Αποκαλύφθηκε νέος δείκτης για επιθετικό καρκίνο του προστάτη

Οι επιστήμονες αναζητούν συνεχώς νέους τρόπους βελτίωσης της θεραπείας του καρκίνου, ιδιαίτερα για τους επιθετικούς όγκους. Ωστόσο, η επισήμανση των μορφών καρκίνου που είναι επιθετικές όταν διαγνωστούν για πρώτη φορά μπορεί να είναι δύσκολη, ιδιαίτερα στον καρκίνο του προστάτη.

“Μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις μέχρι σήμερα στον καρκίνο του προστάτη είναι πώς να στρωματοποιούμε τους ασθενείς”, λέει η Dr. Esther Baena, που μελετά τη βιολογία του καρκίνου του προστάτη στο Ινστιτούτο Μικροβιολογίας του Cancer Research UK.

Σύμφωνα με τη Baena, 1 στους 5 άντρες με καρκίνο του προστάτη διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να εξαπλωθεί ο καρκίνος τους σε άλλα μέρη του σώματος παρά τη θεραπεία. Και πιστεύει ότι αυτό θα μπορούσε εν μέρει να οφείλεται σε μια ανθεκτική ομάδα καρκινικών κυττάρων του προστάτη που είναι ανθεκτικά στις διαθέσιμες θεραπείες. Αλλά ενώ οι επιστήμονες γνωρίζουν ότι υπάρχουν αυτά τα κύτταρα, δεν είναι τόσο εύκολο να βρεθούν μέχρι τώρα.

Η Baena και η ομάδα της έχουν αποκαλύψει έναν νέο δείκτη στην επιφάνεια αυτών των ανθεκτικών κυττάρων, που ονομάζεται LY6D. Δημοσιεύοντας το έργο της στο Cell Reports, η ομάδα δείχνει ότι τα κύτταρα καρκίνου του προστάτη σε ποντίκια που φέρουν τον δείκτη είναι ανθεκτικά στην ορμονοθεραπεία. Και πιστεύουν ότι θα μπορούσε επίσης να συνδεθεί με την πρόωρη πρόοδο του καρκίνου του προστάτη στους ανθρώπους.

“Θα μας επιτρέψει να εντοπίσουμε επιθετικούς όγκους που έχουν κύτταρα που εκφράζουν αυτό το δείκτη πολύ νωρίς και θα μας βοηθήσει να τα απομονώσουμε και να καταλάβουμε γιατί είναι μοναδικά και γιατί είναι ανθεκτικά”, λέει η Baena. Η Baena ελπίζει ότι αυτή η εργασία θα βοηθήσει μια μέρα να εντοπιστούν οι άνδρες των οποίων ο καρκίνος μπορεί να μην ανταποκρίνεται πλήρως στις τρέχουσες θεραπείες. “Αν μπορούμε να εντοπίσουμε τους άνδρες που έχουν αυτά τα κύτταρα από τη στιγμή της διάγνωσης, αυτό θα μας επέτρεπε να παρέμβουμε νωρίς”

 

Πηγη:https://www.healthweb.gr