Η Ελλάδα παραμένει μια χώρα που ακόμα δεν έχει προχωρήσει τις διαδικασίες, ώστε να αποζημιώνεται κάποια στοχευμένη θεραπεία.
Χωρίς πρόσβαση στις σύγχρονες στοχευμένες θεραπείες (βιολογικές θεραπείες και αναστολείς κινασών JAK), παραμένουν εκατοντάδες συμπολίτες μας, που πάσχουν από ατοπική δερματίτιδα.
Συνέπεια της κατάστασης αυτής είναι οι ασθενείς να αντιμετωπίζονται ως πολίτες τρίτης κατηγορίας και να λαμβάνουν θεραπείες, όπως η κυκλοσπορίνη, που έχει ένδειξη για την ατοπική δερματίτιδα αλλά δεν είναι κατάλληλες για μακροχρόνια χρήση.
Και αυτό γιατί, σχετίζονται με ένα ευρύ φάσμα παρενεργειών, όπως νεφροτοξικότητα, υπέρταση, γαστρεντερική και ηπατική τοξικότητα, μυελοκαταστολή και λευκοπενία.
Ένα ακόμη σοβαρό πρόβλημα, που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς με μέτρια έως σοβαρή ατοπική δερματίτιδα είναι οι λιγοστές θεραπευτικές επιλογές που έχουν στη διάθεσή τους οι ιατροί, με δυσάρεστο επακόλουθο να υποθεραπεύονται, εξαιτίας έλλειψης συστηματικών θεραπειών με ευνοϊκό προφίλ οφέλους/κινδύνου, κατάλληλων για μακροχρόνια χρήση.
Και όλα αυτά, συμβαίνουν γιατί η Ελλάδα παραμένει μια χώρα που ακόμα δεν έχει προχωρήσει τις διαδικασίες, ώστε να αποζημιώνεται κάποια στοχευμένη θεραπεία.
Χαρακτηριστικό της κατάστασης που επικρατεί και της δυσμενούς μεταχείρισης που βιώνουν οι Έλληνες ασθενείς, είναι το γεγονός ότι οι υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης όπως η Γερμανία, η Γαλλία, η Ολλανδία, η Αυστρία, η Ελβετία, η Σουηδία, η Ισπανία, η Ιρλανδία,η Φιλανδία και άλλες έχουν ήδη αποζημιώσει περισσότερες από δυο στοχευμένες θεραπείες.
Ως εκ τούτου, υπάρχει ακάλυπτη και μεγάλη ιατρική ανάγκη για τους ασθενείς με μέτρια έως σοβαρή ατοπική δερματίτιδα, οι οποίοι αναζητούν μία ασφαλή και αποτελεσματική θεραπεία χωρίς να βάζουν σε κίνδυνο τη ζωή τους.
Ατοπική δερματίτιδα: Τι είναι
Η ατοπική δερματίτιδα είναι ένα αυτοάνοσο φλεγμονώδες νόσημα, με κύριο σύμπτωμα τον έντονο κνησμό που καθ’ομολογία των ίδιων των ασθενών κάνει τη ζωή τους δύσκολη και βασανιστική.
Υπολογίζεται ότι στην Ελλάδα προσβάλλει το 10-20% των παιδιών και το 1-5 % των ενηλίκων με διακυμάνσεις ανά γεωγραφική περιοχή.
Όπως επισημαίνει ο Σταμάτης Γρηγορίου MD, PhD, Επίκουρος καθηγητής Δερματολογίας Αφροδισιολογίας, 1η Πανεπιστημιακή Δερματολογική Κλινική, Νοσοκομείο Α. Συγγρός τα τελευταία έτη έχει τεκμηριωθεί το φαινόμενο της «ατοπικής πορείας», δηλαδή η μεταγενέστερη εμφάνιση άσθματος ή αλλεργική ρινίτιδας τα επόμενα χρόνια στους πάσχοντες από ατοπική δερματίτιδα και μάλιστα συχνότερα σε όσους έχουν βαρύτερη νόσο και παραμένουν χωρίς ικανοποιητική θεραπεία.
Τα αίτια της ατοπικής δερματίτιδας
Τα ακριβή αίτια δεν είναι πλήρως γνωστά αλλά οι παράγοντες που ενοχοποιούνται μεταξύ άλλων είναι:
– Κληρονομικότητα
– Ανοσολογικοί παράγοντες
– Περιβαλλοντικοί παράγοντες
Αλλεργιογόνα όπως γύρη, τρίχωμα ζώων, ακάρεα, σκόνη και μούχλα
Στρες
Υπερβολική εφίδρωση
Διαβήτης
Πού εμφανίζεται κυρίως η ατοπική δερματίτιδα
Η ασθένεια μπορεί να εκδηλωθεί σε οποιαδήποτε σημείο του σώματός. Όμως στα παιδιά πιο συχνά εμφανίζεται κυρίως στο πρόσωπο και στους ενήλικες στα γόνατα, τους αγκώνες και στον λαιμό, στους καρπούς, στους αστραγάλους και τα χέρια.
Σύμφωνα με τον ειδικό οι εκζεματικές βλάβες που εμφανίζονται στον κορμό, στο πρόσωπο και στα άκρα, δηλαδή σε εντοπίσεις εμφανείς στον κοινωνικό περίγυρο τους και πολλές φορές οροροούν και επιμολύνονται αναγκάζουν τους ασθενείς σε επιλογές ρούχων που να καλύπτουν τις βλάβες, αλλά και σε περιορισμό δραστηριοτήτων ελεύθερου χρόνου όπως η έξοδος στην παραλία.
Ο ιδρώτας τους καλοκαιρινούς μήνες επιτείνει τον κνησμό με αποτέλεσμα τον περιορισμό δραστηριοτήτων κινητικότητας.
Όπως επισημαίνει χαρακτηριστικά ο κ. Γρηγορίου ο κνησμός στην διάρκεια της νύχτας, μειώνει τις ώρες και την ποιότητα του ύπνου με αποτέλεσμα την συχνή απουσία από την εργασία την επόμενη μέρα ή την παρουσία με μειωμένη παραγωγικότητα λόγω κόπωσης ή έλλειψης συγκέντρωσης.
Στους μαθητές και φοιτητές ο κνησμός και η διαταραχές του ύπνου προκαλούν δυσχέρεια στο διάβασμα και την παρακολούθηση των μαθημάτων.
Τέλος, επειδή η διαταραχή της νόσου διαδράμει με υφέσεις και εξάρσεις, που δεν μπορούν να προληφθούν με τις υπάρχουσες κλασσικές συστηματικές θεραπείες η κύρια ανησυχία των ασθενών είναι το πότε θα εμφανιστεί η επόμενη απρόβλεπτη έξαρση
Πηγη: https://www.healthreport.gr/