Αυξάνονται οι ασθενείς με διαβήτη στην χώρα- Αναγκαία η εφαρμογή Εθνικού Σχεδίου Δράσης

Το πλήθος των μοναδικών πασχόντων που έχουν ενταχθεί σε τουλάχιστον ένα θεραπευτικό πρωτόκολλο Σακχαρώδη Διαβήτη ανέρχεται στους 1.130.505 πάσχοντες, σύμφωνα με στοιχεία της ΗΔΙΚΑ  όπως ανακοινώθηκε στο 10ο Πανελλήνιο Συνέδριο της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ. Ο αριθμός αυτός αναλογεί στο 11% του πληθυσμού της χώρας, το οποίο αυξήθηκε κατά 5% σε σχέση με το 2021.

Ανησυχητική είναι και η αύξηση των περιστατικών εμφάνισης Σακχαρώδη Διαβήτη Κύησης σε σχέση με την περσινή χρονιά καθώς η  αύξηση αυτή αγγίζει το 20%, όπως αναφέρθηκε στο συνέδριο με τίτλο «Από το παρελθόν … στο μέλλον!». Ακόμη, περισσότεροι  πάσχουν από Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2 σε σχέση με το 2021, άνοδος του αριθμού  που κυμαίνεται στο 5%. Ωστόσο, μικρότερη αύξηση διαπιστώνεται για τους  πάσχοντες από Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 1, η οποία αγγίζει το 0,6%. Μεγάλη αύξηση παρουσιάζεται και στις άλλες κατηγορίες με τους άλλους τύπους Σακχαρώδη Διαβήτη να εμφανίζουν αύξηση 19%, ενώ στις περιπτώσεις ινσουλινοπενίας μετά από ιατρικές πράξεις η αύξηση αγγίζει το 23%.

Ο αριθμός των πασχόντων ανά θεραπευτικό πρωτόκολλο Σακχαρώδη Διαβήτη διαμορφώνεται για το έτος 2022 ως εξής:

  1. ΣΑΚΧΑΡΩΔΗΣ ΔΙΑΒΗΤΗΣ ΤΥΠΟΥ 1 (ΙΝΣΟΥΛΙΝΟΕΞΑΡΤΩΜΕΝΟΣ): 954
  2. ΣΑΚΧΑΡΩΔΗΣ ΔΙΑΒΗΤΗΣ ΤΥΠΟΥ 2: 082.027
  3. ΑΛΛΟΙ ΤΥΠΟΙ ΣΑΚΧΑΡΩΔΟΥΣ ΔΙΑΒΗΤΗ: 965
  4. ΣΑΚΧΑΡΩΔΗΣ ΔΙΑΒΗΤΗΣ ΚΥΗΣΗΣ: 227
  5. ΝΕΟΓΝΙΚΟΣ ΣΑΚΧΑΡΩΔΗΣ ΔΙΑΒΗΤΗΣ: 37
  6. ΙΝΣΟΥΛΙΝΟΠΕΝΙΑ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΙΑΤΡΙΚΕΣ ΠΡΑΞΕΙΣ: 009

Τα στοιχεία ανέδειξε ο κ. Κωνσταντίνος Αθανασάκης, οικονομολόγος με ειδίκευση στην Υγεία, επίκουρος καθηγητής Οικονομικών της Υγείας και Αξιολόγησης Τεχνολογιών Υγείας στο Τμήμα Πολιτικών Δημόσιας Υγείας, Σχολή Δημόσιας Υγείας, του  Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής. Συγκεκριμένα, ο κ. Αθανασάκης παρουσίασε τα επίσημα στατιστικά δεδομένα της πρώτης πανελλαδικής έρευνας για τον Σακχαρώδη Διαβήτη που διεξήγαγε η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ την περίοδο 9 Οκτωβρίου 2022 έως 27 Οκτωβρίου 2022 στα μέλη των Συλλόγων της, στην οποία απάντησαν 843 άτομα.

Τα στοιχεία προέρχονται από Συλλόγους μέλη της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ. Η έρευνα έδειξε ότι μεγάλο μέρος αυτών εξακολουθεί να αντιμετωπίζει προβλήματα που απορρέουν από την επαφή τους με το Σύστημα Υγείας, από την καθημερινότητά τους σε σχέση με διαχείριση του Διαβήτη αλλά και την επαφή τους με τους παρόχους που είναι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ. Αυτό εξακολουθεί να συμβαίνει παρόλο που οι  πάσχοντες αυτοί είναι μέλη των Συλλόγων και επομένως αποδέκτες όλων των πληροφοριών για τον Διαβήτη.

Η αυξητική τάση των αριθμών καταδεικνύει την αναγκαιότητα άμεσης εφαρμογής ενός Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τον Σακχαρώδη Διαβήτη με αναγκαία την εμπλοκή της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ για τον καλύτερο και αποτελεσματικότερο σχεδιασμό του και την υλοποίησή του. Επιδίωξη είναι η ανάσχεση της κλιμακούμενης συχνότητας της εμφάνισης του Σακχαρώδη Διαβήτη στη χώρα μας, αλλά και τη βέλτιστη υποστήριξη των πασχόντων.

 

 

Πηγη: https://virus.com.gr/