Αρνητική νέα μελέτη για τη χλωροκίνη

Νέα μελέτη από άλλη ερευνητική ομάδα στη Γαλλία θέτει σε αμφισβήτηση τη δράση της υδροξυχλωροκίνης σε συνδυασμό με αζιθρομυκίνη σε ασθενείς με σοβαρή μόλυνση με COVID-19.

Η νέα μελέτη έγινε από ομάδα επιστημόνων, με επικεφαλής τον Δρ. Jean Michel Molina, από το νοσοκομείο Saint LouisHospital του Παρισιού. Συμμετείχαν 11 ασθενείς, που εισήχθησαν διαδοχικά στο νοσοκομείο με σοβαρή μόλυνση και τα αποτελέσματά τους δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Science.

Το δοσολογικό σχήμα ήταν το ίδιο με εκείνο, που δόθηκε από τους συναδέλφους τους στο νοσοκομείο της Μασσαλίας. Οι συμμετέχοντες ασθενείς ήταν 7 άνδρες και 4 γυναίκες με μέση ηλικία 58,7 ετών (εύρος: 20-77 έτη). Οκτώ ασθενείς είχαν σοβαρά υποκείμενα νοσήματα, που σχετίζονταν με κακή έκβαση (παχυσαρκία, συμπαγής όγκος, αιματολογικός καρκίνος και HIV μόλυνση).

Θυμίζουμε ότι στη μελέτη της Μασσαλίας είχε αναφερθεί 100% εκρίζωση του ιού σε ρινοφαρυγγικά επιχρίσματα σε 6 ασθενείς μετά από μόλις 5-6 ημέρες. Όμως, στη νέα μελέτη τα αποτελέσματα ήταν απογοητευτικά:

  • Μέσα σε 5 ημέρες, ένας ασθενής πέθανε και δύο μεταφέρθηκαν στη ΜΕΘ.
  • Στους 10 ασθενείς που επιβίωσαν, οι εργαστηριακές εξετάσεις που πραγματοποιήθηκαν την 5η και 6η ημέρα μετά την έναρξη της θεραπείας έδειξαν ότι ο ιός παρέμενε στους οκτώ από αυτούς.

Οι ερευνητές σημειώνουν ότι τα αποτελέσματά τους συνάδουν με εκείνα από πρόσφατη μελέτη Κινέζων συναδέλφων τους, οι οποίοι επίσης δεν βρήκαν οφέλη από τη χρήση υδροξυχλωροκίνης. Η μελέτη αυτή δημοσιεύτηκε στις 25 Μαρτίου στο περιοδικό του πανεπιστημίου Zhejiang.

Το συμπέρασμα στο οποίο κατέληξαν οι ερευνητές είναι ότι: «παρά την αναφερθείσα αντιϊική δραστηριότητα της χλωροκίνης έναντι του COVID-19 in vitro, δεν βρήκαμε ένδειξη κλινικού οφέλους από το συνδυασμό υδροξυχλωροκίνης και αζιθρομυκίνης για τη θεραπεία των νοσηλευόμενων ασθενών με σοβαρό COVID-19. Οι συνεχιζόμενες τυχαιοποιημένες κλινικές δοκιμές με υδροξυχλωροκίνη πρέπει να δώσουν οριστική απάντηση όσον αφορά την εικαζόμενη αποτελεσματικότητα αυτού του συνδυασμού και θα αξιολογήσουν την ασφάλειά του».

 

 

Πηγή: https://virus.com.gr/