Από τους πιο φανατικούς Ευρωπαίους στο “γκουγκλάρισμα” προβλημάτων υγείας οι Έλληνες

Όταν οι πληροφορίες χρησιμοποιούνται με λάθος τρόπο ή παρερμηνεύονται, μπορεί να επηρεάσουν εσφαλμένα τις προτιμήσεις και τη συμπεριφορά των ατόμων και να θέσουν σε κίνδυνο την υγεία τους

Οι μισοί Έλληνες χρήστες του Διαδικτύου αναζητούν πληροφορίες για θέματα υγείας.

Η χώρα μας κατέχει την 20ή θέση μεταξύ των 28 χωρών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υστερώντας σε σχέση με τον μέσο ευρωπαϊκό όρο.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Eurostat, από το 72% των Ελλήνων που χρησιμοποιούν το Διαδίκτυο, το 47% αναζητεί πληροφορίες για θέματα που αφορούν την υγεία.

Πρώτη χώρα είναι η Ολλανδία, με 72% και τελευταία η Βουλγαρία με 25%, ενώ το μέσο ποσοστό στις 28 χώρες είναι 52%.

Αύξηση

Ελλάδα και Κύπρος έχουν κάνει μεγάλη πρόοδο στον συγκεκριμένο τομέα και σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΟΣΑ εμφανίζουν τη μεγαλύτερη αύξηση στον αριθμό των ατόμων που αναζητούν στο Διαδίκτυο πληροφορίες για το πρόβλημα της υγείας τους.

Το 47% των Ελλήνων, ηλικίας 17 έως 74 ετών, κατέφυγαν πέρυσι σε “on line” δεδομένα για ασθένειες, έναντι ποσοστού μόλις 10% το 2008. Πολύ μεγαλύτερη είναι η αύξηση στην Κύπρο, όπου από σχεδόν 10% το ποσοστό εκτινάχθηκε στο 58%.

Σύμφωνα με τους ειδικούς του Οργανισμού, στον 21ο αιώνα τείνει να μην ισχύει το παλαιό πρότυπο “επειδή το είπε ο γιατρός”. Οι πολίτες αναζητούν τώρα τρόπους να κατανοήσουν τις επιλογές που έχουν σε θέματα υγείας και να ελέγξουν περισσότερο τις αποφάσεις που αφορούν τη θεραπεία τους.

Αυτό δεν είναι, όμως, ένα εύκολο έργο. Οι επαγγελματίες Υγείας εξακολουθούν να χρησιμοποιούν ιατρική ορολογία, οι οδηγίες για τα φάρμακα δεν είναι πάντοτε σαφείς και οι πληροφορίες για την υγεία σε κλινικές συνθήκες εξακολουθούν να είναι περίπλοκες.

Η ευρεία πρόσβαση στις ψηφιακές τεχνολογίες αντισταθμίζει ορισμένα από αυτά τα εμπόδια, παρέχοντας νέους τρόπους βελτίωσης της γνώσης για την υγεία και υποστήριξης της αυτοεξυπηρέτησης.

Όταν, ωστόσο, οι πληροφορίες χρησιμοποιούνται με λάθος τρόπο ή παρερμηνεύονται, μπορεί να επηρεάσουν εσφαλμένα τις προτιμήσεις και τη συμπεριφορά των ατόμων, να θέσουν σε κίνδυνο την υγεία τους ή να θέσουν υπερβολικές απαιτήσεις στα συστήματα Υγείας.

Φάρμακα

Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται και στην προμήθεια φαρμακευτικών προϊόντων από το Διαδίκτυο, το οποίο κρύβει “παγίδες”.

Οι ειδικοί του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ) καλούν τους καταναλωτές να δίνουν ιδιαίτερη προσοχή στα παρακάτω:

  • Σε ιστοτόπους που ο καταναλωτής καλείται να αποστείλει συμπληρωμένη φόρμα επικοινωνίας ή να επικοινωνήσει με κάποιο τηλεφωνικό κέντρο, χωρίς να γνωρίζει τα πλήρη στοιχεία επικοινωνίας της εταιρείας που είναι υπεύθυνη για την κυκλοφορία του εκάστοτε προϊόντος.
  • Σε ιστοτόπους που φαίνονται ως ελληνικοί, χωρίς απαραίτητα να είναι (η περιγραφή των προϊόντων και τα ανηρτημένα σχόλια “καταναλωτών” παρέχονται μεν στην ελληνική γλώσσα, αλλά είναι προφανές ότι προέρχονται από αυτόματη μετάφραση, καθώς περιέχουν σωρεία συντακτικών και ορθογραφικών λαθών).
  • Σε ιστοτόπους που προωθούν σκευάσματα με “θεαματικά” αποτελέσματα ενάντια σε ασθένειες (καρκίνο, διαβήτη), τη σεξουαλική δυσλειτουργία και την αύξηση του σωματικού βάρους.

Υπενθυμίζουν, δε, πως η αγορά προϊόντων αρμοδιότητας ΕΟΦ από μη εγκεκριμένες και αναξιόπιστες πηγές του Internet, μπορεί να θέσει σε σοβαρό κίνδυνο την υγεία του καταναλωτή, ενώ σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπεται η πώληση φαρμάκων μέσω Διαδικτύου.

 

Πηγη:https://www.iatronet.gr