Απαγόρευση ενεργειακών ποτών στους μαθητές προωθεί η Βρετανία

Η βρετανική κυβέρνηση έκανε γνωστό ότι οδηγείται στην απαγόρευση κατανάλωσης ενεργειακών ποτών από τους μαθητές. Αιτία οι φόβοι ότι λόγω της καφεΐνης, προκαλούν παχυσαρκία, κακή συμπεριφορά και διαταραχές στον ύπνο.

Πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι τα δύο τρίτα των νέων ηλικίας έως 18 ετώνκαταναλώνουν ενεργειακά ποτά και το 25% των παιδιών ηλικίας 6-9 ετών!

Σημειώνεται ότι ένα ποτό 250ml μπορεί να περιέχει περίπου 80mg καφεΐνης – όσο ένα ισχυρό φλιτζάνι καφέ και ισοδύναμο με σχεδόν τρία κουτάκια κόλα. Μάλιστα, ορισμένα ποτά έχουν 65% περισσότερη ζάχαρη, σε σχέση με τα κοινά αναψυκτικά.

Η ίδια η Βρετανίδα πρωθυπουργός Theresa May ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει σε απαγόρευση της πώλησης ενεργειακών ποτών και ήδη έχει ξεκινήσει διαβούλευση για το θέμα. Ανάμεσα στα θέματα που πρέπει να διευκρινιστούν είναι αν θα τεθεί όριο ηλικίας των παιδιών (16 ή 18 έτη) και στην περιεκτικότητα στην καφεΐνη.

Η κυβέρνηση προτείνει να τεθεί όριο τα 150 mg καφεϊνης ανά λίτρο. Τα αναψυκτικά της Red Bull φαίνεται ότι έχει περιεκτικότητα 80 mg σε ένα κουτάκι 250 ml, που αντιστοιχεί σε 320 mg ανά λίτρο!

Ο Duncan Selbie, Διευθύνων Σύμβουλος της Δημόσιας Υγείας της Αγγλίας, δήλωσε: «Τα παιδιά δεν χρειάζονται ενεργειακά ποτά για να περάσουν τη μέρα – δεν προσφέρουν τίποτα περισσότερο από περιττή ζάχαρη. Ο περιορισμός της πώλησης αυτών των ποτών είναι ένα άλλο τολμηρό βήμα που απαιτείται για να ανακοπεί η παιδική παχυσαρκία».

Ο καθηγητής Russell Viner, Πρόεδρος του Βασιλικού Κολλεγίου Παιδιατρικής και Παιδικής Υγείας, δήλωσε: «Δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι τα ενεργειακά ποτά έχουν διατροφική αξία ή θέση στη διατροφή των παιδιών και των νέων. Είναι λοιπόν ανησυχητικό το γεγονός ότι πολλοί νέοι αγοράζουν αυτά τα ποτά σε χαμηλές τιμές και τα καταναλώνουν σε τακτική βάση».

 

Πηγη:https://virus.com.gr