Ασθένειες Αυστραλία: Η άνοια είναι πλέον η κύρια αιτία επιβάρυνσης από νοσήματα για τους ηλικιωμένους Αυστραλούς

Μεταξύ των ατόμων που παραπέμφθηκαν σε υπηρεσίες υποστήριξης ατόμων με BPSD που παρέχονται από την Dementia Support Australia μεταξύ Ιουλίου 2021 και Ιουνίου 2022, η ταραχή ήταν η πιο καταγεγραμμένη κύρια συμπεριφορά, αντιπροσωπεύοντας σχεδόν το 35% των παραπομπών. Ακολουθούσαν η σωματική επιθετικότητα (25%), η λεκτική επιθετικότητα (11%) και το άγχος (6,4%).

Ασθένειες Αυστραλία: Η άνοια έχει ξεπεράσει τη στεφανιαία νόσο ως η κύρια αιτία επιβάρυνσης από ασθένειες μεταξύ των Αυστραλών ηλικίας 65 ετών και άνω. Η τελευταία επικαιροποίηση της συγκεντρωτικής έκθεσης του Αυστραλιανού Ινστιτούτου Υγείας και Πρόνοιας (AIHW) για την άνοια στην Αυστραλία δείχνει ότι η άνοια ήταν υπεύθυνη για σχεδόν 230.000 χρόνια υγιούς ζωής που χάθηκαν μεταξύ των ατόμων ηλικίας 65 ετών και άνω το 2022, μια αύξηση 61% από το 2011. “Η άνοια είναι ένας όρος-ομπρέλα για μια ομάδα παθήσεων που σταδιακά μειώνουν τη λειτουργία του εγκεφάλου, η οποία μπορεί να επηρεάσει τη μνήμη, την ομιλία, τη νόηση (σκέψη), την προσωπικότητα, τη συμπεριφορά. Αποτελεί αυξανόμενη αιτία επιβάρυνσης από ασθένειες στην Αυστραλία, κυρίως λόγω της γήρανσης του πληθυσμού μας, αλλά και από τη μείωση της επιβάρυνσης από άλλες κύριες αιτίες, όπως η στεφανιαία νόσος”, δήλωσε η εκπρόσωπος του Αυστραλιανού Ινστιτούτου Υγείας και Πρόνοιας AIHW Melanie Dunford.

“Η άνοια ήταν υπεύθυνη για το 4,4% της επιβάρυνσης της Αυστραλίας από ασθένειες το 2022, η οποία περιλαμβάνει τόσο τις επιπτώσεις της διαβίωσης με την πάθηση (η μη θανατηφόρα επιβάρυνση της νόσου) όσο και τον πρόωρο θάνατο (θανατηφόρα επιβάρυνση), και ήταν η 2η κύρια αιτία θανάτου στην Αυστραλία το 2020, αντιπροσωπεύοντας το 9,6% όλων των θανάτων”. Το 2022 εκτιμάται ότι 401.300 Αυστραλοί θα ζουν με άνοια. Ο αριθμός αυτός αυξήθηκε κατά 4% σε σχέση με το προηγούμενο έτος και αναμένεται να υπερδιπλασιαστεί σε 849.300 το 2058. Η σημερινή έκθεση περιλαμβάνει πληροφορίες σχετικά με τις συμπεριφορές και τα ψυχολογικά συμπτώματα της άνοιας (“Συμπεριφορές και ψυχολογικά συμπτώματα της άνοιας”). Τα ψυχολογικά συμπτώματα BPSD αναφέρονται σε μια σειρά μη γνωστικών συμπτωμάτων που είναι κοινά μεταξύ των ατόμων που ζουν με άνοια, συμπεριλαμβανομένης της διέγερσης, της επιθετικότητας, της αϋπνίας και του άγχους. “Ενώ η επιδείνωση της μνήμης, της γλώσσας και της νόησης είναι χαρακτηριστικά γνωρίσματα της άνοιας, η πλειονότητα των ατόμων με άνοια θα εμφανίσει επίσης τουλάχιστον έναν τύπο του BPSD καθώς η άνοιά τους εξελίσσεται”, δήλωσε η κα. Dunford. “Η διαταραχή BPSD μπορεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο στα άτομα με άνοια, τους φροντιστές και την οικογένεια, και έχει συσχετιστεί με πρόωρη εισαγωγή σε ίδρυμα φροντίδας, αυξημένη νοσηλεία, άγχος για τους φροντιστές και μειωμένη λειτουργική ικανότητα για το άτομο με άνοια”.

Μεταξύ των ατόμων που παραπέμφθηκαν σε υπηρεσίες υποστήριξης ατόμων με BPSD που παρέχονται από την Dementia Support Australia μεταξύ Ιουλίου 2021 και Ιουνίου 2022, η ταραχή ήταν η πιο καταγεγραμμένη κύρια συμπεριφορά, αντιπροσωπεύοντας σχεδόν το 35% των παραπομπών. Ακολουθούσαν η σωματική επιθετικότητα (25%), η λεκτική επιθετικότητα (11%) και το άγχος (6,4%). Ενώ δεν υπάρχουν τρέχουσες εκτιμήσεις επιπολασμού για το φαινόμενο BPSD στην Αυστραλία, η παρούσα έκθεση παρουσιάζει πληροφορίες σχετικά με τον επιπολασμό επιλεγμένων συμπτωμάτων χρησιμοποιώντας τα διαθέσιμα δεδομένα. Απαιτείται περαιτέρω εργασία για την κατανόηση του πλήρους αντίκτυπου και των αιτιών της διαταραχής BPSD. Τι είναι το “βάρος της νόσου”; Κάθε χρόνο στην Αυστραλία χάνονται εκατομμύρια χρόνια υγιούς ζωής λόγω τραυματισμών, ασθενειών ή πρόωρων θανάτων. Αυτή η απώλεια υγιούς ζωής ονομάζεται “βάρος της νόσου”. Το φορτίο της νόσου είναι η χρυσή προσέγγιση για τη μέτρηση των επιπτώσεων της ασθένειας, του τραυματισμού και του θανάτου, διευκολύνοντας τη λήψη συνεπών μέτρων για την παρακολούθηση της υγείας του πληθυσμού και τη δημιουργία στοιχείων για την ενημέρωση της πολιτικής υγείας και του σχεδιασμού των υπηρεσιών.

 

 

Πηγη: https://www.healthweb.gr/