Αρχίζουν οι δίκες των Γιατρών των Κέντρων Υγείας κατά του υπ.Υγείας! Όλες οι λεπτομέρειες

Ξεκινούν τις επόμενες ημέρες οι δίκες των γιατρών των Κέντρων Υγείας κατά του υπουργείου Υγείας, καθώς ο κλάδος ζητά να αρθεί ο νόμος που τους επιβάλει να αποχωρήσουν από το δημόσιο σύστημα υγείας όταν διατηρούν και ιδιωτικό ιατρείο.

Μάλιστα στο τέλος του χρόνου θα υποχρεωθούν να αποχωρήσουν 800 γιατροί που σήμερα στελεχώνουν τα Κέντρα υγείας, τα παλιά ΠΕΔΥ, τα πολυϊατρεία αλλά και άλλες Μονάδες της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Και επειδή ο χρόνος πλησιάζει οι γιατροί των Κέντρων Υγείας έχουν κάνει ασφαλιστικά μέτρα ώστε ο νόμος του υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθού να αρθεί και να συνεχίσουν κανονικά να εργάζονται στο δημόσιο σύστημα. Να σημειωθεί ότι οι περισσότεροι έχουν επιστρέψει στα Κέντρα Υγείας μετά από δικαστικές αποφάσεις που τους δικαίωσαν.

Αυτό είναι άλλωστε και ο μεγάλος πονοκέφαλος για την ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Στην περίπτωση που οι 800 γιατροί αποχωρήσουν από το σύστημα στο τέλος του χρόνου, θα αδειάσουν οι Μονάδες Υγείας αφού συνολικά σήμερα στην Πρωτοβάθμιας Φροντίδα Υγείας απασχολούνται περίπου 2000 γιατροί που προέρχονται από τα παλιά ΙΚΑ.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Επιστημονικού Υγειονομικού Προσωπικού ΕΟΠΥΥ-ΠΕΔΥ (ΠΟΣΕΥΠΕΟΠΥΥ-ΠΕΔΥ) επιρρίπτει ευθύνες για το μπάχαλο που αναμένεται να δημιουργηθεί στις δημόσιες Μονάδες, στον ίδιο τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό. Αξιοσημείωτο είναι μάλιστα ότι οι επικεφαλής της συνδικαλιστικής οργάνωσης ανήκουν στη παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Παναγιώτης Ψυχάρης ζητά για να μπορέσουν να λειτουργήσουν σωστά οι Μονάδες υγείας της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας και τα Κέντρα Υγείας να γίνουν τουλάχιστον 5000 προσλήψεις σε όλη τη χώρα.
Ωστόσο η ηγεσία του υπουργείου Υγείας θα περιορισθεί σε 454 οι οποίες θα προκηρυχθούν στις αρχές του χρόνου.

Ταυτόχρονα όμως αν αποχωρήσουν οι 800 γιατροί από τα Κέντρα Υγείας θα προκύψει και άλλα πρόβλημα με τον οικογενειακό γιατρό.
Ο κλάδος έχει προσφύγει επίσης στη Δικαιοσύνη λόγω της υποχρεωτικής μετατροπής των γιατρών σε οικογενειακούς, ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες. Κάτι στο οποίο είχε στηριχθεί ο υπουργός Υγείας. Βέβαια το ιατρικό προσωπικό των Κέντρων Υγείας αρνείται να συμμετάσχει στο θεσμό δηλώνοντας ότι είναι δυσμενής και μονόπλευρη μετατροπή των συνθηκών εργασίας.

Οι διαπραγματεύσεις για το θέμα έχουν ξεκινήσει εδώ και καιρό αλλά πλέον γίνονται μέσω …δικηγόρων αφού οι δύο πλευρές δεν μιλούν απ’ ευθείας.

Όπως και να χει οι επόμενες ημέρες είναι καθοριστικές τόσο για το μέλλον των γιατρών των Κέντρων Υγείας όσο και για το θεσμό του οικογενειακού γιατρού.

 

Πηγη:http://www.healthreport.gr/