Απίστευτο: Οι νοσοκομειακοί γιατροί θα πληρώνουν για τις επιπλοκές των ασθενών! Τι προβλέπει εγκύκλιος

Αναστάτωση στους νοσοκομειακούς γιατρούς έχει προκαλέσει εγκύκλιος του υπουργείου Οικονομικών η οποία προβλέπει ούτε λίγο ούτε πολύ- όπως καταγγέλλουν- ότι ο γιατροί θα πληρώνουν για τις επιπλοκές που παρουσιάζουν οι ασθενείς.

Ειδικότερα όπως καταγγέλλει το Ενωτικό Κίνημα για την Ανατροπή σε εγκύκλιο του Αν. Υπουργού Οικονομικών κ. Χουλιαράκη που εκδόθηκε στις 18/1/18 προβλέπεται με …διακριτική διατύπωση ότι οι νοσοκομειακοί γιατροί θα καλούνται να καταβάλουν τις αστικές αποζημιώσεις σε περιπτώσεις επιπλοκών ή ιατρικών λαθών όπως είναι γνωστό στο ευρύ κοινό.

Κάτι που σήμερα φυσικά δε συμβαίνει καθώς την αστική ευθύνη αναλαμβάνουν τα νοσοκομεία. Το θέμα θα συζητηθεί εκτενώς στα επίσημα όργανα των Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ) την Πέμπτη σε ειδική συνεδριάση που θα πραγματοποιηθεί.

Αξιοσημείωτο είναι πάντως ότι την ίδια ώρα η ηγεσία του υπουργείου Υγείας εδώ και καιρό ετοιμάζει ένα σύστημα για τη καταγραφή των ιατρικών λαθών στα νοσοκομεία.

Πάντως η εγκύκλιος κατά το Ενωτικό Κίνημα για την Ανατροπή προβλέπει μεταξύ άλλων ότι: «Στο εξής επιδικασμένη αστική αγωγή αποζημίωσης σε βάρος δημόσιου νοσοκομείου από ασθενή με το σκεπτικό «βαριάς αμέλειας», θα καταλογίζεται στον/στην γιατρό από το Ελεγκτικό Συνέδριο και από τις αρμόδιες οικονομικές υπηρεσίες».

Ο κλάδος είναι στα κάγκελα καθώς θεωρεί ότι ανοίγει ένα πάρτι αγωγών για «ιατρικά λάθη» μέσω δικηγορικών γραφείων. «Αναμένεται καταιγίδα αγωγών αλλά και μηνύσεων, αφού το κάθε τέτοιο δικηγορικό γραφείο πάντοτε σέρνει τον γιατρό στα ποινικά δικαστήρια ώστε αυτός/αυτή να καταδικαστεί πρώτα ποινικά και έτσι να «κερδηθεί» κατόπιν η αγωγή χρηματικής αποζημίωσης στο αστικό δικαστήριο» αναφέρουν τα μέλη της παράταξης.

Οι εκπρόσωποι των γιατρών ζητούν από τους υπουργούς Υγείας, κ.κ. Ξανθό και Πολάκη, οι οποίοι να σημειωθεί ότι είναι γιατροί, να πάρουν άμεσα θέση για το θέμα. Και όπως λένε: «Να σταματήσουν να κρύβονται σιωπηροί πίσω από τις πλάτες του υπουργείου Οικονομικών επικαλούμενοι «αναρμοδιότητα». Να ανακοινώσουν αν και σε ποιές ενέργειες προτίθενται να προβούν».

 

Πηγη:http://www.healthreport.gr