Αντί για κατάργηση των βιβλιαρίων υγείας, χειρόγραφη καταχώρηση φαρμάκων! Αυστηρά πρόστιμα για γιατρούς φαρμακοποιούς

Άλλος ένας προεκλογικός εμπαιγμός φαίνεται ότι ήταν η κατάργηση των βιβλιαρίων ασθενείας για τους ασφαλισμένους από την 1η Φεβρουαρίου.

Ενώ τους προηγούμενους μήνες η κυβέρνηση διαφήμιζε ότι καταργούνται τα βιβλιάρια υγείας των ασθενών και πλέον όλα θα γίνονται με ψηφιακές διαδικασίες, χωρίς ταλαιπωρία με θεωρήσεις κλπ, τελικά όλα φαίνεται πως ήταν μία προεκλογική …πομφόλυγα.

Ειδικότερα ενώ από το υπουργείο Εργασίας είχε ανακοινωθεί ότι καταργούνται τα βιβλιάρια υγείας και μάλιστα ήδη έχουν ψηφιοποιηθεί 144 δισ. ωρών ασφάλισης και άλλες τόσες αναμένεται να ψηφιοποιηθούν το επόμενο διάστημα, τελικά όλα ήταν στα χαρτιά.

Πλέον γιατροί και φαρμακοποιοί είναι υποχρεωμένοι χειρόγραφα να σημειώνουν στα βιβλιάρια υγείας των ασθενών τα φάρμακα που τους χορηγούν ανεξάρτητα εάν αυτά προέρχονται από την ηλεκτρονική συνταγογράφηση.

Και πρόστιμα

Το πρόσφατο έγγραφο που εστάλη στους εμπλεκόμενους φορείς με ημερομηνία 6.2.2019 αναφέρει χαρακτηριστικά ότι υπάρχει «υποχρέωση των συνταγογράφων γιατρών να καταχωρούν τα συνταγογραφούμενα φαρμακευτικά ιδιοσκευάσματα στο βιβλιάριο υγείας των ασθενών και των φαρμακοποιών να καταχωρούν την εκτέλεση των συνταγών όπως προβλέπεται…»

Επίσης διευκρινίζεται ότι «Η καταχώρηση της συνιστώμενης αγωγής στο βιβλιάριο υγείας χρειάζεται σφραγίδα και υπογραφή γιατρού, ακριβώς όπως έχει συνταγογραφηθεί στην ηλεκτρονική συνταγή».

Σημειώνεται δε εμφατικά ότι η μη αναγραφή αγωγής στο βιβλιάριο υγείας του ασφαλισμένου επισύρει κυρώσεις τόσο για τον ιατρό όσο και για τον φαρμακοποιό που εκτελεί τη συνταγή.
Αξιοσημείωτο της …τριτοκοσμικής τακτικής που θα χρησιμοποιείται πλέον αντί της ψηφιοποίησης των βιβλιαρίων, είναι το γεγονός πως όποια βιβλιάρια υγείας έχουν τελειώσει θα χρησιμοποιούνται τα παλιά κατηργημένα συνταγολόγια του ΙΚΑ.

 

Πηγη:https://www.healthreport.gr/