Αντιδράσεις για εγκύκλιο του Υπουργείου Υγείας σχετικά με τις ειδικότητες των νέων γιατρών

Σοβαρές αντιδράσεις έχει προκαλέσει εγκύκλιος του Υπουργείου Υγείας με θέμα «Συγκρότηση και ορισμός μελών στην Εθνική Επιτροπή Επιλογής για έναρξη Ειδικότητας, του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας (ΚΕ.Σ.Υ.)»

 

Συγκεκριμένα το Ενωτικό Κίνημα για την Ανατροπή εγκαλεί τον υπουργό Υγείας Αδωνι Γεωργιάδη και τον υφυπουργό του Μάριο Θεμιστοκλέους για «καταβαράθρωση των δικαιωμάτων των νέων γιατρών»

Ειδικότερα στην ανακοίνωσή του το κίνημα αναφέρει τα εξής: «Αιφνιδιαστικά υπουργός και υφυπουργός Υγείας εξέδωσαν εγκύκλιο (Α1β/Γ.Π.οικ.25299, ΑΔΑ ΨΞ3Κ465ΦΥΟ-ΝΤΜ, 2/5/24) με την οποία καταργούν την ανέκαθεν ισχύουσα σειρά αναμονής για έναρξη ειδικότητας και παραδίδουν την “επιλογή” των νέων ειδικευόμενων στις ορέξεις συγκεκριμένων πανεπιστημιακών αρχικαθηγητών. Μάλιστα η ίδια εγκύκλιος προβλέπει την ίδια αισχρή “διαδικασία” και για την “επιλογή” ειδικευμένων γιατρών για την έναρξη εξειδίκευσης. Πεντέξι συγκεκριμένοι πανεπιστημιακοί αρχικαθηγηταί θα αποφασίζουν κατά το γούστο τους ποιοί πτυχιούχοι ιατρικής “κατά προτεραιότητα” θα ξεκινούν ειδικότητα και ποιοί ειδικευμένοι γιατροί “κατά προτεραιότητα” θα ξεκινούν εξειδίκευση σε όλα τα τμήματα του ΕΣΥ και σε όλες τις πανεπιστημιακές κλινικές.

Είναι η πολλοστή φορά τις τελευταίες δεκαετίες που επιχειρούνται παρόμοιες αισχρότητες καθιέρωσης φραγμών και ρουσφετολογικών “επιλογών” ενάντια στους νέους γιατρούς, από την εποχή της πρωθυπουργίας Κωνσταντίνου Μητσοτάκη και υπουργίας Σούρλα. Η επιχείρηση καταβαράθρωσης των δικαιωμάτων των νέων γιατρών πηγαίνει πάντα χέρι – χέρι με την επιχείρηση πλήρους ιδιωτικοποίησης των πάντων και καταβαράθρωσης του λαικού δικαιώματος στην δωρεάν δημόσια περίθαλψη. Επίσης προφανώς υπάρχει άμεση σχέση με την δηλωμένη πρόθεση ίδρυσης ιδιωτικής “ιατρικής σχολής” από τον όμιλο CVC. Τεράστιες ευθύνες έχουν και όλες οι κυβερνήσεις των τελευταίων δεκαετιών τόσο για τα μέτρα εμπορευματοποίησης της υγείας όσο και για την αποθράσυνση του μεγαλοκαθηγητικού πανεπιστημιακού κατεστημένου.

Όπως και στο παρελθόν έτσι και τώρα αυτά τα κουτοπόνηρα αισχρά “σχέδια” θα πεταχτούν στον σκουπιδοτενεκέ με τον αγωνιστικό ξεσηκωμό των φοιτητών ιατρικής και των νοσοκομειακών γιατρών».

 

 

Πηγη: https://www.news4health.gr/