Αυτοί είναι οι πιο υγιείς λαοί του κόσμου

Η Ισπανία αντικαθιστά την Ιταλία στην πρώτη θέση παγκοσμίως, σύμφωνα με τον Bloomberg Global Health Index. Τέσσερα ακόμη ευρωπαϊκά κράτη στην πρώτη δεκάδα. Πού τοποθετείται η Ελλάδα.

Τον κατάλογο με τους πιο υγιείς λαούς για το 2019, δημοσίευσε το Bloomberg, με την Ισπανία να ξεπερνάει την Ιταλία και να καταλαμβάνει την πρώτη θέση παγκοσμίως. Η λίστα του πρακτορείου κατατάσσει 169 οικονομίες, με βάση παράγοντες που συμβάλλουν στη συνολική υγεία.

Σύμφωνα με τον Bloomberg Global Health Index, τέσσερα ακόμη ευρωπαϊκά κράτη προστίθενται στις δέκα πρώτες θέσεις φέτος: Η Ισλανδία στην τρίτη θέση, η Ελβετία στην πέμπτη, η Σουηδία στην έκτη και η Νορβηγία στην ένατη θέση.

Η Ιαπωνία έχει τον πιο υγιή πληθυσμό στην Ασία, και κάνοντας άλμα τριών θέσεων υψηλότερα φτάνει στην τέταρτη θέση, αντικαθιστώντας τη Σιγκαπούρη, που έπεσε στην όγδοη. Η Αυστραλία και το Ισραήλ βρίσκονται στην έβδομη και δέκατη θέση.

O κατάλογος βασίζεται σε μεταβλητές που περιλαμβάνουν το προσδόκιμο ζωής και τους κινδύνους από καπνό και παχυσαρκία. Εξετάζεται επίσης και ο περιβαλλοντικός παράγοντας, όπως η πρόσβαση σε καθαρό νερό και οι συνθήκες υγιεινής.

Η Ελλάδα βρίσκεται στην 26η θέση, σημειώνοντας πτώση κατά έξι θέσεις – το 2017 που δημοσιεύθηκε η προηγούμενη λίστα του πρακτορείου ήμασταν στην 20η.

Στη Βόρεια Αμερική, ο Καναδάς στη 16η θέση ξεπέρασε τις Ηνωμένες Πολιτείεςκαι το Μεξικό, που υποχώρησαν στη 35η και 53η θέση αντιστοίχως. Το προσδόκιμο ζωής στις ΗΠΑ κινείται αρνητικά λόγω των θανάτων από υπερβολική χρήση ναρκωτικών και των αυτοκτονιών.

Η Κούβα βρίσκεται πέντε θέσεις υψηλότερα από τις ΗΠΑ, η Βόρεια Κορέα βελτιώθηκε κατά επτά θέσεις, στη 17η, ενώ η Κίνα ανέρχεται τρεις βαθμίδες, στη 52η.

Οι υποσαχάριες οικονομίες αντιπροσωπεύουν τις 27 από τις 30 με τη χειρότερη θέση στον κατάλογο. Η Αϊτή, το Αφγανιστάν και η Υεμένη είναι οι υπόλοιπες τρεις.

Πηγές: euro2day.gr-Bloomberg

https://www.iatronet.gr/