Αποτελεσματικότητα 94,5% κατά της CoViD-19 από το εμβόλιο της Moderna

Η εταιρεία σκοπεύει να υποβάλει αίτηση για έγκριση έκτακτης ανάγκης προς τον FDA.

Το εμβόλιο κατά της Covid-19 έχει δείξει αποτελεσματικότητα 94,5% στις κλινικές δοκιμές δήλωσε η αμερικανική εταιρεία Moderna, σηματοδοτώντας μια ακόμα σημαντική είδηση από τον τομέα των εμβολίων σε μόλις οκτώ ημέρες.

Ο Stephane Bancel, επικεφαλής της Moderna, χαρακτήρισε «κομβική» τη στιγμή. «Η θετική ενδιάμεση ανάλυση της φάσης 3 μας έδωσε την πρώτη κλινική αξιολόγηση ότι το εμβόλιό μας μπορεί να αποτρέψει την Covid-19, περιλαμβανομένης και της σοβαρής ασθένειας».

Από 30.000 που μετείχαν στην δοκιμή, οι 95 μολύνθηκαν με κορωνοϊό, σύμφωνα με την εταιρεία. Από αυτούς μόνο πέντε είχαν λάβει το δυο δόσεων εμβόλιο, ενώ οι 90 είχαν πάρει το placebo (διαφορετικό σκεύασμα ).
Η εταιρεία σχεδιάζει να υποβάλει αίτηση έγκρισης στις αρμόδιες αμερικανικές αρχές τις επόμενες εβδομάδες, αυξάνοντας έτσι τις προοπτικές να υπάρχουν δυο εμβόλια μέχρι το τέλος του χρόνου.

Σύμφωνα μάλιστα με την Moderna, το εμβόλιο αναμένεται να παραμείνει σταθερό όταν διατηρηθεί σε ψυγείο μεταξύ 2-8 βαθμών κελσίου για 30 ημέρες, κάτι ιδιαίτερα σημαντικό δεδομένου ότι το αντίστοιχο της Pfizer και της BioNTech μπορεί να διατηρηθεί σε κανονικό ψυγείο μόλις πέντε ημέρες καθώς διαφορετικά χρειάζεται κατάψυξη σε -75 βαθμούς κελσίου, σημειώνουν οι Financial Times.

Ο Peter Openshaw, καθηγητής πειραματικής ιατρικής στο Imperial College του Λονδίνου, σημείωσε ότι η δοκιμή περιελάμβανε άτομα “υψηλού κινδύνου ή ηλικιωμένους”. “Αυτό μας δίνει εμπιστοσύνη ότι τα αποτελέσματα αφορούν άτομα που έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο από την Covid-19 και χρειάζονται περισσότερο τα εμβόλια”, πρόσθεσε.

Η εταιρεία σημείωσε ότι σκοπεύει να υποβάλει αίτηση για έγκριση έκτακτης ανάγκης (EUA) στην αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) τις προσεχείς εβδομάδες, προσθέτοντας ότι αναμένεται να έχει 20 εκατ. δόσεις φέτος, αυξάνοντας τον αριθμό σε περίπου 1 δισ. το 2021.

H μετοχή της Moderna κάνει ράλι 14% στις προσυνεδριακές συναλλαγές της Wall Street.

 

 

Πηγή: https://www.iatronet.gr/