Έντονη ανησυχία προκαλούν τα στοιχεία έρευνας του ΑΠΘ που είναι ακόμη σε εξέλιξη και πραγματοποιείται σε φοιτητές, σχετικά με τις επιρροή της καραντίνας στη ψυχολογική τους κατάσταση.
Η έρευνα που διεξάγεται υπό τον καθηγητή Ψυχιατρικής ΑΠΘ Κωνσταντίνο Ν Φουντουλάκη,και παρουσιάζεται αποκλειστικά από το HealthReport.gr, αναδεικνύει ιδιαιτέρως σοβαρά ευρήματα που σχετίζονται με την κατάθλιψη, το άγχος αλλά και τις σκέψεις που αφορούν στην αυτοκτονικότητα των φοιτητών.
Διαβάστε αναλυτικά τα πρώτα ευρήματα της έρευνας:
Αυξημένα επίπεδα άγχους κατάθλιψης και αυτοκτονικότητας στους φοιτητές εν μέσω καραντίνας
Κωνσταντίνος Ν Φουντουλάκης
Καθηγητής Ψυχιατρικής ΑΠΘ, Πρόεδρος Τομέα Ψυχικής Υγείας ΙΕΕ ΠΙΣ
Άκρως ανησυχητικά είναι τα αποτελέσματα της ενδιάμεσης ανάλυσης των δεδομένων από τους πρώτους 1000 φοιτητές οι οποίο συμπλήρωσαν το online ερωτηματολόγιο για την ψυχική υγεία φοιτητών στα πλαίσια έρευνας υπό την αιγίδα της Πρυτανείας και του Τμήματος Ιατρικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Τα δεδομένα συλλέχθηκαν τις προηγούμενες 10 ημέρες και όπως προκύπτει από την αρχική ανάλυση, οι φοιτητές αυτοί παρουσιάζουν «οριζόντια» αύξηση 30-50% του άγχους (1) και της κατάθλιψης-δυσφορίας (2) και 50% σε σχέση με το αναμενόμενο των σκέψεων που αφορούν την αυτοκτονικότητα (3).
Πιο ανησυχητικό όμως είναι ότι τα αποτελέσματα πιθανολογούν την εμφάνιση 5πλάσιων περιπτώσεων κλινικής κατάθλιψης (27% έναντι του αναμενόμενου 5-6%). Ακόμα και στην περίπτωση που ληφθεί υπόψη η υπερδιάγνωση λόγω της μεθόδου, πάλι οι κλινικές περιπτώσεις είναι τουλάχιστον διόμισι φορές αυξημένες (27% έναντι ενός πιθανά αναμενόμενου 11,2%) (2) και τετραπλασιασμό των ατόμων εκείνων που σκέφτονται σαφώς να θέσουν τέλος στη ζωή τους ενδεχομένως κάνοντας και συγκεκριμένα σχέδια (5% έναντι του αναμενόμενου 1,2%) (3).
Πάνω από τους μισούς φοιτητές ανέφεραν σημαντικότατη επιδείνωση του άγχους και της κατάθλιψής τους λόγω της εμφάνισης της επιδημίας και της κατάστασης που δημιουργήθηκε, γεγονός που περαιτέρω στηρίζει τα παραπάνω ευρήματα.
Η ανωτέρω στοχευμένη έρευνα οργανώθηκε και βρίσκεται σε εξέλιξη από ομάδα φοιτητών του Ιατρικού Τμήματος της Σχολής Επιστημών Υγείας του ΑΠΘ, στο πλαίσιο ευρύτερης μελέτης που αφορά την ψυχική υγεία των φοιτητών και η οποία ξεκίνησε να οργανώνεται πριν αρκετούς μήνες, υπό την αιγίδα του Τμήματος Ιατρικής και της Πρυτανείας του ΑΠΘ και με τον υπογράφοντα ως επιστημονικό υπεύθυνο.
Η έρευνα συνεχίζει να συλλέγει στοιχεία και στοχεύει στον εντοπισμό προβλημάτων που αφορούν την ψυχική υγεία των φοιτητών και τώρα ειδικά σε σχέση με τις συγκεκριμένες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τόσο στις σπουδές τους όσο και στην προσωπική τους ζωή αλλά και στον προγραμματισμό του μέλλοντός τους.
Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν υπήρξε καμία οικονομική στήριξη από κανέναν φορέα και το πρόγραμμα βασίστηκε στην εθελοντική εργασία όλων των εμπλεκομένων
1. Fountoulakis KN, Papadopoulou M, Kleanthous S, Papadopoulou A, Bizeli V, Nimatoudis I, et al. Reliability and psychometric properties of the Greek translation of the State-Trait Anxiety Inventory form Y: preliminary data. Ann Gen Psychiatry. 2006;5:2.
2. Fountoulakis K, Iacovides A, Kleanthous S, Samolis S, Kaprinis SG, Sitzoglou K, et al. Reliability, validity and psychometric properties of the Greek translation of the Center for Epidemiological Studies-Depression (CES-D) Scale. BMC Psychiatry. 2001;1:3.
3. Fountoulakis KN, Pantoula E, Siamouli M, Moutou K, Gonda X, Rihmer Z, et al. Development of the Risk Assessment Suicidality Scale (RASS): a population-based study. J Affect Disord. 2012;138(3):449-57.
Πηγή: https://www.healthreport.gr/