοδιότητες, να πρέπει ταυτόχρονα να αναλάβει, πέραν όλων των άλλων υποχρεώσεών του, επιπλέον τη διαρκή παρακολούθηση των ασθενών που θα εγγραφούν με στόχο την πρόληψη, αλλά και τη θεραπεία, καθώς και την τήρηση ηλεκτρονικού φακέλου αυτών.

Ο ΙΣΑ τονίζει εκ νέου τον κίνδυνο οι ασθενείς να εγκλωβίζονται σε έναν δαίδαλο γραφειοκρατίας και τελικά να εξαναγκάζονται να πληρώνουν από την τσέπη τους την επίσκεψη στον γιατρό που έχουν ανάγκη.

Πάγια θέση του ΙΣΑ είναι ότι η ελεύθερη επιλογή γιατρού και η ελεύθερη πρόσβαση στον ειδικό είναι δικαίωμα του ασθενούς και δεν μπορεί να περιοριστεί.

Η πάταξη της γραφειοκρατίας πρέπει να αποτελέσει τον στόχο της πολιτικής ηγεσίας και σε καμία περίπτωση να μην προωθεί την αύξησή της.

Ενόψει των ανωτέρω, αναμένουμε την ΑΜΕΣΗ ΑΝΑΚΛΗΣΗ των σχετικών πινάκων που έχουν αναρτηθεί, καθότι είναι μη νόμιμοι».

Πηγη:https://www.onmed.gr