Αντιβιοτικά: Τα ποτάμια με τις υψηλότερες συγκεντρώσεις & ο κίνδυνος για τη δημόσια υγεία

Η αύξηση ανθεκτικότητας των αντιβιοτικών αποτελεί μεγάλο κίνδυνο για την δημόσια υγεία αλλά και για το περιβάλλον, σύμφωνα με μια νέα επιστημονική έρευνα, την μεγαλύτερη για την ακρίβεια που αφορά το ζήτημα.

Τα αποτελέσματα της έρευνας που αγγίζουν και περιβαλλοντικά θέματα παρουσιάστηκαν σε επιστημονικό συνέδριο στο Ελσίνκι με τον επικεφαλής της έρευνας τον καθηγητή περιβαλλοντικής επιστήμης Άλιστερ Μπόξολ του βρετανικού Πανεπιστημίου της Υόρκης να τα αναλύει.

Τα αντιβιοτικά καταλήγουν στα ποτάμια και στο έδαφος μέσω των ανθρωπίνων και ζωικών αποβλήτων, καθώς και των λυμάτων από εργοστάσια. Οι ερευνητές πήραν δείγματα από 711 σημεία ποταμών σε 72 χώρες και βρήκαν παρουσία αντιβιοτικών στα δύο τρίτα από αυτά (65%). Χαρακτηριστικό είναι μάλιστα ότι στις 111 δειγματοληψίες του νερού οι συγκεντρώσεις των αντιβιοτικών ξεπερνούσαν τα επίπεδα ασφαλείας, σε μερικές περιπτώσεις ακόμη και κατά 300 φορές πάνω από το όριο.

Ποια είναι τα ποτάμια με τα υψηλότερα ποσοστά ρύπανσης;

Η ρύπανση με αντιβιοτικά βοηθά τα μικρόβια να γίνουν πιο ανθεκτικά στα φάρμακα που προορίζονται για τους ανθρώπους, η συνεχής αύξηση της ανθεκτικότητάς τους αποτελεί ένα ολοένα και μπορεί να προκαλέσει έως δέκα εκατομμύρια σοβαρότερο πρόβλημα δημόσιας υγείας παγκοσμίως πρόσθετους θανάτους έως 2050, σύμφωνα με πρόσφατες εκτιμήσεις του ΟΗΕ.

Το πρόβλημα είναι αισθητό από τον Τάμεση και το Δούναβη στην Ευρώπη μέχρι τον Τίγρη στη Μεσοποταμία, αλλά η κατάσταση είναι συγκριτικά ακόμη χειρότερη στα ποτάμια της Αφρικής και της Ασίας που διασχίζουν τις φτωχότερες χώρες. Το ρεκόρ ρύπανσης κατέχει το Μπαγκλαντές, όπου ένα αντιβιοτικό βρέθηκε σε ποσότητες πάνω από 300 φορές υψηλότερες σε σχέση με το όριο ασφαλείας. Μάλιστα αυτό το επίπεδο βρέθηκε πολύ κοντά σε μια μονάδα βιολογικού καθαρισμού λυμάτων, προφανώς επειδή δεν διέθετε την αναγκαία τεχνολογία κατακράτησης των αντιβιοτικών.

Η μαζική και παράνομη ρίψη λυμάτων και αποβλήτων απευθείας στα ποτάμια ευθύνεται σε αρκετές περιπτώσεις για τα υψηλά επίπεδα των αντιβιοτικών, όπως στην Κένυα, όπου βρέθηκε να ξεπερνούν κατά 100 φορές τα όρια ασφαλείας.

Αλλά και στις ανεπτυγμένες χώρες το πρόβλημα είναι υπαρκτό.

Στην Αυστρία οι μετρήσεις στο Δούναβη , -το δεύτερο μεγαλύτερο της Ευρώπης αλλά και το πιο επιβαρυμένο με αντιβιοτικά- έδειξαν την παρουσία επτά διαφορετικών αντιβιοτικών τα ποσοστά των οποίων ήταν περίπου τετραπλάσια αυτών που θεωρούνται ασφαλή.

Συνολικά σχεδόν ένα στα δέκα ποτάμια (8%) της Ευρώπης βρέθηκε να έχει πρόβλημα. Για παράδειγμα, ο Τάμεσης στη Βρετανία, ο οποίος θεωρείται από τα πιο καθαρά ευρωπαϊκά ποτάμια, ανακαλύφθηκε ότι περιέχει πέντε είδη αντιβιοτικών, ένα εκ των οποίων ανιχνεύθηκε σε υπερτριπλάσια επίπεδα σε σχέση με το όριο ασφαλείας.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Πηγη:https://www.onmed.gr/