Από παράταση σε παράταση η εξόφληση των ληξιπρόθεσμων

¨Γεφύρι της Άρτας” θυμίζει η προσπάθεια του ΕΦΚΑ να εξοφλήσει τις παλαιές ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του ΕΟΠΥΥ στους ιδιώτες παρόχους υγείας.

Παρά την πρόοδο που έχει σημειωθεί, οι αρμόδιες υπηρεσίες αδυνατούν να ολοκληρώσουν τη διαδικασία της εκκαθάρισης για την ενταλματοποίηση των πληρωμών μέχρι τις 30 Ιουνίου. Κύρια αιτία για τη μεγάλη καθυστέρηση που παρατηρείται φαίνεται να αποτελεί η έλλειψη προσωπικού. Έτσι, το υπουργείο Οικονομικών εξέδωσε παράταση μέχρι τις 31 Αυγούστου.

lixipr18062018

Η νέα αυτή παράταση, τρίτη κατά σειρά, δημιουργεί μεγάλη αναστάτωση στην αγορά της ιδιωτικής υγείας, η αγωνία και η απόγνωση της οποίας έχει “χτυπήσει κόκκινο”.

“Τα χρήματα αυτά εμείς τα περιμένουμε πώς και πώς” λέει στο Virus ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Ιατρικών Διαγνωστικών Κέντρων (ΠΑΣΙΔΙΚ), Γιώργος Βουγιούκας, επισημαίνοντας ότι η εξέλιξη αυτή ανατρέπει τα οικονομικά πλάνα των παρόχων με καταστροφικές συνέπειες.

“Από τον πρώτο μήνα του τρέχοντος έτους όλες οι απαιτήσεις που έχουμε γίνονται με παρακρατήσεις: πρώτα είναι το rebate, μετά έρχεται το clawback κι ακολουθούν οι συμψηφισμοί των ετών 2013-15. Οι παρακρατήσεις αυτές σε συνδυασμό με τα λειτουργικά έξοδα που έχει ένα διαγνωστικό εργαστήριο, ξεπερνούν το 100% των απαιτήσεων” επισημαίνει ο κος Βουγιούκας. Όπως εξηγεί περαιτέρω, αυτό σημαίνει ότι τα μέλη του ΠΑΣΙΔΙΚ βάζουν κάθε μήνα από την αρχή του χρόνου χρήματα από την τσέπη του για να κρατήσει τις πόρτες του ανοιχτές στους ασφαλισμένους.

Ο Σύνδεσμος υπολογίζει το ύψος των ληξιπρόθεσμων οφειλών των φορέων κοινωνικής ασφάλισης (ΦΚΑ) που απορροφήθηκαν από τον ΕΟΠΥΥ, στα 150-200 εκατομμύρια ευρώ. Τραγική ειρωνεία το γεγονός ότι τα χρήματα για την αποπληρωμή των εν λόγω υποχρεώσεων είναι δεσμευμένα στα ταμεία του κράτους για το σκοπό αυτό…

 

Πηγη:https://virus.com.gr/