ΑΡΣΙ προς ΝΔ: Δεν πλεονάζουν οι γιατροί στο ΕΣΥ – Στις 6.500 οι κενές οργανικές θέσεις

Οι ισχύοντες οργανισμοί νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας είναι πίσω από τις πραγματικές υγειονομικές ανάγκες.
ΙΑΤRONET
Στις 8.500 ανέρχονται οι πραγματικές κενές θέσεις γιατρών στο ΕΣΥ.
Αυτό επισημαίνει το προεδρείο της Αριστερής Ριζοσπαστικής Συνεργασίας Ιατρών (ΑΡΣΙ), απαντώντας σε σχετική δήλωση του προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη για πλεόνασμα γιατρών.
Το προεδρείο της ΑΡΣΙ αναφέρει πως τα οργανικά κενά σε μόνιμους ειδικευμένους γιατρούς ΕΣΥ είναι τουλάχιστον 6.500 συνολικά, σύμφωνα με τις σχεδόν επίσημες παραδοχές των αρμοδίων.
Τα πραγματικά κενά σε μόνιμους ειδικευμένους – σημειώνει – είναι πολύ περισσότερα (πάνω από 8.500) γιατί:
Οι ισχύοντες οργανισμοί νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας (2012) είναι πίσω από τις πραγματικές υγειονομικές ανάγκες.
Δεν συμπεριλαμβάνονται πολλές μονάδες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας ούτε το ΕΚΑΒ.
Δεν λαμβάνεται υπόψη το στοιχειώδες αίτημα για ανθρώπινο ιατρικό εβδομαδιαίο ωράριο (πραγματικό 48ωρο με 5θήμερο – 6ωρο – 30ωρο πρωινό τακτικό + 1 εφημερία με δικαίωμα ρεπό μετά την εφημερία), ώστε να αποφεύγεται η ιατρική υπερκόπωση, να μπορεί να ασκείται σύγχρονη ιατρική στα τμήματα και να μπορεί να γίνεται ουσιαστική εκπαίδευση των ειδικευόμενων.
Το προεδρείο της ΑΡΣΙ τονίζει πως η κατάσταση με τα κενά στους ειδικευόμενους γιατρούς είναι δραματική.
Τα κενά είναι κοντά στο 40%. Πλήττονται ολόκληρες βασικές ειδικότητες (αναισθησιολογία, χειρουργικές ειδικότητες, εργαστηριακές ειδικότητες).
Εξόντωση
Όποιος έχει επισκεφθεί ένα δημόσιο νοσοκομείο ή ένα Κέντρο Υγείας, ξέρει από πρώτο χέρι πως οι εναπομείναντες υπηρετούντες νοσοκομειακοί γιατροί αναγκάζονται να εξοντώνονται εργασιακά και επιστημονικά.
Να υπερεφημερεύουν. Να καλύπτουν ιατρικά διαφορετικές ειδικότητες. Να εφημερεύουν την μια μέρα στο ένα νοσοκομείο και την άλλη στο άλλο με υπηρεσιακή εντολή (αναισθησιολόγοι στην κεντρική Ελλάδα και αλλού).
Να επιστρατεύονται αγροτικοί γιατροί για να καλύπτουν κενά στα νοσοκομεία, αλλά και στο ΕΚΑΒ όσον αφορά τις διακομιδές. Να ξενυχτούν στα Επείγοντα και στις κλινικές γιατροί στα πρόθυρα της σύνταξης άνω των 60 ετών. Να γίνονται αναγκαστικές μετακινήσεις κάθε καλοκαίρι για την κάλυψη κενών στα νησιά.
Πηγη:http://medispin.blogspot.gr