Τι έδειξε η πρώτη μελέτη του Παγκόσμιου Οργανισμού για την υγεία των μεταναστών στην Ευρώπη.
Όπως διαπιστώνει η πρώτη μελέτη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), πρόσφυγες και μετανάστες είναι κατά κανόνα υγιείς, όμως μπορούν να είναι πιο ευάλωτοι σε ορισμένες ασθένειες, κατά τη μετακίνησή τους ή στους χώρους όπου βρίσκουν προσωρινό κατάλυμα. Αιτία είναι οι αλλαγές στον τρόπο ζωής τους και βέβαια οι συνθήκες διαβίωσης στους χώρους αυτούς.
Η έκθεση έχει συγκεντρώσει δεδομένα από 13.000 σχετικές αναφορές και έρευνες.
Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της μελέτης, οι πρόσφυγες και μετανάστες έχουν συνήθως λιγότερα μη μεταδοτικά νοσήματα σε σύγκριση με τον πληθυσμό της χώρας υποδοχής. Αν όμως μείνουν για μεγάλο διάστημα σε συνθήκες φτώχειας, κινδυνεύουν από καρδιακά και εγκεφαλικά επεισόδια, καθώς και από καρκίνο. Αυτό γιατί κατά τη μετανάστευση έχουν μεγάλες πιθανότητες να μειώσουν τη σωματική τους δραστηριότητα και να μην ακολουθούν υγιεινή διατροφή.
Επιπλέον, στη διάρκεια των μετακινήσεών τους, πρόσφυγες και μετανάστες γίνονται πιο ευάλωτοι σε λοιμώδη νοσήματα. Ωστόσο, οι ερευνητές είναι κατηγορηματικοί: οι μετανάστες δεν «φέρνουν» μεταδοτικές ασθένειες στις χώρες υποδοχής. Αυτός ο κίνδυνος είναι απειροελάχιστος, ενώ διαπιστώνεται οτι στους μεταναστευτικούς πληθυσμούς, σημαντικό ποσοστό μεταδοτικών νοσημάτων αποκτώνται μετά την εγκατάστασή τους στην Ευρώπη.
Μύθοι και αλήθειες για τους πρόσφυγες και μετανάστες
Η μελέτη για πρώτη φορά αναδεικνύει την πραγματική εικόνα της μετανάστευσης και των προσφύγων στην Ευρώπη:
• Οι μετανάστες είναι 90.7 εκατομμύρια και από αυτούς, περίπου 7,4% είναι πρόσφυγες. Κι όμως, σε κάποιες χώρες, οι άνθρωποι πιστεύουν πως οι μετανάστες είναι πολλαπλάσιοι από τον εθνικό πληθυσμό.
• Οι μεταναστευτικοί πληθυσμοί δεν κινδυνεύουν μόνο από λοιμώδη νοσήματα αλλά και από οξείες και χρόνιες παθήσεις.
• Οι πρόσφυγες και μετανάστες έχουν γενικά μικρότερο κίνδυνο καρκίνου σε σχέση με τον πληθυσμό της χώρας υποδοχής. Ωστόσο, έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να διαγνωστούν με καρκίνο όταν η νόσος βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο και άρα έχει χειρότερη πρόγνωση.
• Η κατάθλιψη και η αγχώδης διαταραχή πλήττουν περισσότερο τους μετανάστες μιας χώρας, απ’ ότι τον εθνικό πληθυσμό της.
• Σε γενικές γραμμές, η επίπτωση και η θνησιμότητα εξαιτίας του διαβήτη είναι υψηλότερη στους μεταναστευτικούς πληθυσμούς και κυρίως στις γυναίκες μετανάστριες.
• Οι άνδρες μετανάστες είναι πιο επιρρεπείς σε εργατικά ατυχήματα, σε σύγκριση με τον τοπικό ανδρικό πληθυσμό.
• Τα ασυνόδευτα παιδιά είναι ιδιαίτερα ευάλωτα σε ψυχικές διαταραχές, όπως η κατάθλιψη και το μετατραυματικό στρες, ενώ κινδυνεύουν ανά πάσα στιγμή να πέσουν θύματα κυκλωμάτων εκμετάλλευσης.
Ο Οργανισμός εξέδωσε μια σειρά από οδηγίες για την βελτίωση της περίθαλψης των μεταναστών, οι οποίοι εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν μεγάλες δυσκολίες πρόσβασης στα συστήματα υγείας των χωρών υποδοχής.
«Υπάρχουν ακόμη πολλά που πρέπει να γίνουν, ώστε οι πρόσφυγες και μετανάστες να έχουν φροντίδα Υγείας, ανάλογη με αυτή που έχουν οι πληθυσμοί των χωρών υποδοχής. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να σωθούν ζωές αλλά και να εξοικονομηθούν πόροι», δήλωσε η διευθύντρια του ευρωπαϊκού γραφείου του ΠΟΥ, δρ Zsuzsanna Jakab.
Πηγη:https://www.onmed.gr/