Αυτοψία ΠΟΕΔΗΝ σε μονάδες υγείας των τουριστικών περιοχών – Υποστελέχωση, ελλείψεις, ανύπαρκτες ΜΕΘ

Μεγάλη έρευνα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) παρουσιάζει με τα πιο μελανά χρώματα την κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει νοσοκομεία, κέντρα υγείας και ΕΚΑΒ στις πλέον τουριστικές περιοχές της χώρας.

«Τραγική» χαρακτηρίζει η ΠΟΕΔΗΝ την κατάσταση στις μονάδες υγείας, λόγω της υποστελέχωσης και της υποχρηματοδότησης που τις μαστίζει, ενώ κάνει λόγο για σημαντική οικονομική επιβάρυνση των πολιτών λόγω της ανάγκης για αναζήτηση υπηρεσιών υγείας στον ιδιωτικό τομέα. Στην έρευνά της η ΠΟΕΔΗΝ αναφέρεται επίσης στις ΤΟΜΥ, στις ΜΕΘ, αλλά και στις ελλείψεις του ΕΚΑΒ.

Έτσι, οι υγειονομικές μονάδες των ελληνικών νησιών και παραθαλάσσιων περιοχών σε Αιγαίο, Ιόνιο, Χαλκιδική, Σποράδες, Ήπειρο και Κρήτη κρίνονται ανέτοιμες να ανταποκριθούν στις αυξημένες ανάγκες που διαπιστώνονται παραδοσιακά κατά την τουριστική περίοδο στη χώρα μας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάζει η ομοσπονδία στη μακροσκελή έρευνά της, «τα κέντρα υγείας και τα νοσοκομεία, λόγω έλλειψης κονδυλίων, εμφανίζουν ελλείψεις σε υλικά και ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό» ενώ «λείπουν βασικές ειδικότητες γιατρώννοσηλευτών και άλλων επαγγελμάτων υγείας, με αποτέλεσμα οι υγειονομικές μονάδες να λειτουργούν ως κέντρα διακομιδών».

Στα κέντρα υγείας αγροτικού τύπου, «οι ελλείψεις προσωπικού είναι τραγικές. Στις 10.000 οργανικές θέσεις υπηρετούν 3.500 και στις 7.000 θέσεις ιατρών υπηρετούν 3.000, εκ των οποίων οι 2.000 είναι αγροτικοί ιατροί». Η ΠΟΕΔΗΝ σημειώνει ότι «πολλά κέντρα υγείας κλείνουν με αποφάσεις των ΥΠΕ το μεσημέρι, λόγω έλλειψης ιατρών, αν και έπρεπε να είναι ανοικτά 24 ώρες το 24ωρο». Η Ομοσπονδία αναφέρει επίσης ότι «στα κέντρα υγείας των νησιών δεν λειτουργούν εργαστήρια, με αποτέλεσμα να πλουτίζουν τα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα» ενώ «καινούρια, πανάκριβα ιατρικά μηχανήματα σκουριάζουν παροπλισμένα λόγω έλλειψης προσωπικού».

Η ομοσπονδία τονίζει ότι στα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας των νησιών αυξήθηκε κατά πολύ η ζήτηση σε υπηρεσίες λόγω των προσφύγων και μεταναστών και «πολλοί εξ αυτών επιδιώκουν να ασθενήσουν, γιατί έτσι εξασφαλίζουν την προώθησή τους στην Αθήνα» σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ.

«Η συνεννόηση με τους πρόσφυγες και τους μετανάστες είναι αδύνατη λόγω γλώσσας. Δεν προσλαμβάνονται διερμηνείς, αν και η παρουσία τους επιβάλλεται από τον κανονισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία καλύπτει την πρόσληψή τους με κοινοτικά κονδύλια. Οι εκπρόσωποι των ΜΚΟ όποτε συνοδεύουν τους ασθενείς στις υγειονομικές μονάδες έχουν ιδιοκτησιακή αντίληψη για τους ασθενείς, δεν συνεργάζονται με τους γιατρούς και το προσωπικό».

Η ΠΟΕΔΗΝ θέτει όμως ερωτήματα και για τη στελέχωση των ΤΟΜΥ. «Πώς είναι δυνατόν να προσελκύσει το ενδιαφέρον γιατρών για δύο χρόνια σύμβαση με μισθό 1.200 ευρώ τον μήνα μέσω κοινοτικών κονδυλίων; Το έτος 2014 οι ίδιοι γιατροί κλήθηκαν να επιλέξουν μεταξύ του ιδιωτικού τους ιατρείου και την πλήρη και αποκλειστική απασχόληση στο ΕΣΥ και επέλεξαν το ιδιωτικό ιατρείο. Δεν υπάρχουν άνεργοι γενικοί γιατροί. Προσλαμβάνονται άμεσα σε αγροτικά, περιφερειακά Ιατρεία με πενταετή θητεία με 1.800 ευρώ τον μήνα (μισθός + εφημερίες) και μετά δικαιούνται θέση μόνιμου γιατρού του ΕΣΥ. Γιατί λοιπόν να επιλέξουν με δύο έτη σύμβασης να στελεχώσουν τις ΤΟΜΥ;» αναφέρει η Ομοσπονδία.

Σχετικά με τις κλίνες ΜΕΘ στα νησιά, η ΠΟΕΔΗΝ αναφέρει ότι είναι «ανύπαρκτες». «Έκτακτα περιστατικά αεροδιακομίζονται για χειρουργικές επεμβάσεις και νοσηλεία στην ηπειρωτική Ελλάδα, αν και μπορούσαν να αντιμετωπιστούν στα νησιά. Στα νησιά των Κυκλάδων δεν λειτουργεί ούτε μία κλίνη ΜΕΘ. Στα Δωδεκάνησα λειτουργεί ΜΕΘ μόνο στο νοσοκομείο της Ρόδου 6 κλινών. Στα Επτάνησα λειτουργεί μόνο η ΜΕΘ του Νοσοκομείου Κέρκυρας με 4 κλίνες. Η Ήπειρος, με 782 νοσοκομειακές κλίνες, με μεγάλη πληρότητα και πληθυσμό 336.856 κατοίκους, διαθέτει 29 ανεπτυγμένες κλίνες ΜΕΘ. Η Κρήτη, με 2.302 νοσοκομειακές κλίνες και πληθυσμό 621.000 κατοίκους, διαθέτει 38 ανεπτυγμένες κλίνες ΜΕΘ».

Τέλος, αναφορικά με το ΕΚΑΒ, η ΠΟΕΔΗΝ κρίνει πως «η διαχειριστική κατάσταση βρίσκεται σε επικίνδυνα επίπεδα». Τα ασθενοφόρα είναι λιγοστά και αρκετές βάρδιες μένουν ακάλυπτες, ενώ σε πολλά νησιά δεν υπάρχουν αρκετοί διασώστες ή οδηγοί. Χαρακτηριστικά παραδείγματα η Ίος, όπου υπάρχει μόνο ένας διασώστης, και η Αλόννησος, όπου το ΕΚΑΒ εξυπηρετείται μόνο από έναν οδηγό.

Συνεπώς, οι υγειονομικές μονάδες που βρίσκονται στις τουριστικές περιοχές της χώρας καλούνται να καλύψουν την τουριστική περίοδο με σημαντικές «ελλείψεις προσωπικού και κονδυλίων», καταλήγει η ΠΟΕΔΗΝ.

Το πλήρες κείμενο της έρευνας της ΠΟΕΔΗΝ μπορείτε να το δείτε εδώ.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πηγη:https://www.onmed.gr