Ασφαλής η τηλεθεραπεία για τους ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια;

Οι επισκέψεις παρακολούθησης για ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια που φεύγουν από το νοσοκομείο μπορούν να γίνουν εξίσου με ασφάλεια μέσω της τηλεθεραπείας όσο μπορούν αυτοπροσώπως, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.

“Υπάρχει ακόμα ένας σημαντικός αριθμός ατόμων που δεν εμφανίζονται”, δήλωσε ο Δρ WH Wilson Tang, ερευνητής διευθυντής για καρδιακή ανεπάρκεια και μεταμόσχευση στο Ινστιτούτο Καρδιών, Αγγείων και Θωρακικών της Κλινικής Cleveland. Συνέγραψε τη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Circulation: Heart Failure της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας, με τον Δρ Eiran Gorodeski. Εξέτασαν εάν ταποσοστά μη εμφάνισης θα μπορούσαν να μειωθούν δίνοντας στους ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια τη δυνατότητα να συναντηθούν με έναν γιατρό χωρίς να χρειάζεται να έρθουν στο γραφείο.

Παρόλο που δεν είναι σαφές γιατί, μόνο το 65% των ασθενών που έχουν νοσηλευτεί για καρδιακή ανεπάρκεια βλέπουν έναν γιατρό εντός των δύο πρώτων εβδομάδων από την έξοδο από το νοσοκομείο, παρά τα στοιχεία ότι αυτό έχει συσχετιστεί με χαμηλότερο κίνδυνο επανεισδοχής.

Αν και η μελέτη δεν έδειξε στατιστικά σημαντική μείωση στα ποσοστά μη εμφάνισης, έδειξε ότι οι εικονικές επισκέψεις μπορεί να είναι εξίσου ασφαλείς με τις προσωπικές επισκέψεις – ένα σημαντικό εύρημα δεδομένης της ταχείας μετάβασης στην τηλε-υγεία που προκαλείται από το COVID-19, δήλωσε ο Τανγκ. Η μελέτη δεν διαπίστωσε σημαντική διαφορά στα ποσοστά επανεισδοχής νοσοκομείου, στις επείγουσες επισκέψεις σε δωμάτιο ή στο θάνατο μεταξύ εκείνων που είδαν έναν γιατρό αυτοπροσώπως και εκείνων που συμμετείχαν σε εικονικές επισκέψεις.

“Αυτή η μελέτη μας επιτρέπει να αισθανόμαστε καθησυχασμένοι ότι η ανάπτυξη αυτής της τεχνολογίας είναι εφικτή και σχετικά ασφαλής, επειδή μπορούμε να δείξουμε ισοδυναμία”, είπε. “Οποιαδήποτε μορφή αλληλεπίδρασης ασθενούς-κλινικού αμέσως μετά την έξοδο, είτε είναι προσωπική είτε εικονική, είναι σημαντική.”

Όταν οι ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια αποφορτίζονται, οι γιατροί πρέπει να κάνουν check in τις πρώτες δύο εβδομάδες για να βεβαιωθούν ότι η μετάβαση είναι ομαλή, είπε ο Tang. «Όταν πάνε σπίτι, μπορεί να αλλάξουν τη διατροφή ή τα φάρμακά τους. Δεν παρακολουθούνται τόσο στενά όσο βρίσκονται στο νοσοκομείο», είπε. “Αυτή η επταήμερη επίσκεψη μπορεί να προσφέρει μια διαδικασία λήψης αποφάσεων για τον ιατρό να αποφασίσει εάν ο ασθενής χρειάζεται στενότερη ή πιο μακρινή φροντίδα παρακολούθησης».

 

 

Πηγή: https://www.healthweb.gr/