Αυξάνονται και στη χώρα μας τα περιστατικά καρκίνου

Κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο Ευρωπαίος Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων, κ. Βιτένις Αντριουκάιτις.

Την 4η Φεβρουαρίου 2019, Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Καρκίνου, η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας και συνδιοργανωτές το Ερευνητικό Εργαστήριο George D. Behrakis της Ε.Α.Ε, τον Σύλλογο Φίλων Παιδιών με Καρκίνο «ΕΛΠΙΔΑ», το Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος και τη βραβευμένη πρωτοβουλία Smoke Free Greece, πραγματοποίησε εκδήλωση στην αίθουσα «Φάρος» στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα  Σταύρος  Νιάρχος, υπό την αιγίδα της Α.Ε του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, κυρίου Προκοπίου Παυλοπούλου.

Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του και χαιρέτησε, η Α.Ε. ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο οποίος μεταξύ των άλλων ανέφερε «Κατά την φετινή επέτειο της Παγκόσμιας Ημέρας κατά του Καρκίνου έχω χρέος να αποτίσω, εκ μέρους της Πολιτείας και για μια ακόμη φορά, τον οφειλόμενο φόρο τιμής στην αποστολή και το έργο της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας. Συνοψίζοντας την αποστολή αυτή, οφείλω να εξάρω το γεγονός ότι η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία, για πάνω από 60 χρόνια, βρίσκεται κοντά στο χειμαζόμενο Άνθρωπο και Συνάνθρωπο, σε μια συνεπή και έμπρακτη έκφραση υπέρτατης ευαισθησίας και πραγματικής Αγάπης», ενώ πρόσθεσε ότι   «Από το όλο έργο της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας επιτρέψατέ μου σήμερα να υπενθυμίσω εκείνο το τμήμα του, το οποίο αφορά την πρόληψη του καρκίνου, μέσα από την ενίσχυση της έρευνας, ως προς τα αίτια που τον προκαλούν και κατ’ εξοχήν, μέσα από την κατάλληλη ενημέρωση του κοινωνικού συνόλου αναφορικά με τα ως άνω αίτια. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η εκστρατεία για την εφαρμογή της εθνικής και της ευρωπαϊκής νομοθεσίας εναντίον του καπνίσματος, όπως επίσης και η εκστρατεία ενημέρωσης επ’ αυτού, πρωτίστως δε η ενημέρωση των νέων ανθρώπων -κατ’ εξοχήν δε των μαθητών – προκειμένου να μην εθισθούν στο κάπνισμα. Προς αυτή την κατεύθυνση άξια μνείας και συγχαρητηρίων είναι η πρωτοβουλία του Καθηγητή Παναγιώτη Μπεχράκη που έχει την συμπαράσταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μέσω του Επιτρόπου της Vytenis Andriukaitis, τον οποίο ευχαριστώ εκ νέου».

Κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο Ευρωπαίος Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων, κ. Βιτένις Αντριουκάιτις (Vytenis Andriukaitis), ο οποίος ανέδειξε με ενάργεια την καταστροφική επίδραση του καπνίσματος στην υγεία, αναφέροντας ότι με βάση τα στατιστικά στοιχεία το κάπνισμα ευθύνεται για 700.000 θανάτους ετησίως στην Ε.Ε. και ότι οι καπνιστές, πεθαίνουν 14 χρόνια νωρίτερα από το προσδόκιμο όριο ηλικίας των μη καπνιστών.

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε, επίσης, στο ανησυχητικό φαινόμενο του λαθρεμπορίου των καπνικών προϊόντων, αλλά και στις χαμηλές επιδόσεις της Ελλάδας στην προστασία του πληθυσμού από την έκθεση στο παθητικό κάπνισμα, με ποσοστό που αγγίζει  το 78%,  το υψηλότερο στην Ευρώπη.

Ο Επίτροπος ενθάρρυνε την ελληνική κυβέρνηση να εφαρμόσει αυστηρά τον αντικαπνιστικό νόμο και συνέστησε στους ελληνικούς φορείς να συμβάλλουν στη μείωση του καπνίσματος και να εστιάσουν ιδιαίτερα στη νεολαία, επιβραβεύοντας ταυτόχρονα τις προσπάθειες της Ε.Α.Ε. και του προγράμματος που εφαρμόζει στα σχολεία, ο Καθηγητής Παναγιώτης Μπεχράκης, Διευθυντής του Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος, μέσω του εκπαιδευτικού προγράμματος της πρωτοβουλίας SmokefreeGreece.

Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας, κ.Ευάγγελος Φιλόπουλος, αναφέρθηκε στην συνεχώς αυξανόμενη συχνότητα εμφάνισης καρκίνου, τόσο παγκοσμίως όσο και στη χώρα μας, όπου τα νέα περιστατικά έφτασαν τα 67.401 και ο αριθμός θανάτων τους 32.888. O κ.Φιλόπουλος ανέφερε ότι το 1/3 των διαγνωσθέντων καρκίνων μπορούν να προληφθούν από την εξάλειψη και μόνο των 6 κύριων παραγόντων κινδύνου που είναι: κάπνισμα,  αλκοόλ, περιβαλλοντική ρύπανση, ανθυγιεινή διατροφή,  έλλειψη σωματικής άσκησης και  λοιμώξεις  που συνδέονται με την εμφάνιση καρκίνων. Καθ’ όλη την εκδήλωση, το κάπνισμα και το παθητικό κάπνισμα ήταν βασικό θέμα συζήτησης, καθώς πρόκειται για τον κύριο παράγοντα κινδύνου για την εμφάνιση καρκίνου του πνεύμονα, ο οποίος εξακολουθεί να είναι, με μεγάλη διαφορά, η κύρια αιτία θανάτου από καρκίνο στην Ελλάδα.

Στο πλαίσιο της εκστρατείας της Διεθνούς Ενώσεως για την καταπολέμηση του Καρκίνου (UICC), καλούνται οι πολίτες να αλλάξουν τρόπο ζωής και η πολιτεία να ενσκήψει με μεγαλύτερη προσοχή στο σύνθετο πρόβλημα της αντιμετώπισης της νόσου, εξασφαλίζοντας κατάλληλες παρεμβάσεις στο πεδίο της  πρόληψης, έγκαιρης διάγνωσης, θεραπείας και παρηγορικής φροντίδας.

Ο Υπουργός Υγείας, κ. Ανδρέας Ξανθός, αναφέρθηκε με τη σειρά του στους 8 άξονες πάνω στους οποίους βασίζεται η εθνική στρατηγική για την πρόληψη του καρκίνου και συγκεκριμένα στην ίδρυση Εθνικού Ινστιτούτου Νεοπλασιών, στην άμεση πρόσβαση των ογκολογικών ασθενών σε καινοτόμες θεραπείες, την ενσωμάτωση διαγνωστικών και θεραπευτικών πρωτοκόλλων στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση, την κατάρτιση αξιόπιστων Μητρώων Ασθενών, την ανάπτυξη του Δικτύου Μονάδων Ιατρικής Ακριβείας, την έγκριση αποζημίωσης νέων βιοδεικτών από τον ΕΟΠΥΥ, την αναβάθμιση της ανακουφιστικής φροντίδας των καρκινοπαθών και εκπόνηση εθνικού σχεδίου πρόληψης και συστηματικού προ-συμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο.

Επίσης, τόνισε την ανάγκη να υπερβούμε άμεσα και αποφασιστικά το διαχρονικό έλλειμμα της εφαρμογής του αντικαπνιστικού νόμου.

Η κα. Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, Πρέσβυς Καλής  Θελήσεως της UNESCO  και Πρόεδρος του Σωματείου “ΕΛΠΙΔΑ – Σύλλογος Φίλων Παιδιών με καρκίνο”, αναφέρθηκε στα  μεγάλα βήματα που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια στην αντιμετώπιση του παιδικού καρκίνου στη χώρα μας, ενώ παρουσίασε τα εξαιρετικά αποτελέσματα του πρώτου Ογκολογικού Νοσοκομείου για παιδιά, στο οποίο βρήκαν θεραπεία 2.780 παιδιά τα τελευταία εννέα χρόνια. Το Νοσοκομείο έχει γίνει πλέον Κέντρο Αριστείας και συνεργάζεται με αντίστοιχα Νοσοκομεία άλλων χωρών. «Όραμά μας είναι ένας κόσμος χωρίς σύνορα στην υγεία των παιδιών. Ένας κόσμος όπου η επιστημονική γνώση θα μοιράζεται και η ανάγκη για μετακινήσεις των μικρών μας ασθενών σε άλλα κράτη θα μειώνεται ώστε να δίνουν τον σκληρό αυτό αγώνα για τη ζωή κοντά στις οικογένειές τους και σε ένα φιλικό και οικείο περιβάλλον.  Όραμά μας είναι να μην χάνεται ούτε ένα παιδί από καρκίνο, ενώ μπορεί να σωθεί», ανέφερε χαρακτηριστικά η κυρία Βαρδινογιάννη στον χαιρετισμό της.

Ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, τόνισε ότι : «Βασική μας προτεραιότητα αποτελούν οι πολιτικές πρόληψης του καρκίνου» και έδωσε έμφαση στο ότι «ο αντικαπνιστικός νόμος θα εφαρμοστεί πλήρως και απολύτως». Συνεχίζοντας, ανέφερε ότι ο καρκίνος πρέπει να αντιμετωπιστεί με τόλμη και γνώση και η πολιτεία πρέπει να έχει ένα σχέδιο δράσης,που θα δίνει έμφαση στην πρόληψη, στην έγκαιρη διάγνωση, στη σωστή θεραπεία και προπαντός στην ανακούφιση των ασθενών. Επίσης,κατέθεσε τις πέντε βασικές προτάσεις του κόμματός του για την πρόληψη και αντιμετώπιση του καρκίνου: «Πλήρη εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου, επιτάχυνση των διαγνωστικών εξετάσεων, άμεση διενέργεια ακτινοθεραπειών, δημιουργία ειδικών κέντρων αντιμετώπισης καρκίνου και τέλος στις ουρές των φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ».

Ο Καθηγητής Παναγιώτης Μπεχράκης τόνισε τη σημασία της συλλογικής προσπάθειας, κάνοντας έκκληση στην κυβέρνηση, σε κάθε υπεύθυνο φορέα αλλά και σε κάθε πολίτη ξεχωριστά να αντιδράσουν άμεσα. Ο κ. Μπεχράκης ανέφερε ότι η κοινή γνώμη έχει πειστεί ότι το κάπνισμα, ενεργό και παθητικό, σκοτώνει  και θεωρεί ντροπή την μη καθολική εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου. Η παραβίαση της νομοθεσίας, η οποία είναι από τις πληρέστερες στην Ε.Ε.  «είναι μία εκτεταμένη μορφή βίας εναντίον μικρών παιδιών, εγκύων γυναικών, ατόμων με ειδικές ανάγκες, πολιτών με αναπνευστικά, καρδιοαγγειακά προβλήματα ή καρκίνο, όπως και των εκατοντάδων χιλιάδων εργαζομένων, που απροστάτευτοι υποχρεώνονται καθημερινά  σε συνθήκες εργασίας ανάλογες με εκείνες των ορυχείων του 15ου αιώνα». Οι Έλληνες πολίτες,έχει αποδειχθεί, ότι είναι υποδειγματικά πειθαρχημένοι στους χώρους όπου είναι σαφές ότι το κάπνισμα απαγορεύεται.«Η λύση είναι μία και είναι εξ ολοκλήρου στο χέρι του κράτους: Να εφαρμόσει τον νόμο που αυτό το ίδιο, σχεδόν ομόφωνα μάλιστα, ψήφισε».

Στη συνέχεια, ο κύριος Μπεχράκης συντόνισε Συζήτηση Στρογγυλής Τράπεζας με κεντρικό θέμα τις σύγχρονες εξελίξεις στην πρόληψη και διάγνωση του καρκίνου, με ιδιαίτερη αναφορά στο ζήτημα του παθητικού καπνίσματος. Στην Συζήτηση συμμετείχαν ο Πρύτανης του ΕΚΠΑ, κ.Αθανάσιος-Μελέτιος Δημόπουλος, ο Γ.Γ. του Ευρωπαϊκού Δικτύου για την Πρόληψη του Καπνίσματος (ENSP), κ. Cornel Radu-Loghin,  ο δημοσιογράφος κ. Χρήστος Μιχαηλίδης  και ο  κ.Ευάγγελος Φιλόπουλος.

Ο κ. Δημόπουλος αναφέρθηκε διεξοδικά, με απλό και κατανοητό τρόπο, στις  καινοτόμες θεραπείες που υπόσχονται πολλά στην αντιμετώπιση του καρκίνου, εξατομικεύοντας την εφαρμογή τους και στοχεύοντας σε μοριακό επίπεδο, στις διεργασίες των καρκινικών κυττάρων.

Ο κ. Φιλόπουλος αναφέρθηκε στην πρόληψη του καρκίνου του μαστού, συνιστώντας την πλήρη ενημέρωση των γυναικών σχετικά με τις δυνατότητες,τα πλεονεκτήματα αλλά και τα πιθανά μειονεκτήματα που συνδέονται με αυτές.

Ιδιαίτερη σημασία δόθηκε και από τους δύο ομιλητές στην ανάγκη προληπτικού ελέγχου μετά την ηλικία των 50 ετών για τον καρκίνο του παχέος εντέρου, του προστάτη, καθώς  και του προληπτικού εμβολιασμού των νεαρών κοριτσιών για τον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV), ο οποίος είναι ο κύριος παράγων κινδύνου για την εμφάνιση καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.

Ο κ. Μπεχράκης και ο κ. Radu-Loghinτόνισαν ότι ο έλεγχος του καπνίσματος που στοχεύει στη μείωση του αριθμού των καπνιστών και στην  πρόληψη της έναρξης του καπνίσματος στη νέα γενιά, συμβάλει αποτελεσματικά στην αποφυγή των μορφών καρκίνου που αποδεδειγμένα συνδέονται με το κάπνισμα.

Ο δημοσιογράφος  κ. Χρήστος Μιχαηλίδης,ανέφερε ότι παρόλο που η μη εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου ισοδυναμεί, εκτός των άλλων, με σαφή παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων εκείνων που παρά τη θέλησή τους υφίστανται τις συνέπειες του καπνού σε όλους τους χώρους, το δημοσιογραφικό επάγγελμα δεν το έχει διαχειριστεί, όπως σε άλλες περιπτώσεις, ως μείζον θέμα. Θεωρεί, πως τα ΜΜΕ μπορούν να κάνουν πολύ περισσότερα για να τιμωρηθούν, όχι εκείνοι που καπνίζουν, αλλά εκείνοι που τους επιτρέπουν να το κάνουν επικαλούμενοι την επαγγελματική τους επιβίωση.

Συμπερασματικά, από την εκδήλωση προέκυψε δυνατό το αίτημα της εθνικής ομοφωνίας για την εφαρμογή αποτελεσματικής αντικαρκινικής πολιτικής, με έμφαση στην πρόληψη του καπνίσματος και στην εφαρμογή της νομοθεσίας για την προστασία από το παθητικό κάπνισμα..

Όλοι λοιπόν ως ενεργοί πολίτες οφείλουμε να δηλώσουμε ότι θα είμαστε παρόντες σε αυτό τον αγώνα γιατί θέλουμε μια καλύτερη ζωή για εμάς και τα παιδιά μας.

Είμαι και θέλω…

 

Πηγη:https://www.iatronet.gr