Αυξήσεις με δόσεις για τους γιατρούς του ΕΣΥ! Τι θα ζητήσουν από τον υπ.Υγείας

Αυξήσεις στους μισθούς τους αλλά μάλλον με …δόσεις αναμένεται να λάβουν οι γιατροί του ΕΣΥ μετά την απόφαση του ΣτΕ.

Τις αυξήσεις στους μισθούς τους περιμένουν εναγωνίως οι γιατροί του ΕΣΥ μετά την απόφαση του ΣτΕ που τους δικαιώνει για τις μνημονιακές περικοπές, γεγονός που θα θέσουν και στον υπουργό Υγείας.

Συγκεκριμένα εκπρόσωποι του κλάδου (ΕΙΝΑΠ) θα συναντηθούν την ερχόμενη Δευτέρα 19/03/18 στις 14.00 με τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό. Οι νοσοκομειακοί γιατροί θα θέσουν κατά τρόπο επιτακτικό την ανάγκη για άμεση αύξηση των μισθών του κλάδου κάτι που προβλέπει ξεκάθαρα η απόφαση του ΣτΕ.

Μάλιστα οι αποδοχές τους θα πρέπει να επιστρέψουν σε επίπεδα προ του 2012 οπότε και άρχισαν τα μεγάλα τσεκουρώματα στους μισθούς.

Εκτός αυτού όμως, ο κλάδος θα ζητήσει να δοθούν και τα αναδρομικά που δικαιούνται μετά την απόφαση του δικαστηρίου.

Συνολικά φαίνεται πως η κυβέρνηση θα χρειασθεί να βρει τουλάχιστον 150 με 200 εκατ. ευρώ χωρίς να υπολογίσει κανείς πόσα θα χρειασθούν για να επανέλθουν οι μισθοί στα επίπεδα προ του 2012.
Αυξήσεις και αναδρομικά με …δόσεις

Ωστόσο όπως λένε πληροφορίες του HealthReport.gr η ηγεσία του υπουργείου Υγείας αναμένεται να επικαλεσθεί οικονομική στενότητα για την άμεση καταβολή των αναδρομικών αλλά και για την επαναφορά όλων των μισθών στα παλαιά επίπεδα.
Μάλιστα όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές του HealthReport.gr, είναι πιθανό τα χρήματα να δοθούν τμηματικά και σε δόσεις.

Όμως οι νοσοκομειακοί γιατροί είναι αποφασισμένοι να διεκδικήσουν την άμεση επαναφορά των μισθών. Γι αυτό άλλωστε και όλοι οι γιατροί καλούνται να κάνουν τη σχετική δήλωση στο νοσοκομείο που εργάζονται.

Στην περίπτωση πάντως που η ηγεσία του υπουργείου Υγείας δεν ακολουθήσει την απόφαση του ΣτΕ, η Ομοσπονδία των Νοσοκομειακών γιατρών (ΟΕΝΓΕ) εξετάζει το ενδεχόμενο προσφυγής στα Ευρωπαϊκά δικαστήρια ενώ ταυτόχρονα εξετάζει να προχωρήσει και σε μεγάλες κινητοποιήσεις από 29 Μαρτίου.
Στην ατζέντα και οι επικουρικοί

Κατά τα άλλα οι νοσοκομειακοί γιατροί που θα συναντηθούν με τον υπουργό Υγείας θα ζητήσουν να δοθεί και ένα τέλος στο πρόβλημα με τους επικουρικούς γιατρούς, δεδομένου πως οι συγκεκριμένοι γιατροί βρίσκονται ακόμη στον αέρα. Όταν λήξουν οι συμβάσεις τους θα μείνουν άνεργοι παρότι καλύπτουν πάγιες ανάγκες στα νοσοκομεία.

 

Πηγη:http://www.healthreport.gr