Απλό παυσίπονο σώζει από τη νόσο Αλτζχάιμερ !

Νέα έρευνα δείχνει ότι η λήψη της ιβουπροφαίνης θα μπορούσε να αποτρέψει την νόσο του Αλτζχάιμερ! Η ιβουπροφαίνη πιστεύεται ότι εμποδίζει τη φλεγμονή στον εγκέφαλο, η οποία οδηγεί στο θάνατο των νευρικών κυττάρων και σχετίζεται με τη νόσο.

Η ιβουπροφαίνη (ibuprofen) είναι ένα μη στεροειδές αντιφλεγμονώδες φάρμακο, παράγωγο του προπιονικού οξέος. Έχει σημαντική αντιφλεγμονώδη, αναλγητική και αντιπυρετική δράση που οφείλεται κυρίως στην αναστολή της σύνθεσης των προσταγλανδινών που προκαλεί.

Η νέα έρευνα εκπονήθηκε από ομάδα επιστημόνων με επικεφαλής τον Patrick McGeer, από το Πανεπιστήμιο British Columbia του Καναδά. Οι ερευνητές έθεσαν σε παρακολούθηση 500 ανθρώπους που διέτρεχαν κίνδυνο Αλτζχάιμερ από το 2016.

Η ευαισθησία των ατόμων αυτών προσδιορίστηκε μέσω μιας εξέτασης σάλιου, που αναπτύχθηκε από τους ίδιους επιστήμονες, που μετρά τη συγκέντρωση συγκεκριμένης πρωτεΐνης, γνωστή ως Abeta42. Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι η συσσώρευση Abeta42 στον εγκέφαλο προκαλεί φλεγμονή, η οποία καταστρέφει τα νευρικά κύτταρα και σχετίζεται με την άνοια.

Τα συμπτώματα του Αλτσχάιμερ επηρεάζουν συνήθως τα άτομα άνω των 65 ετών, ωστόσο η νόσος μπορεί να ξεκινήσει στον εγκέφαλο έως και μια δεκαετία νωρίτερα. Συνεπώς, οι ερευνητές συστήνουν ένα άτομο να υποβληθεί σε δοκιμασία σάλιου στην ηλικία των 55 ετών και αν το αποτέλεσμα είναι θετικό να πάρει ιβουπροφαίνη.

Παρ’ όλο που η ιδανική δόση ιβουπροφαίνης είναι άγνωστη, οι ερευνητές πιστεύουν ότι ενός ή δύο χάπια ημερησίως είναι πιθανό ότι θα είναι αποτελεσματικό. Αυτό σημαίνει ότι 30 δολάρια το χρόνο ετησίως είναι πιθανό να προφυλάσσει εφ’ όρου ζωής από τη νόσο Αλτζχάιμερ. Τα ευρήματά τους δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Journal of Alzheimer’s disease (https://goo.gl/uRwhVL).

Ο Δρ McGeer, ο οποίος είναι Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Aurin Biotech με έδρα το Βανκούβερ, και η σύζυγός του, Δρ Edith McGeer, είναι από τους πλέον γνωστούς νευροεπιστήμονες στον κόσμο. Το εργαστήριό τους είναι παγκοσμίως γνωστό για τα 30 χρόνια εργασίας τους πάνω στη νευροφλεγμονή και στις νευροεκφυλιστικές ασθένειες, ιδιαίτερα τη νόσο του Αλτζχάιμερ.

Η Alzheimer’s Association εκτιμά ότι υπάρχουν περισσότερες από 5 εκατ. ασθενείς μόνο στις ΗΠΑ, ενώ κάθε 66 δευτερόλεπτα εντοπίζεται νέο κρούσμα της νόσου. Το ετήσιο κόστος για τη χώρα το 2017 εκτιμάται ότι ανήλθε σε 259 δις δολάρια, με το προβλεπόμενο ποσοστό να ανέρχεται σε 1,1 τρις μέχρι το 2050!

 

Πηγη:https://virus.com.gr