Αυστρία: Ανέλαβε εργασία η Επιτροπή του “Συστήματος φωτεινού σηματοδότη” που θα δείχνει πόσο υψηλός είναι ο κίνδυνος μόλυνσης με κορονοϊό

Παρουσία του Αυστριακού υπουργού Υγείας Ρούντολφ ‘Ανσομπερ, ξεκίνησε σήμερα επίσημα τις εργασίες της στη Βιέννη η ειδική επιτροπή για το αποκαλούμενο “Σύστημα φωτεινού σηματοδότη”, που θα δείχνει πόσο υψηλός είναι ο κίνδυνος μόλυνσης με κορονοϊό, και του οποίου η τακτική λειτουργία θα ξεκινήσει στις αρχές Σεπτεμβρίου, έγκαιρα πριν από την επαναλειτουργία των σχολείων.

Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, η Επιτροπή, η οποία θα καθορίσει τις οδηγίες για τη μελλοντική λειτουργία του συστήματος και τις αντίστοιχες συστάσεις, αποτελείται από 19 μέλη: πέντε από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση, εννέα από τα αντίστοιχα εννέα αυστριακά ομόσπονδα κρατίδια και πέντε εμπειρογνώμονες — από τον τομέα της δημόσιας υγείας, της επιδημιολογίας, της ιολογίας και του ιατρικού-κλινικού χώρου.

Ο υπουργός Υγείας τόνισε πως ο “φωτεινός σηματοδότης” είναι μέρος της “φάσης τέσσερα”, η οποία ισχύει έως ότου υπάρξει εμβόλιο κατά του κορονοϊού, και “πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για περισσότερες περιπτώσεις, επειδή το φθινόπωρο θα βρισκόμαστε περισσότερο σε εσωτερικούς χώρους και ως εκ τούτου θα πρέπει να υπάρξει ενίσχυση της συνειδητοποίησης, επέκταση των τεστ και της διαχείρισης τω επαφών.

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση στη Βιέννη και οι κυβερνήσεις των ομόσπονδων κρατιδίων είχαν συμφωνήσει στις αρχές Ιουλίου σε μία ευρεία συνεργασία για την περαιτέρω αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού στην Αυστρία, μέσω και της από κοινού επεξεργασίας του “Συστήματος φωτεινού σηματοδότη”, με στόχο μία ομοιόμορφη προσέγγιση, διατηρώντας παράλληλα το περιφερειακό πεδίο δράσης, ώστε να αποφεύγεται ένα εκ νέου “κλείδωμα” σε παναυστριακό επίπεδο.

Ο Ρούντολφ ‘Ανσομπερ είχε εξαγγείλει ήδη στις αρχές Ιουλίου τη λειτουργία στην Αυστρία ενός “Συστήματος φωτεινού σηματοδότη” που, όπως ένας χάρτης για κίνδυνο χιονοστιβάδας, θα δείχνει “με την πρώτη ματιά” την τρέχουσα κατάσταση και πόσο υψηλός είναι ο κίνδυνος μόλυνσης με τον κορονοϊό.

“Ένα απλό σχήμα τεσσάρων σταδίων από κόκκινο σε πορτοκαλί και κίτρινο σε πράσινο, θα μπορεί, πάνω σε επιστημονική βάση, να καθιστά ορατή την τρέχουσα κατάσταση και επίσης να καθορίζει πότε απαιτούνται πρόσθετα μέτρα και πότε μπορούν να χαλαρωθούν τα μέτρα”, είχε αναφέρει ο ίδιος.

Στις σημερινές δηλώσεις του, ο υπουργός Υγείας τόνισε πως με βάση την ταξινόμηση στις περιοχές, η Επιτροπή θα διατυπώνει συστάσεις στους πολιτικούς “την κατάλληλη στιγμή”, και είναι θέμα “συγκέντρωσης μιας συνολικής ανάλυσης από όλη την Αυστρία”, ενώ οι περιφερειακές υγειονομικές αρχές θα συνεχίσουν να εφαρμόζουν ειδικά μέτρα σε ομάδες.

Οι συστάσεις θα δημοσιεύονται με διαφάνεια, ο ίδιος ο “φωτεινός σηματοδότης” θα εμφανίζεται επίσης στο διαδίκτυο, ενώ, σε σχέση με την έναρξη λειτουργίας του, θα υπάρξουν τροποποιήσεις στον νόμο περί επιδημίας και στον νόμο Covid-19, η σχετική γνωμοδότηση θα διαρκέσει έως τις 28 Αυγούστου.

Κατά τη σημερινή επίσημη έναρξη της εργασίας της Επιτροπής, η οποία θα συνεδριάζει τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα, η εκπρόσωπός της Ντανιέλα Σμιντ συγκεκριμενοποίησε τους τέσσερις “σκληρούς επιδημιολογικούς δείκτες” , στους οποίους πρέπει να βασίζεται το “Σύστημα φωτεινού σηματοδότη”.

Δείκτες θα είναι: οι νέες μολύνσεις, η ακριβής εξέταση των υπαρχόντων και των νέων συστάδων, οι πόροι υγείας (για παράδειγμα η πληρότητα νοσοκομειακών κλινών) και ο αριθμός των διαγνωστικών τεστ που έχουν διενεργηθεί.

 

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ