Αυξημένη η συμμετοχή στην εθελοντική αιμοδοσία του ΕΚΕΑ

Προσφορά ζωής προς τον συνάνθρωπο έκαναν οι συμμετέχοντες στην αιμοδοσία που διοργάνωσε το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (Ε.ΚΕ.Α.) στο πλαίσιο του προγράμματος με τίτλο «4 Εποχές της Αιμοδοσίας». Το Virus βρέθηκε εκεί.

Συνολικά 130 φιάλες αίματος συγκεντρώθηκαν κατά το διήμερο που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Μετρό στο Σύνταγμα. Ειδικότερα, 70 φιάλες συγκεντρώθηκαν  τη προηγούμενη Δευτέρα, τη πρώτη μέρα της διοργάνωσης και 60 φιάλες αίματος χθες.

Σχετικά αυξημένη προσέλευση από συστηματικούς αιμοδότες αλλά και διερχόμενους παρατηρήθηκε, όπως εξήγησε στο «Virus» η κ.Τζωρτζίνα Βερνάρδου από το τμήμα επικοινωνίας του Εθνικού Κέντρου Επικοινωνίας.

Σύμφωνα με τα ερωτηματολόγια που συμπλήρωσαν οι αιμοδότες προέκυψε  ότι κάποιοι από αυτούς είχαν ξαναδώσει αίμα και  κατά το προηγούμενο «ραντεβού» αιμοδοσίας τον Ιανουάριο στον ίδιο χώρο, οπότε και μπορεί να επιτευχθεί ο στόχος του προγράμματος.

Σημαντικό ρόλο εκτιμάται ότι παίζει στην επιτυχία της αιμοδοσίας το κεντρικό σημείο που διεξάγεται η διοργάνωση.  Πολλοί διερχόμενοι, επιβάτες του Μετρό και μη, διευκολύνονται και δίνουν αίμα πριν ή μετά την δουλειά τους.  Δεν είναι λίγοι και οι τουρίστες που σταματούν για να προσφέρουν λίγο από το αίματος.

Εξάλλου στόχος του νέου προγράμματος αιμοδοσίας είναι να αποσυνδέει το φόβο της ασθένειας και τους αρνητικούς συνειρμούς που γεννά στους εθελοντές αιμοδότες το περιβάλλον του νοσοκομείου.

Σημειώνεται ότι στην συγκεκριμένη αιμοδοσία συνέβαλε ιατρικό προσωπικό από διάφορα νοσοκομεία της Αττικής , το οποίο έφερε μαζί του και το κατάλληλο ιατρικό υλικό.

Η διαδικασία

Οι αιμοδότες συμπλήρωσαν το ερωτηματολόγιο, στη συνέχεια γιατρός μέτρησε την πίεση της αιμοσφαιρίνης τους και συζήτησε μαζί τους το συμπληρωμένο ερωτηματολόγιο.

Αρκετοί είναι  και εκείνοι οι συμμετέχοντες που συνήθως ζητούν να βγάλουν ηλεκτρονική ταυτότητα εθελοντή αιμοδότη.  Η διαδικασία έχει απλοποιηθεί και παρέχεται η δυνατότητα έκδοσης επί τόπου, εφόσον έχουν ξαναδώσει αίμα. Διαφορετικά, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να συμπληρώσουν το πεδίο στο ερωτηματολόγιο κι εφόσον επιθυμούν να λάβουν την κάρτα, αφού έχουν επιβεβαιώσει την επιθυμία τους με ένα μήνυμα είτε στην ηλεκτρονική τους διεύθυνση ή στο κινητό τους τηλέφωνο.

Το επόμενο «ραντεβού» αιμοδοσίας

Η επόμενη αιμοδοσία για την εποχή Καλοκαίρι  είναι προγραμματισμένη για τις 21-22 Ιουλίου στην αίθουσα του Μετρό του Συντάγματος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το νέο πρόγραμμα του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας  που  έχει όραμα την διοργάνωση δράσεων εθελοντικής αιμοδοσίας τέσσερις φορές τον χρόνο, μία ανά εποχή του έτους αποσκοπεί στην κάλυψη των αναγκών όλου του έτους, τόσο σε κανονικές όσο και σε έκτακτες συνθήκες.

 

Πηγη:https://virus.com.gr