Αυξανόμενη ανάγκη ψυχολογικής υποστήριξης σε χρονίως πάσχοντες

Το ακάλυπτο κενό στον τομέα της ψυχολογικής υποστήριξης των χρονίων ασθενών καταδεικνύει η αύξηση των κλήσεων στην τηλεφωνική γραμμή της Ελληνικής Εταιρείας Αντιρευματικού Αγώνα.

Προβληματισμό προκαλούν τα στοιχεία από τη λειτουργία της Τηλεφωνικής Γραμμής Ψυχολογικής Υποστήριξης της ΕΛΕΑΝΑ. Σύμφωνα, λοιπόν, με την Εταιρεία οι κλήσεις αυξήθηκαν κατά 49% το 2018  σε σχέση με  το 2017! Συνολικά, δε, από το 2008 έως το 2018 οι κλήσεις αυξήθηκαν κατά 250%.

Από το σύνολο των καλούντων, το μεγαλύτερο ποσοστό αφορούσε την  Ρευματοειδή Αρθρίτιδα, και  σε μικρότερο ποσοστό  τον  Συστηματικό Ερυθηματώδη Λύκο, την Αγκυλοποιητική Σπονδυλαρθρίτιδα, την  Ψωριασική Αρθρίτιδα,  την  Νεανική Ιδιοπαθή Αρθρίτιδα, το Σύνδρομο Sjogren, την  Ινομυαλγία, την  Οστεοαρθρίτιδα, και  το Σκληρόδερμα. Οι κλήσεις που αφορούσαν άτομα με άλλα ρευματικά νοσήματα  άγγιζαν το 7%, ενώ χωρίς διάγνωση το 9% και με πολλαπλή διάγνωση το 3%.

Τα θέματα ψυχικής υγείας (καταθλιπτικό συναίσθημα, άγχος, δυσκολίες στις διαπροσωπικές σχέσεις)  ήταν το αποκλειστικό θέμα του 38% των κλήσεων. Παράλληλα, το 22% των κλήσεων σχετίζονταν με ζητήματα ιατρικής φροντίδας (πρόσβαση στη θεραπεία, φαρμακευτική αγωγή ), το 11% εργασιακά και ασφαλιστικά ζητήματα όπως η απώλεια ασφαλιστικής ικανότητας ή η διαδικασία  πιστοποίησης αναπηρίας και τέλος, το 29% ζητήματα που αφορούσαν την λειτουργία του συλλόγου.

Παράλληλα, άνοδο κατέγραψε και η ανταπόκριση σε δράσεις στο πλαίσιο του Ψυχοκοινωνικού Προγράμματος Υποστήριξης της ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α. Οι ατομικές συνεδρίες που πραγματοποιήθηκαν στα γραφεία της ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α. σχεδόν τριπλασιάστηκαν (από 49 το 2017 έφτασαν τις 123 το 2018) και οι συναντήσεις των ομάδων ψυχολογικής υποστήριξης διπλασιάστηκαν.

 Η γραμμή έχει πανελλαδική εμβέλεια και δέχεται αιτήματα καθημερινά (Δευτέρα με Παρασκευή 10.00 – 20.00) που απαντώνται άμεσα ή κατόπιν ραντεβού από ειδικά εκπαιδευμένους ψυχολόγους. Η Τηλεφωνική Γραμμή Ψυχολογικής Υποστήριξης (210 8237302) απευθύνεται σε περίπου 2.500.000 συνανθρώπους μας που πάσχουν από κάποια πάθηση του μυοσκελετικού συστήματος και τις οικογένειες, τους  φίλους/φροντιστές τους και παρέχει έναν εναλλακτικό τρόπο υπηρεσιών, ο οποίος είναι άμεσος, χωρίς οικονομική επιβάρυνση, με δυνατότητα πρόσβασης σε άτομα που δυσκολεύονται να μετακινηθούν λόγω σωματικής αδυναμίας, έλλειψης χρόνου, ή απομακρυσμένου τόπου διαμονής αλλά και σε αυτούς που δυσκολεύονται να βρεθούν πρόσωπο με πρόσωπο με τον επαγγελματία ψυχικής υγείας.

Χορηγός της λειτουργίας της Γραμμής για το 2018 ήταν η φαρμακευτική εταιρεία Genesis Pharma.