Απόλυτα ασφαλές το εμβόλιο για τον ιό HPV

Νέα, ανεξάρτητη ανάλυση επιβεβαιώνει για μία ακόμη φορά την ασφάλεια του εμβολίου για τον ιό HPV, που ευθύνεται για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από τον όμιλο Cochrane (https://tinyurl.com/ycadvu7s), ο οποίος είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός με συνεργάτες από περισσότερες από 120 χώρες που συνεργάζονται για την παραγωγή αξιόπιστων και προσβάσιμων πληροφοριών για την υγεία χωρίς εμπορικές χορηγίες και άλλες συγκρούσεις συμφερόντων.

Πρόκειται για είναι ένα παγκόσμιο ανεξάρτητο δίκτυο ερευνητών, επαγγελματιών, ασθενών, φροντιστών και ανθρώπων που ενδιαφέρονται για την υγεία. Ο όμιλος παράγει ανασκοπήσεις που μελετούν όλα τα καλύτερα διαθέσιμα στοιχεία που προκύπτουν από την έρευνα και διευκολύνουν την ενημέρωση των αποφάσεων σχετικά με την υγεία. Αυτές ονομάζονται συστηματικές αναθεωρήσεις.

Η νέα λοιπόν έρευνα εξέτασε 26 μελέτες στις οποίες συμμετείχαν περισσότερα από 73.000 κορίτσια και γυναίκες. Οι μελέτες δεν ήταν αρκετά μεγάλες για να αξιολογήσουν τα αποτελέσματα του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.

Η ασφάλεια του εμβολίου αξιολογήθηκε σε διάστημα από 6 μήνες έως 7 χρόνια σε 23 μελέτες. Οι περισσότερες γυναίκες ήταν κάτω των 26 ετών και μόνο 3 μελέτες αφορούσαν γυναίκες ηλικίας 25 ετών και άνω.

Όλες οι μελέτες, εκτός από μία, χρηματοδοτήθηκαν από τους κατασκευαστές των εμβολίων. Ωστόσο, οι ερευνητές έκριναν ότι οι μελέτες είχαν χαμηλό κίνδυνο μεροληψίας.

Οι ερευνητές κατέληξαν στο εξής συμπέρασμα: «Δεν διαπιστώσαμε αυξημένο κίνδυνο σοβαρών ανεπιθύμητων ενεργειών. Αν και ο αριθμός των θανάτων είναι συνολικά χαμηλός, υπήρξαν περισσότεροι θάνατοι σε γυναίκες ηλικίας άνω των 25 ετών που έλαβαν το εμβόλιο. Οι θάνατοι που αναφέρθηκαν στις μελέτες κρίθηκαν ότι δεν σχετίζονται με το εμβόλιο».

Οι ειδικοί λένε ότι τα συμπεράσματα πρέπει να καθησυχάσουν όσους γονείς ανησυχούν, καθώς οι σοβαρές παρενέργειες μετά το εμβόλιο ήταν σπάνιες.

Υπάρχουν μεμονωμένες ομάδες, που υποστηρίζουν ότι το εμβόλιο μπορεί να προκαλέσει βλάβες και πρέπει να διερευνηθεί πληρέστερα η ασφάλειά του. Επίσης, έχουν εμφανιστεί γονείς που λένε ότι οι κόρες τους ένοιωσαν άσχημαμετά τον εμβολιασμό.

Οι ερευνητές καταλήγουν ότι το εμβόλιο είναι ασφαλές. Επισημαίνουν πάντως ότι απαιτείται μακροπρόθεσμη παρακολούθηση για τον έλεγχο της επίδρασης στον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, την εμφάνιση σπάνιων παρενεργειών και τις επιπτώσεις κατά την κύηση.

 

Πηγη:https://virus.com.gr