‘Αρση τεκμηρίου αθωότητας γιατρών: «Απαράδεκτη η απόφαση του αναπληρωτή Υπουργού»

Την αφαίρεση της άδειας άσκησης επαγγέλματος ακόμα και χωρίς να τελεσιδικήσει η εκδίκαση ποινικής δίωξης κατά γιατρών, προβλέπει νέα Υπουργική Απόφαση με υπογραφή του αναπληρωτή Υπουργού Παύλου Πολάκη.

Οι γιατροί χαρακτηρίζουν “απαράδεκτη” την νέα Υπουργική Απόφαση του Παύλου Πολάκη, καθώς, όπως αναφέρουν “αίρεται το τεκμήριο αθωότητας για τους ιατρούς της χώρας”

Η υπουργική απόφαση που έλαβε ΦΕΚ 1373/22-4-2019 τΒ΄, με τίτλο: Καθορισμός δικαιολογητικών, διαδικασίας, όρων και προϋποθέσεων για τη χορήγηση βεβαίωσης άσκησης ιατρικού επαγγέλματος, τίτλου ιατρικής ειδικότητας και πιστοποιητικών ορθής άσκησης (goodstanding), αναφέρει στο άρθρο 4:

  • αναφέρεται ρητά ότι ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος υποχρεούται σε αναστολή της άδειας άσκησης επαγγέλματος εάν ασκηθεί ποινική δίωξη εναντίον του ιατρού για:

«για κλοπή, απάτη, υπεξαίρεση, πλαστογραφία, κιβδηλεία, παραχάραξη, για παράβαση του νόμου περί ναρκωτικών, για ανθρωποκτονία από πρόθεση, παιδοκτονία, για εγκλήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας, για αρπαγή προσώπου, για εγκλήματα οικονομικής εκμετάλλευσης της γενετήσιας ζωής και για αισχροκέρδεια».

«Στην περίπτωση αυτή η αναστολή διαρκεί μέχρι την έκδοση της σχετικής αμετάκλητης δικαστικής απόφασης».

“Η Υπουργική Απόφαση αντιβαίνει την Ευρωπαϊκή Νομοθεσία”

Η συγκεκριμένη απόφαση του αναπληρωτή Υπουργού, όπως αναφέρουν τα μέλη του Δ.Σ. του Ιατρικού Συλλόγου Πάτρας καταργεί αυτόματα το κατοχυρωμένο από την Ευρωπαϊκή νομοθεσία δικαίωμα (άρθρο 3 της Οδηγίας 2016/343/ΕΕ και την ενσωμάτωσή του στο άρθρο 6 του Ν4596/2019 στον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας) : «Τεκμήριο αθωότητας: Οι ύποπτοι ή κατηγορούμενοι τεκμαίρονται αθώοι μέχρι να αποδειχθεί η ενοχή τους σύμφωνα με τον νόμο».

Με αποτέλεσμα η παραπάνω Υπουργική Απόφαση, όπως αναφέρουν οι γιατροί, να αποτελεί κατάφωρη παραβίαση βασικών ανθρώπινων δικαιωμάτων, συνταγματικών διατάξεων και παραβίαση νομοθετικής εξουσιοδότησης του Υπουργού.

“Καταγγέλλουμε τη συγκεκριμένη απόφαση ως απαράδεκτη προσπάθεια στοχοποίησης / διαπόμπευσης του ιατρικού κόσμου και καταστροφής της επαγγελματικής σταδιοδρομίας, χωρίς επαρκή δικαστική τεκμηρίωση. Δεν θα επιτρέψουμε στον μαχόμενο ιατρό να είναι ανυπεράσπιστο θύμα σε πιθανές πολιτικές/προσωπικές σκοπιμότητες, σε ανυπόστατη προσβολή της προσωπικότητας και της επαγγελματικής του φήμης και θα αντιτεθούμε στη λογική δημιουργίας «βιομηχανίας» διώξεων”.

Η πρόεδρος, ο αντιπρόεδρος, και ο γραμματέας του Ιατρικού Συλλόγου Πάτρας, Άννα Μαστοράκου Γεώργιος Σκρουμπής Γεώργιος Πατριαρχέας, υποστηρίζουν ότι θα προβούν σε κάθε ενέργεια για την προάσπιση των νόμιμων δικαιωμάτων του ιατρικού κόσμου.

Πηγη:https://www.iatropedia.gr/