Ασφαλές αποδεικνύεται το εμβόλιο κατά του κορονοϊού για τις εγκύους

Κατά την ενημέρωση για τον κορονοϊό, η Πρόεδρος της Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, τόνισε ότι ο εμβολιασμός των εγκύων αποδεικνύεται ασφαλής.

Όσο η εμπειρία των ειδικών αυξάνεται σχετικά με τη COVID-19, τόσο αλλάζουν και ορισμένες θέσεις για κάποια θέματα της λοίμωξης. Ένα από τα θέματα αυτά που είναι εξαιρετικά σημαντικό είναι ο εμβολιασμός των εγκύων.

Η αρχική θέση παγκοσμίως για τον εμβολιασμό εγκύων ήταν απαγορευτική για εμβολιασμό κατά της COVID-10.  Το γεγονός ότι και η λοίμωξη μπορεί να επιβαρύνει σημαντικά την έγκυο (να την οδηγήσει στην εντατική από αναπνευστική ανεπάρκεια ή να έχει σαν αποτέλεσμα προεκλαμψία) αλλά και η επιβράδυνση του ίδιου του εμβρύου και του νεογνού με αυξημένα ποσοστά προωρότητος οδήγησέ στην οδηγία να γίνεται το εμβόλιο υπό προϋποθέσεις αν η έγκυος έχει αυξημένο κίνδυνο.

Σύμφωνα με την κ. Θεοδωρίδου, τα πρόσθετα στοιχεία από τις ΗΠΑ στηρίζονται από 1 μητρώο καταγραφής πάνω από 190 χιλιάδες κυήσεων και αποδεικνύει ότι δεν εντοπίστηκε κανένα σήμα κινδύνου από τον εμβολιασμό στις εγκύους.

Οδηγίες εμβολιασμού προς εγκύους

Έτσι, άνοιξε το πράσινο φως, και η βρετανική επιτροπή εμβολιασμών υιοθέτησε την αντίστοιχη οδηγία με τη σύμφωνη γνώμη και του γυναικολόγου και του θεράποντος ιατρού 

Τα εμβόλια COVID μπορούν να γίνουν και από τις εγκύους, και να τις προφυλάξει από το αυξημένο κίνδυνο λοίμωξης κατά την κύηση. Η κ. Θεοδωρίδου πρόσθεσε ότι το εμβόλιο δεν επηρεάζει τη γονιμότητα και ότι δε χρειάζεται αναβολή των προσπαθειών για τεκνοποίηση λόγω εμβολιασμού.

Επίσης, ο θηλασμός είναι ασφαλής δεδομένου ότι ούτε σε περίπτωση λοίμωξης της μήτερας βρέθηκε ιός στο μητρικό γάλα αλλά και από μελέτες που έχουν γίνει φαίνεται ότι τόσο από τη νόσηση όσο και από τον εμβολιασμό υπάρχουν αντισώματα στο μητρικό γάλα, τα οποία προσφέρουν σημαντική προστασία στο βρέφος.

 

 

Πηγή: https://www.news4health.gr/