Απορρίπτουν οι εργαζόμενοι στην Υγεία τις πολιτικές των υπερπλεονασμάτων

«Θερμό” προμηνύεται το φθινόπωρο στην Υγεία, αφού παρά τις κυβερνητικές ”κορώνες” για τα επιτεύγματα της κυβέρνησης στο συγκεκριμένο χώρο όπως και συνολικά, με την ευκαιρία της εξόδου από τα μνημόνια, οι εργαζόμενοι στις δημόσιες δομές υγείας και πρόνοιας έχουν διαφορετική άποψη.

Για νέα περίοδο ασφυκτικής δημοσιονομικής επιτήρησης διαρκείας κάνει χαρακτηριστικά λόγο η ΠΟΕΔΗΝ και καλεί τα μέλη της να την υποδεχθούν με δυναμικές κινητοποιήσεις ενόψει των εγκαινίων της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ). Σύμφωνα με την Ομοσπονδία, το αποτέλεσμα των πολιτικών ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έφερε νέες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, υπερβολικούς φόρους, πλειστηριασμούς πρώτων κατοικιών, υποθήκη της Δημόσιας Περιουσίας και διάλυση της μεγαλύτερης κοινωνικής κατάκτησης της μεταπολίτευσης – του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ), μεταξύ άλλων.

«Οι Δημόσιες Δαπάνες Υγείας κατρακύλησαν στο 4,8% του ΑΕΠ (αν και συρρικνώθηκε κατά 25%) από 7,5% που είναι ο μέσος όρος της Ευρώπης. Το μόνιμο προσωπικό των Νοσοκομείων μειώθηκε 25.000 από την αρχή των Μνημονίων και επί των ημερών ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ 7.500. Η κρατική χρηματοδότηση στα Νοσοκομεία από 1,5 δις ευρώ το έτος 2015 εφέτος είναι 786 εκ. ευρώ. Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των Νοσοκομείων είναι πάνω από 600 εκατ. ευρώ. Ο ΕΟΠΥΥ το έτος 2014 έλαβε 774 εκατ. ευρώ κρατική χρηματοδότηση και εφέτος η χρηματοδότηση κατρακύλησε στα 100 εκατ. ευρώ. Το 50% του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού υπερέβη το όριο ζωής. Εάν δεν υπήρχαν οι δωρεές η κατάσταση θα ήταν εφιαλτική” τονίζει σχετικά και προσθέτει:«Τη Δωρεάν Περίθαλψη των ανασφάλιστων την πληρώνουν οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι από την αύξηση κατά 2% της εισφοράς για υγειονομική περίθαλψη (800 εκατ. ευρώ), χωρίς τα χρήματα να καταλήγουν στα Νοσοκομεία.
Εξαιτίας της υποχρηματοδότησης και της υποστελέχωσης ημέρα με την ημέρα υποβαθμίζεται η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών παρά την υπερπροσπάθεια του προσωπικού”.

Η Ομοσπονδία αναφέρεται ακόμη στις ”παράπλευρες απώλειες” που, όπως υποστηρίζει, αφήνουν ‘κληρονομιά στη χώρα τα μνημόνια: 250 – 450 σοβαρά περιστατικά ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων (τριπλάσιο ποσοστό από τις άλλες χώρες της Ευρώπης), μεγάλες λίστες αναμονής για ΜΕΘ, αποκλεισμένοι από ακτινοθεραπείες, ελλείψεις σε χημειοθεραπευτικά φάρμακα, αναβολές σε θεραπείες και επεμβάσεις λόγω ελλείψεων, καθυστερήσεις στις διακομιδές κ.ά.

«Παρά τα λόγια της κυβέρνησης, δεν πρόκειται να καταφέρει να φθάσει στην Ιθάκη το ΕΣΥ με τις πολιτικές των υπερπλεονασμάτων” καταλήγει η ΠΟΕΔΗΝ, καλώντας τους εργαζόμενους στις δημόσιες δομές υγείας και πρόνοιας να εκφράσουν τη διαμαρτυρία τους στην κυβερνητική αναλγησία συμμετέχοντας:

  • στο συλλαλητήριο των Συνδικάτων στη Θεσσαλονίκη το Σάββατο 8 Σεπτεμβρίου, και
  • στην πορεία για τη Σωτηρία της Δημόσιας Υγείας που διοργανώνει η ίδια την προηγούμενη ημέρα (7/9).

Η κινητοποίηση της Ομοσπονδίας θα ξεκινήσει στις 8 το πρωί με συγκέντρωση στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσ/νίκης και θα καταλήξει στο Γραφείο του Πρωθυπουργού, στο υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης. Για τη διευκόλυνση των διαδηλωτών, την ίδια ημέρα θα πραγματοποιηθεί Στάση Εργασίας (8 π.μ. -11 μ.μ. για τα σωματεία της Θεσ/νίκης και 7 π.μ. – 3 μ.μ. για τα υπόλοιπα σωματεία-μέλη της Κεντρικής Μακεδονίας).

 

Πηγη:https://virus.com.gr