Αυξήστε τους φόρους σε καπνό, οινόπνευμα και αναψυκτικά!

Μία διεθνής ομάδα εργασίας ειδικών προτείνει τη σημαντική αύξηση των φόρων σε καπνό, οινοπνευματώδη ποτά και αναψυκτικά με ζάχαρη ως ένα αποτελεσματικό όπλο για να μειωθούν 50 εκατ. θάνατοι τα επόμενα 50 χρόνια!

Η ομάδα φέρει τον τίτλο Task Force on Fiscal Policy for Health και συμπροεδρεύουν ο ο Mike Bloomberg και ο οικονομολόγος Larry Summers, πρώην Γραμματέας του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ και πρώην Διευθυντής του Εθνικού Οικονομικού Συμβουλίου. Ακόμη, μετέχουν εμπειρογνώμονες της φορολογικής πολιτικής, της ανάπτυξης και της υγείας από όλο τον κόσμο.

Στόχος της Task Force είναι να αντιμετωπιστεί το τεράστιο και αυξανόμενο οικονομικό βάρος των μη μεταδοτικών ασθενειών – συμπεριλαμβανομένων των καρδιαγγειακών παθήσεων, του καρκίνου, των χρόνιων αναπνευστικών ασθενειών και του διαβήτη – με εργαλεία δημοσιονομικής πολιτικής, που σήμερα δεν χρησιμοποιούνται επαρκώς από τις κυβερνήσεις και τους ηγέτες τους.

Πριν λίγες μέρες, η Task Force εξέδωσε την έκθεση με τίτλο “Health Taxes to Save Lives”, ζητώντας από όλες τις χώρες να αυξήσουν σημαντικά τους ειδικούς φόρους κατανάλωσης στον καπνό, το οινόπνευμα και τα ζαχαρούχα ποτά.

Μάλιστα, έκανε ανάλυση και υπολόγισε ότι θα μπορούσαν να αποφευχθούν πάνω από 50 εκατ. πρόωροι θάνατοι, εάν οι χώρες εφάρμοζαν αυξήσεις των ειδικών φόρων κατανάλωσης αρκετά μεγάλες, ώστε να αυξήσουν τις τιμές των προϊόντων καπνού, αλκοόλ και ζαχαρούχων αναψυκτικών κατά 50% τα επόμενα 50 χρόνια.

Η ανάλυση κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο αντίκτυπος αυτών των φόρων, που αναμένεται να αποφέρει έσοδα άνω των 20 τρις δολαρίων, θα είναι υψηλότερος στις χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος, όπου αυξάνεται το κόστος κατανάλωσης και συναφούς υγειονομικής περίθαλψης και οι απώλειες παραγωγικότητας.

 

Πηγη:https://virus.com.gr